Hyppää sisältöön

Tarkkaa paikannusta rakennustyömaille

Tarkkaa paikannusta rakennustyömaille

8.11.2021

Monilla työmailla hyödynnetään senttimetrin tarkkuuden tarjoavaa satelliittidatan Trimnet-korjauspalvelua.

Geotrim Oy:n Trimnet-satelliittipaikannuspalvelu varmistaa tietomallipohjaisen työskentelyn laadun rakennushankkeiden kaikissa vaiheissa.

Teksti Jukka Nortio  Kuva Geotrim

Kolmiulotteiset tietomallit ovat tulleet olennaiseksi osaksi työmaiden arkea. Niitä käytetään laajasti sekä talonrakennuksen että infrakohteiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Työ nopeutuu ja laatu on parempaa, kun tietomallin pohjana on tarkka paikkatieto.

– Tietomallipohjaisen suunnittelun hyödyntäminen työmaalla edellyttää tarkkaa koordinaatistoon sidottua paikannuspalvelua, Geotrimin Trimnet-palvelun myynti-insinööri, Jouni Ojanperä sanoo.

Geotrim on tarjonnut kaksi vuosikymmentä rakennusalan ja maanmittauksen satelliittipohjaiseen paikkatietoon liittyviä palveluita ja tuotteita. Ojanperällä on monipuolinen kokemus infrarakentamisesta ja erikoisosaamista satelliittimittausten käytöstä rakennushankkeissa.

Helpotusta työmaan arkeen

Satelliittipaikannuspalvelu tuo hyötyjä tietomallipohjaisen rakentamisen kaikissa vaiheissa eli suunnittelussa, rakentamisessa ja kunnossapidossa. Sillä saavutetaan senttimetriluokan tarkkuuksia.

3D-koneohjauksen lisäksi Trimnet-palvelua hyödynnetään myös moderneissa ratkaisuissa kuten UAV:ssä (Unmanned Aerial Vehicle), mobiilikeilauksessa ja robotiikassa. 

Satelliittipohjaisten GNSS-mittausten (Global Navigation Satellite System) reaaliaikaiset ratkaisut ovat monipuolistuneet ja tarkentuneet niin, että niiden päälle tehdään jatkuvasti uusia työmaiden arkea helpottavia sovelluksia. Mahdollisuuksien oivaltaminen ja käyttöönotto vaatii alan kokemusta, jota Geotrim tarjoaa Trimnet-palvelullaan.

Satelliittiteknologiaa ei käytetä pelkästään isojen hankkeiden suunnittelussa ja toteutusvaiheessa vaan moni yksittäinen koneurakoitsijakin on ottanut sen käyttöön. 

Palvelu perustuu satelliittipaikannuksen suunnannäyttäjäyritys Trimblen teknologiaan, jota yritys on kehittänyt 1970-luvulta alkaen vastaamaan uusien käyttäjäryhmien tarpeita. Satelliittipaikannus on lisäksi mukana esimerkiksi maanmittauksen sovelluksissa.

– Palvelussamme arvostetaan siinä olevaa Trimblen patentoimaa VRS-menetelmää, jossa sijainti tuotetaan palveluna suhteessa käyttäjän sijaintiin. Palvelumme huomioi satelliittimittaukseen liittyviä virhelähteitä kuten ilmakehän virhetekijöitä. Näin saamme optimoidun sijainnin määrittelyn käyttäjälle.

Trimnet-palvelun kotimaisuus on yksi huomattava etu. 

– Olemme lähellä asiakaskuntaamme ja asiantuntijamme ovat Suomessa. Kuulemme asiakkaidemme tarpeita ja kehitämme palvelua niiden mukaan ja niin, että asiakkaamme saavat jatkuvasti uusinta teknologiaa käyttöönsä.

Tukea vuorokauden ympäri

Läheisyys ja moderni, varmennettu teknologia takaavat myös sen, että palvelu on käytössä kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä. Asiakkaat myös saavat tukea läheltä, mikä on monelle koneyrittäjälle tärkeä syy valita Geotrim kumppanikseen.

– Palvelun kehittämiseen ja ylläpitoon löytyy yli 20 vuoden kokemus ja sitä tuotetaan Suomessa ammattilaisten käyttöön. Käyttäjä saa taakseen osaavan organisaation asiantuntijoineen sekä huolto- ja tukipalveluineen, Ojanperä toteaa.

Haku