Hyppää sisältöön

Tampere – Suomen sydämen kätketty helmi

Tampere – Suomen sydämen kätketty helmi

4.04.2023

Oletko jo suunnitellut reissua Tampereelle? Jos et, se todella kannattaa! Tampereen kuhiseva kaupunkielämä, henkeäsalpaavan kaunis luonto, rento meininki ja jopa 55 julkista saunaa vievät mennessään ja tarjoavat pikakurssin suomalaiseen kulttuuriin.

Teksti maria paldanius | kuvat visit tampere


Jos suomalaisilta kysyy, minne he mieluiten kotimaassaan matkaisivat, nousee yksi vastaus ylitse muiden: Tampere! Suomen sydämessä, keskellä järviä sijaitsevassa Tampereessa yhdistyvät seesteinen luonto ja vilkas kaupunkielämä, jota vahvistaa omaleimainen ruokakulttuuri, uniikit museot, kaupat ja nähtävyydet sekä runsas määrä julkisia saunoja. Tampereella viihtyvät kaikki!

“Tampere on maailman saunapääkaupunki, ja ympäri Pirkanmaata löytyykin yli 50 julkista saunaa,” kertoo Lapland Hotels Arenan hotellinjohtaja Janne Mönkkönen. Lapland Hotels Arena sijaitsee suoraan Nokia Arenan vieressä Tampereen keskustassa ja tarjoaa yli 70 saunaa areenan asiakkaille ja vieraille. Jos haluat pikakurssin Tampereesta ja suomalaisesta kulttuurista, piipahda 12. kerroksen Laawu Rooftop Terrace & Saunassa ja nauti baarin, keittiön sekä saunojen lisäksi panoraamanäkymästä kaupungin yli. Vai haluaisitko nähdä areenalle suoraan hotellihuoneestasi? “Meillä yhdistyvät luksusmajoitus ja erilaiset tapahtumat, konferenssipalvelut sekä pohjoinen ympäristö ja ruokakulttuuri. Hotellissa on 273 huonetta, joista joissakin on näkymät areenalle. Yhdestä huoneesta on jopa suora pääsy areenalle ja sen tapahtumiin, kuten keikoille ja jääkiekko-otteluihin,” Mönkkönen lisää.

Lapland Hotels on perheyritys, joka kunnioittaa pohjoista taustaansa tarjoamalla kokonaisvaltaisen pohjoismaisen elämyksen pohjoisen ruokakulttuuria unohtamatta. Tampereella vierailijat voivat valita Lapland Hotels Arenan ja Lapland Hotels Tampereen väliltä. Pohjoisen maut ja maagisen tunnelman tarjoilee Saivo Kitchen and Bar, jossa Pohjoismaat laskeutuvat lautaselle riistan, poron, sienten ja metsämarjojen muodossa. “Asiakkaamme ovat kaupungin sydämessä. Kaupungin ravintolat, museot, nähtävyydet, kauppakeskukset, julkinen liikenne ja luonto ovat käden ulottuvilla. Alakerrasta löytyy lisäksi kasino,” Mönkkönen kertoo.

Lapland Hotels tarjoaa kokonaisvaltaisen pohjoismaisen matkailuelämyksen urbaanissa ympäristössä kaikkialla Suomessa. Tampereella voit valita Lapland Hotels Arenan tai Lapland Hotels Tampereen väliltä, molempia yhdistää keskeinen sijainti.
“Asiakkaamme saavat kokonaisvaltaisen pohjoismaisen kokemuksen kaupungin ytimessä,” kertoo Lapland Hotels Arenan hotellinjohtaja Janne Mönkkönen.

SHOPPAILE

Tampere-elämys voi jäädä vajaaksi ilman shoppailumahdollisuuksia. Ja ne mahdollisuudet löytyvät suoraan kaupungin ytimestä. Ratinan kauppakeskuksen yli 100 liikettä ja palvelua täyttävät kaikkien tarpeet ja unelmat muodista ruokaan, elintarvikkeista tekniikkaan ja kauneudenhoidosta terveyspalveluihin.

