Hyppää sisältöön

Tampere kutsuu – eiköhän lähdetä!

Tampere kutsuu – eiköhän lähdetä!

5.06.2023

Tervetuloa Tampereelle, maailman saunapääkaupunkiin ja Suomen tapahtumakeskukseen! Täällä kaupunkiympäristön kauneus kohtaa järvialueiden luonnon ja gourmet-ruoka maailmanluokan taiteen.

TEKSTI maria paldanius | kuvat visit tampere


Kuvittele itsesi laivaan keskelle kauneinta järviluontoa nauttimassa gourmet-ruoasta ja erinomaisista viineistä. Kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta, vai mitä? Tampereella se on totisinta totta! Eteläisen Sisä-Suomen suurin kaupunki sijaitsee pittoreskisti kahden suuren järven välissä ja tunnetaan kulttuurinähtävyyksistään, seesteisestä luonnostaan, hipsteritunnelmastaan sekä ennätysmäärästä julkisia saunoja (55). Mikset aloittaisi matkaasi leppoisasti tekemällä järvikierroksen Pohjoismaiden suurimmalla sisävesiliikenteen toimijalla Hopealinjoilla?

”Vieraamme pääsevät nauttimaan järviluonnosta niin päiväsaikaan kuin auringon laskiessakin. Anniskeluoikeuksilla varustettu laivaravintolamme takaa risteilynautinnon kaikille aisteille”, kertoo yrityksen markkinointijohtaja Niko Airaksinen. Matkan varrella ihailtavia nähtävyyksiä on muun muassa Viikinsaari, joka sijaitsee 20 minuutin laivamatkan päässä kaupungista. Saari soveltuu luontoretkiin, piknikkeihin, vesiurheiluun, uintiin ja jopa yksityisjuhliin. Kesäkeitaan helmi on 120 vuotta vanha kartano, jossa toimii Tampereen vanhin kesäravintola.

Historiasta puhuttaessa on ehdottomasti mainittava myös legendaarinen S/S Tarjanne. Suomen viimeinen alkuperäistä reittiään kulkeva pitkän linjan höyrylaiva on palvellut matkustaja- ja rahtilaivana Näsijärvellä vuodesta 1908 asti. Nykyään se kulkee Tampereen sekä Ruoveden ja Virtojen välillä. ”Reitti Tampereelta Virroille on nimeltään Runoilijan tie”, kertoo Airaksinen. ”Kyseessä on koko päivän elämys Suomen historialla höystettynä. Yläkannen ravintola tarjoaa paikallista ruokaa.”

Hopealinjat toimii Suomen sisävesillä ja tarjoaa laajan valikoiman ainutlaatuisia elämyksiä. Risteily on niin päivällä kuin auringonlaskun aikaankin erinomainen tapa irrottautua, hengähtää sekä ihailla järvien ja luonnon kauneutta.

NAUTI PAIKALLISESTA RUOASTA JA OLUESTA

Haluatko olla samaan aikaan paikallinen ja kansainvälinen? Suuntaa silloin Gastropub Tuulensuuhun kaupungin sydämeen. Joka päivä keskiyöhön asti auki oleva kansainvälinen olut-, viini- ja ruokaravintola tarjoaa kotoisan kokemuksen niin koti-ikävää poteville matkaajille, seikkailunhaluisille vierailijoille kuin paikallisillekin. Ravintolan leppoisa tunnelma, sydämellinen palvelu, rento musiikki sekä ensiluokkainen ruoka miellyttää kaikkia, jotka kaipaavat laatua ja nautiskelua.

Tuulensuu on monien kokemusten ravintola. Ihmiset tulevat tänne tapaamaan toisiaan ja nauttimaan elämästä,” kertoo omistaja Sami Lappalainen. ”Tule nautiskelemaan valtavasta valikoimasta oluita, viinejä, absintteja ja muita juomia!”

Tuulensuu on valittu monta kertaa Suomen parhaaksi olutravintolaksi. ”Kaikki, mitä teemme, on aitoa. Emme tarjoa kompromisseja: schnitzelimme tehdään saksalaisittain, simpukat belgialaisittain ja paikalliset herkut suomalaisittain”, Lappalainen selittää. Saatat tulla tänne yksille, mutta jäädäkin lopulta koko illaksi nautiskelemaan ruoasta ja kansainvälisestä seurasta.

Gastropub Tuulensuun asiakaskunta on sekoitus paikallisia, ulkomaalaisia ja matkaajia. Ravintola on valittu useamman kerran Suomen parhaaksi olutravintolaksi.

HENGÄHDÄ JA RENTOUDU

Koe Tampereen henki! Saunapääkaupungin tittelin lisäksi Tampere on myös tunnettu Suomen tapahtumapääkaupunkina. Lukuisat vuosittaiset tapahtumat houkuttelevat vieraita pitämään hauskaa sekä nauttimaan musiikista, taiteesta ja teatterista. ”Ympäri vuoden järjestetään pienempiä ja isompia festareita. Tapahtumapaikat ovat käden ulottuvilla kauniin luonnon ympäröimänä”, kertoo Pirkanmaan festivaalit ry:n (Pirfest) toiminnanjohtaja Tiina Kuusisto.

