Hyppää sisältöön

Tarjolla elämyksiä jalokalan kalastajille

Tarjolla elämyksiä jalokalan kalastajille

20.08.2021

Kymijoessa kuohuva Kokonkoski muodostaa Siika- ja Hinttulankosken kanssa reilun kilometrin mittaisen koskijakson, josta nousee nykyisin runsaasti lohta ja meritaimenta.

Kymijokeen nousee vuosittain tuhansia lohia ja meritaimenia. Mahtava virta on noussut alennustilastaan Etelä-Suomen tärkeimmäksi jalokalan nousujoeksi, joka houkuttelee kalastajia kauempaakin.

Teksti Timo Hämäläinen  Kuva Katia Himanen

Kymijoen patoaminen ja teollisuuden jätevesipäästöt 1900-luvulla tuhosivat alkuperäisen lohikannan. 1970-luvun lopulla jokeen istutettiin Nevajoen lohta, ja kalakantaa on tuettu vuosittaisilla istutuksilla.

Nykyisin Kymijoki tuottaakin suuren osan nousulohista luonnossa syntyvistä poikasista. Joesta on kalastettu viime vuosina arviolta 1 000 kiloa lohta tai taimenta vuosittain.

– Suurimmat saaliskalat ovat parinkymmenen kilon luokkaa. Toissapäivänä joesta on nostettu 15 kiloinen lohi, mikä on toistaiseksi tämän vuoden suurin saaliskala, yrittäjä Otto Palmu toteaa selatessaan saalispäiväkirjaa heinäkuun lopulla.

Palmun yritys Platinum Investment Oy vuokraa Kokonkosken rannalla sijaitsevaa hirsilinnaa, Villa Koskenäyrästä. Noin 500 neliömetrin suuruiset tilat soveltuvat niin kalastusporukoiden tukikohdaksi kuin juhlien viettämiseen ja kokousten pitämiseen.

– Ihanteellinen ryhmäkoko on 10–80 henkilöä. Kesällä piha tuo lisätilaa suuremmille juhlille. Tänä vuonna saimme valmiiksi latobaarin, jossa voi viettää ulkoilmapirskeet katon alla, Palmu sanoo.

Kosken rannalla on myös saunarakennus, jossa on tilaa 20 hengen porukalle. Lauteilla löylyistä nauttii 10 henkilöä kerrallaan. Rantasaunan voi saada vuokralle, vaikka ei hirsilinnaa vuokraisikaan.  

Keisarin ja munkkien kalapaikka

Kokonkoskella on harjoitettu kalastusta jo  vuosisatojen ajan. Vanhoista ajoista kertovat muun muassa Villa Koskenäyrään tontilta löytyvä vanha kalastusmaja ja kosken rantakallioiden ankkurit, joihin on aikanaan kiinnitetty lohipatoja.

– Valamon munkit kalastivat lohipadoilla. Osan saaliista he myivät Ruotsinsalmen varuskunnalle. Muutaman kilometrin päässä alajuoksulla on Langinkoski ja siellä puolestaan sijaitsee Venäjän keisari Aleksanteri III:n kalamaja, Palmu avaa.

Kalastukseen myydään eri pituisia lupia. Esimerkiksi aikuisten kuuden tunnin Siikakosken lupa maksaa 16 euroa, 24 tunnin lupa 22 euroa ja viikon lupa 60 euroa.

Siikakosken luvalla saa kalastaa usealla peräkkäisellä koskella, jotka muodostavat reilun kilometrin mittaisen yhtenäisen koskijakson. Lupa-alueeseen kuuluu Ruhavuolle, Siikakoski, Kokonkoski, Hinttulankoski, Tattarinkoski, Tattarinkosken soutualue ja Korkeakosken soutualue.

Jos haluaa harjoittaa heittokalastusta lähellä sijaitsevalla Korkeakosken kalastusalueella, on sitä varten hankittava erikseen oma lupansa.

Oppaiden avulla ottipaikoille

Otto Palmu on asunut lapsuudessa Villa Koskenäyrään lähettyvillä, joten joen ja koskien luonne ovat hänelle tuttuja. Mutta sitäkin tutumpia joen metkut ovat alueen kalastusoppaille.

– Yhteistyökumppanimme tarjoavat kalastajille kattavaa opastusta. Oppaat ovat kokeneita kalastajia Kymijoella ja tietävät siten parhaat ottipaikat ja vieheet. Heiltä saa myös vuokrattua tarvittavat kalastusvälineet, Palmu kertoo.

Hän muistuttaa, että myös läheinen Kotkan kaupunki on sekin hieno matkailukohde. Satamat ja tehtaat antavat kaupungille oman vahvan leimansa. Nykyisin Kotka tunnetaan kuitenkin myös lukuisista upeista puistoistaan. Maretariumissa taas pääsee ihastelemaan lähietäisyydeltä tuttuja suomalaisten vesien kaloja.

Haku