“Kyseessä on kaupungin isoin ja uusin kauppakeskus, kaikenikäisten urbaani kohtaamispaikka,” tiivistää kauppakeskuksen johtaja Mervi Ahola.

Ratina ylpeilee ansaitusti perheystävällisyydellään. Kauppakeskuksessa on leikkipaikkoja kaikenikäisille lapsille sekä sisä- että ulkotiloissa. Lauantaisin on lisäksi tarjolla maksutonta lastenhoitoa. “Me tuomme ihmiset yhteen shoppailun, tapahtumien ja ruoan merkeissä – kaikki saman katon alla,” Ahola sanoo.

Katon alta voidaankin siirtyä sitten katon päälle. Ympäri Tamperetta on useita näköalapaikkoja vilkkaalla tunnelmalla ja upeilla näkymillä. Yksi paikoista on kauppakeskus Ratinan 6. kerroksessa sijaitseva ravintola Periscope. Se on 1 000 neliömetrin kokoinen ja siten todennäköisesti Euroopan suurin kattoterassi. On sanomattakin selvää, että se kunnioittaa kaupungin huikeaa saunakulttuuria vuoden ympäri. “Periscopessa on baari, ravintola, takka, kokoustila, poreammeita ja kylpylä kahdella saunalla. Saunoista ja poreammeista avautuu näkymä kaupungille tai Ratina-stadionin tapahtumiin. Periscope järjestää myös teematapahtumia. Kyseessä on todellakin ainutlaatuinen saunaelämys Tampereen kattojen yllä!”, summaa Ahola.

Tamperetta kutsutaan usein teollisuushistoriansa vuoksi Suomen Manchesteriksi. Erityisen merkittävä ala on ollut tekstiilituotanto. Tampereella on syvät juuret myös taiteessa ja kulttuurissa. Paras tapa tutustua kaupungin historiaan on hypätä bussiin ja suunnata Mänttä-Vilppulaan Serlachius-museoihin. Aluetta kutsutaan myös taidekaupungiksi, sillä Serlachius-museoiden lisäksi siellä on historiallisia nähtävyyksiä ja sekä taidefestivaaleja. Serlachius on yksi koko Suomen tärkeimmistä nähtävyyksistä ja ehdottomasti vierailun arvoinen!

“Olemme hieman syrjäisempi matkakohde järvien ja vihreiden metsien vieressä, ja silti tänne on helppo tulla. Tänne saapuu vierailijoita ympäri maailmaa korkealaatuisen taiteen, tarinoiden, arkkitehtuurin, historian ja ruokaelämysten kuin myös taidesaunan perässä,” kertoo Rebekka Tolonen, Serlachius-museoiden suunnittelija.

Matkailualan vuoden innovaatioksi 2022 nimetty taidesauna on jokaisen Serlachius-elämyksen kirsikka kakun päällä. Mikä voisi olla parempaa kuin löylyistä nauttiminen kauniin taiteen, designin, luonnon ja arkkitehtuurin ympäröimänä? Rentouttavan saunomisen jälkeen kannattaa nautiskella Gösta-ravintolan tai läheisen Vuorenmaja-ravintolan herkuilla ja gourmet-ruoilla. Vuorenmaja on vuonna 1928 rakennettu entinen hiihtomaja, joka sijaitsee Mäntänvuoren ulkoilualueella. “Vuorenmaja tarjoaa suomalaisen ja eurooppalaisen ruokakulttuurin herkkuja sekä viinejä pieniltä Euroopan viinitiloilta. Ruokaelämys alkaa jo sisäänkäynniltä: monet vierailijat yllättyvät löytäessään keskieurooppalaisen viiniravintolan keskeltä suomalaista metsää,” nauraa ravintolapäällikkö Anu Schuoler.