Pirkanmaan festivaalit ry on yhteensä 36 kulttuurifestivaalin verkosto Pirkanmaan alueella. Nämä yhdessä edustavat lähes kaikkia taiteen muotoja. Mutta olipa festarit sitten minkälaiset tahansa, mistään ei tingitä: jopa pienimmät tapahtumat tarjoavat maailmanluokan laatua ja lukuisia elämyksiä. ”Suosituimpia festivaalejamme ovat Blockfest, Tampere Jazz Happening ja Mäntän kuvataideviikot”, kertoo Kuusisto. ”Yksi vähemmän tunnettuja, mutta sitäkin ainutlaatuisempia tapahtumia on Annikin Runofestivaali. Tunnetuin kaikista lienee vuoden ehdoton kohokohta: Tampereen Teatterikesä.”

Elokuussa järjestettävän Tampereen Teatterikesän aikana paikalliset ja kansainväliset esittävän taiteen ryhmät valtaavat Tampereen esiintymislavat ja aukiot. Pohjoismaiden vanhin ja suurin ammattilaisteatterifestivaali on tuonut jo vuodesta 1968 monenlaisia mielenkiintoisia produktioita suuren yleisön tietoisuuteen. ”Festivaaliviikon aikana ympäri kaupunkia on jopa 400 tapahtumaa”, kertoo festivaalin toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl. ”Kaikkien teatterien yhteistyössä syntyy ainutlaatuinen esittävän taiteen festivaalielämys.”

Tampereen Teatterikesän tarjonta on onnistunut yhdistelmä tunnettuja ja arvostettuja teoksia ja kansainvälisiä huippuluokan uutuuksia. Teatterikesän aikana kaupungin perinteikkäät rakennukset muuttuvat esityspaikoiksi, joihin saapuu tuhansia teatterin ystäviä ympäri maailmaa. Pääohjelma koostuu 20 teatteriesityksestä, mutta näiden lisäksi on monia muita tapahtumia, kuten matalan kynnyksen OFF Tampere -festivaali.

”Koska tapahtumapaikat ovat lähellä toisiaan ja usein kävelymatkan päässä, saman päivän aikana on mahdollista nähdä jopa kolme tai neljä esitystä – kiirehtimättä”, Rosendahl lupaa.

Tampere tunnetaan Suomen tapahtumakeskuksena. Taidetta, musiikkia, teatteria, urheilua… Tampereella riittää kaikkea!
Tampereen Teatterikesä on yksi Euroopan merkittävimmistä ammattiteatterifestivaaleista. Se toimii näyteikkunana parhaille suomalaisille ja kansainvälisille tuotannoille. Festivaali järjestetään 7.-13.8.

NAUTI LUONNOSTA

Kun suomalaisilta kysytään mieluisinta kotimaan kohdetta, nousee yksi vastaus ylitse muiden: Tampere! Tampereella on ihmeellinen kyky saada ihmiset haluamaan olla toinenkin viikko, kuukausi tai jopa vieläkin pidempään. Tällaisille tapauksille on olemassa Unity, ainutlaatuinen konsepti, jota voisi luonnehtia yhdistelmäksi perinteistä vuokra-asuntoa ja luksushotellia.

”Tarjoamme täysin kalustettuja yksiöitä kaiken kattavilla ratkaisuilla, jotka sopivat erinomaisesti sekä tilapäiseen että pysyvään asumiseen”, kertoo Unityn kaupallinen johtaja Kiki Koskinen. ”Toivotamme tervetulleeksi liike- ja lomamatkailijat, diginomadit ja kaikki siltä väliltä!”

Sana ’unity’ sisältyy sanaan ’community’ (yhteisö), mikä puolestaan viittaa Unityn yhteisöllisyyteen. Unitylla on yhteensä seitsemän eri toimipistettä eri puolilla Pohjoismaita. Unitylla kaikki on saman katon alla: kuntosali, kattoterassit, oleskelutilat, sauna, korkeatasoinen työtila sekä lukuisat eri työpajat ja tapahtumat. Unity Tampereen lähellä on useampikin järvi, ja sieltä pääsee nopeasti niin rannalle ja luontoon kuin kaupunkiinkin.

”Unity toimii vaikkapa lähilomailupaikkana Tampereen viikonloppureissulle tai vaikkapa työntekijöiden majoitusratkaisuna”, Koskinen lisää.

Unity tarjoaa täyden palvelun yksiöitä sekä (työ)tiloja, joissa vieraat pääsevät yhdistämään työn ja vapaa-ajan saumattomasti.
Sara Hildénin taidemuseo pitää yllä suomalaisen taidekeräilijä Sara Hildénin perintöä. Siellä on näytteillä laaja kirjo suomalaista ja kansainvälistä modernismia sekä nykytaidetta.