Kauppakeskus Ratinassa sijaitseva Periscope-ravintola on oletettavasti suurin kattoterassi Euroopassa. Siellä on baari, saunoja, poreammeita ja kylpylä.
Kauppakeskus Ratinassa on yli 100 liikettä ja ravintolaa – se on Tampereen suurin ja uusin ostoskeskus.
Serlachius-museot ovat ehdottomasti käymisen arvoinen ainutlaatuinen nähtävyys, mistä löytyy myös taidesauna keskellä metsää.
Vuorenmaja on eurooppalaistyylinen viiniravintola lähellä taidekaupunki Mänttä-Vilppulaa.

LÄHIALUEET TÄYNNÄ NÄHTÄVYYKSIÄ

Serlachiuksesta, teollisuushistoriastaan sekä taide- ja musiikkifestivaaleistaan tunnettu Mänttä-Vilppula on yksi seitsemästä kunnasta, jotka muodostavat niin kutsutun Suomen sydämen. Muut kuusi ovat Jämsä, Keuruu, Ruovesi, Orivesi, Virrat ja Juupajoki. Tämä kohde pursuaa kulttuuri- ja luontonähtävyyksiä, seikkailuja ja tekemistä. Majoittua voi niin järvenrantamökeissä kuin ainutlaatuisissa hotellihuoneissakin. “Suomen sydän on Suomi pähkinänkuoressa. Se on portti Tampereelta suomalaiseen luontoon, ja nähtävää on paljon,” lupaa taidekaupunki Mänttä-Vilppulan matkailukoordinaattori Anni Inkiläinen.

Jämsä on tunnettu ympärivuotisista vilkkaista tapahtumistaan Himoksella. Yksi ainutlaatuinen nähtävyys on Päijänteen rannalla sijaitseva saunakylä perinteisine savusaunoineen. Metsän sydämestä löytyy myös maalaisgourmet-ruokaa tarjoava ravintola Hirvikartano.

Keuruu on muinaisten kirkkojen värittämä kulttuurishistoriallinen aarre. Lähde risteilylle siipiratashöyrylaiva Elias Lönnrotin kyytiin ihailemaan Keurusselkää ja kiipeä Himmaan Huippu -näköalatorniin parhaita näkymiä varten. Orivesi on puolestaan Suomen villasukkapääkaupunki. Sen monet kulttuurikohteet houkuttelevat vierailijoita kesäisin, mukaan lukien Hörtsänän Arboretum ja Rönnin huvikeskus. Ruovesi on tunnettu erityisesti Helvetinjärven kansallispuistosta ja Noitakäräjät-tapahtumasta.

Kulttuurimaisemat ja teollisuushistoriasta kertovat kohteet jatkuvat Juupajoella. Korkeakosken historiallinen tehdasmiljöö sekä Suomen Kenkä- ja Nahkatehdas sijaitsevat suoraan Juupajoen varrella. Virrat on viihtyisä kesäkaupunki, joka houkuttelee kävijöitä Virtain perinnekylällä sekä upeilla vaellusreiteillä ja kalastuspaikoilla. Suurimpaan osaan Suomen sydämen kohteista pääsee junalla Tampereelta, mutta matka Ruovedelle ja Virroille on jo kokemus itsessään. “Sinne pääsee laivalla tunnettua Runoilijan tietä pitkin. S/S Tarjanne on viimeinen yhä alkuperäistä reittiään kulkeva matkustajahöyrylaiva,” selittää Inkinen.

Suomen sydän on perheystävällinen matkailukohde, joka koostuu seitsemästä kunnasta Tampereen pohjoispuolella. Alueella on laaja valikoima luonto- ja kulttuurikohteita, seikkailuja sekä monenlaista tekemistä.
Konsertteja, balettia, oopperaa, näyttelyitä, konferensseja, seminaareja, taidetta ja viihdettä lapsille – näitä ja paljon kaikkea muuta tarjoaa Tampere-talo. Se on myös Suomen ensimmäinen hiilineutraali tapahtuma- ja konferenssikeskus.
Särkänniemi on Suomen suurin vapaa-ajankeskus. Rannekkeella pääsee nauttimaan kaikista neljästä nähtävyydestä: huvipuistosta, Koiramäen eläinpuistosta, Näsinneulan näköalatornista ja Akvaariosta.

HUVITTELE

Suomen sydämestä on hyvä palata takaisin Tampereelle hyvin levänneenä ja valmiina uusiin seikkailuihin. Jos tykkää valinnanvaikeudesta, kannattaa suunnata vuonna 1987 perustettuun Tampere-taloon, joka on äänestetty Suomen parhaaksi konferenssikeskukseksi seitsemänä vuonna peräkkäin. “Tampere-talolla on kaikenlaisia konsertteja ja muita kulttuuritapahtumia ympäri vuoden”, kertoo Tampere-talon markkinointi- ja viestintäjohtaja Tiia Välimäki ja lisää, että talon Tuhto-ravintola tarjoilee erinomaista ruokaa ja juomaa ja että talon kaupasta voi ostaa lisäksi ainutlaatuisia lahjoja.

Tampere-talo on myös Tampere Filharmonian koti ja maailman ainut Muumimuseo. Kukapa ei haluaisi päästää sisäistä lastaan valloilleen ja tutustua suomalaisen kirjailija Tove Janssonin vuosina 1945–1977 luomiin nokkeliin Muumeihin? Muumimuseon lisäksi Tampere-talolla on pitkät perinteet kesänäyttelyissä, jotka korostavat lukuisia eri aiheita ja tarjoavat viihdettä koko perheelle.

Tampere-talon tarjoamien seikkailujen jälkeen voi nauttia hyvistä yöunista Courtyard by Marriott -hotellissa, johon pääsee suoraan Tampere-talosta.

Vaan kuka haluaa nukkua, kun voi keinua, pyöriä ja kieppua? Jos vauhdikas meno kiinnostaa, on Suomen suurin ja laajin vapaa-ajankeskus Särkänniemi oikea valinta. Kuvankauniin Näsijärven rannalla sijaitseva Särkänniemi tarjoaa neljä päänähtävyyttä: huvipuiston, Koiramäen eläinpuiston, Näsinneula-näköalatornin ja Akvaarion. Rannekkeella pääset nauttimaan kaikista näistä kokonaiseksi päiväksi!

“Särkänniemessä voi pitää hauskaa monin tavoin ja nauttia samalla kauniista näkymistä – jopa ylösalaisin! Huvipuistossa on kaikkiaan 30 laitetta kaikenikäisille ja moneen eri makuun,” kertoo toimitusjohtaja Miikka Seppälä.

Ravintola Näsinneula sijaitsee näköalatornin huipulla 124 metrin korkeudessa ja tarjoaa alati muuttuvat, upeat näkymät Tampereen joka kolkan yli. Jokainen pöytä on paras pöytä, sillä ravintola pyörii hitaasti ruokailun aikana. Menu myös vaihtuu kausittain. Täällä kaikista tuoreimmat suomalaiset raaka-aineet muuttuvat ammattikokkien käsissä suussa sulaviksi annoksiksi.

Akvaariossa lintuperspektiivi vaihtuu vedenalaisiin näkymiin. Se tarjoaa kodin kahdellesadalle kalalajille eri puolilta maailmaa, kuin myös matelijoille (liskoille, käärmeille, kilpikonnille, kaimaaneille jne.) sekä sammakkoeläimille (nuolimyrkkysammakoille, aksolotleille ja muille).

Koiramäen eläinpuisto on 1800-luvun satumaailma, joka pohjautuu suomalaisen kirjailija ja kuvittaja Mauri Kunnaksen töihin. Hurmaava pikkukaupunki yhdistää entisajat moderniin hupiin käsin rakennetuilla puurakennuksilla, leikkipuistolla ja maatilalla, jossa on oikeita eläimiä: lampaita, alpakoita, vuohia, sikoja. “Huvipuisto ja Koiramäen eläinpuisto ovat auki kausiluonteisesti, kun taas Näsinneulan näköalatorni ja ravintola sekä Akvaario ovat auki ympäri vuoden,” selittää Seppälä.

No, miten on? Oletko valmis keinumaan, pyörimään ja kieppumaan Tampereella?

Haku