TUTUSTU TAMPEREEN MUSEOIHIN

Seikkailu Tampereella päätyy ennen pitkää väistämättä Särkänniemeen, Suomen suurimpaan vapaa-ajankeskukseen. Suuntaa Näsijärven rannalla sijaitsevassa puistossa Näsinneulan näköalatornin aulan läpi ainutlaatuiseen Sara Hildénin taidemuseoon, joka esittelee suomalaista ja kansainvälistä modernismia sekä nykytaidetta.

”Olemme yksi harvoista taidemuseoista, joka on nimetty naispuolisen suomalaisen taidekeräilijän mukaan”, kertoo museon viestintäsuunnittelija Anne Kauramäki. ”Sara Hildénin Säätiön taidekokoelma sisältää laajan kirjon suomalaista ja ulkomaalaista taidetta”.

Vuonna 2022 museo aiheutti yleisöryntäyksen esitellessään Thomas Houseagon, Nick Caven ja Brad Pittin yhteisnäyttelyn. Myös syksylle 2023 on luvassa yhtä kunnianhimoinen näyttely, jossa esitetään Aasian puhutuimpiin nykytaitelijoihin kuuluvan eteläkorealaisen Lee Bulin teoksia. ”Näyttelyssä on esillä hänen keskeisiä teoksiaan, etenkin veistoksia”, kertoo Kauramäki. ”Taitelijaa kiinnostaa utopiat, järjestys ja valta suhteessa kehoon, materiaaleihin ja arkkitehtuuriin.” Museossa on myös Sara Hildénin säätiön kokoelman teoksia. Nauti kotitekoisista herkuista Café Sarassa, josta on upeat näkymät museon veistospuistoon.

Tampereella riittää tarjontaa ihan jokaiselle museoiden ystävälle. Monipuolinen museokeskus Vapriikki tarjoaa epätavallisia näyttelyitä ja kiehtovia maailmoja. Yhdellä lipulla pääset tutustumaan jopa kymmeneen eri näyttelyyn, kuten Suomen pelimuseoon, Tampereen luonnontieteelliseen museoon, Pirkanmaan maakuntamuseoon, Postimuseoon sekä Suomen jääkiekkomuseoon.

”Jääkiekon MM-kilpailujen aikana Jääkiekkomuseo täyttyy jääkiekkofaneista”, kertoo Vapriikin viestintäsuunnittelija Tähtitalvikki Poikajärvi. ”Museomme on Euroopan suurin jääkiekkomuseo. Toinen suosittu Vapriikin museo on pelimuseo, jossa on satakunta peliä, joita useimpia voi testata itsekin.”

Saman katon alla on myös museoravintola, kauppa ja kokoustiloja, joita voi varata myös yksityistilaisuuksiin, kuten synttärijuhliin. Miten olisivat vaikkapa jääkiekkoaiheiset juhlat sopivassa ympäristössä? ”Vapriikki on mainio koko perheen kohde”, sanoo Poikajärvi. ”Sijaitsemme keskustassa Tammerkosken kupeessa ja toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleeksi trendikkääseen kaupunkiimme.”

On pitkäpiimäistä istua aina samassa paikassa, sanoo Muumimammakin Tove Janssonin (1914–2001) rakastetussa lastenkirjassa Taikurin hattu. Muumihahmot päätyvät aina uusiin seikkailuihin, aivan kuten maailman ainoan Muumimuseon kävijätkin. Tämä Tampereen keskustassa sijaitseva elämyksellinen taidemuseo vie kaikenikäiset mielikuvitusmatkalle Muumilaaksoon Janssonin itse lahjoittamien alkuperäiskuvitusten ja -piirrosten myötä.

”Kun vieraat tulevat museoon, he astuvat uuteen todellisuuteen”, sanoo tuottaja Minna Honkasalo. ”Taika piilee tarinoissa ja mielikuvituksessa sekä turvallisessa ja lämpimässä ilmapiirissä. Me kaikki tarvitsemme sitä.” Muumimuseota pyörittää Tampereen taidemuseo, ja se sijaitsee Tampere-talossa. Näyttely seuraa Muumien koko tarinaa ja korostaa erilaisia arvoja, kuten suvaitsevaisuutta, tasa-arvoa, vapautta, yhteisöllisyyttä ja luonnon kunnioittamista. Kuten eräs nuori kävijä kerran sanoi: ”Jos kaikki lukisivat muumitarinoita, maailma olisi parempi paikka.”

Kun olet tutustunut Muumien nokkeluuteen ja viisauteen, voitkin aloittaa kaiken alusta: vielä yksi Hopealinjojen iltaristeily, vielä yksi olut Tuulensuussa ja vielä yksi yö Unityssa. Sitten jääkin enää mietittäväksi, millä kesäfestarilla käyt tällä kertaa?

Päästä sisäinen lapsesi valloilleen tutustumalla Muumien nokkeluuteen ja viisauteen maailman ainoassa Muumimuseossa Tampereella.
Vapriikissa on useita museoita. Nälän saa talttumaan Valssi-ravintolassa, ja museokaupasta löytyvät matkamuistot ja lahjat.

Haku