Hyppää sisältöön

Tämän päivän pelilaitteilta vaaditaan tehoa ja estetiikkaa

Tämän päivän pelilaitteilta vaaditaan tehoa ja estetiikkaa

21.10.2021

Jimm’s PC-Storen toimitusjohtaja Veli Nietulan ja Helsinki REDSin perustaja Christer Kasurisen mukaan e-urheilussa yhteisöllä on valtavan suuri merkitys, ja lajin parissa viihtyy fiksu, monipuolinen ja kansainvälinen nuorten joukko. Kaksikko myös kannustaa vanhempia vierailemaan pelitapahtumissa, joissa lajiin ja yhteisöön pääsee tutustumaan syvemmin.

Jimm’s PC-Storella on jo 20 vuoden kokemus pelilaitemarkkinoilta. Erikoisosaaminen on valttia, kun e-urheilun suosio kasvaa.

Teksti Mari Korhonen  Kuva Suvi Laine

Jimm’s PC-Store on kustomoinut asiakkaidensa tietokoneita ammattitaidolla jo vuodesta 2001. Nyt juhlavuoden kunniaksi tietotekniikan erikoisosaaja palasi juurilleen lanseeraamalla uuden vesikonelinjaston 15.10.2021. Vesijäähdytys pitää tietokoneen lämpötilan matalana, jolloin samasta koneesta on mahdollista saada enemmän tehoja irti.

– Pelaamisen kulttuurin yleistyminen on lisännyt kuluttajien tietoisuutta ja kiinnostusta vesijäähdytettyjä tietokoneita kohtaan. Tämä on meidän ydinosaamistamme, ja sen ilosanomaa levitämme nyt myös suuremmalle yleisölle. Alkuun lanseerasimme kolme kappaletta eri tasoisia ja tehoisia koneita, ja jatkossa kehitämme linjastoa edelleen. Taustalla on vahva asiantuntijatiimi, joka suunnittelee ja pystyy myös kasaamaan koneet, Jimm’sin toimitusjohtaja Veli Nietula kertoo.

Vesijäähdytys tuo pelaamiseen paitsi tehoja, myös estetiikkaa. E-urheilun suosion kasvu näkyy laitteistoon kohdistuvan vaatimustason nousuna. Harrastajat eivät enää tyydy pelkkiin teknisiin ominaisuuksiin, vaan pelikokemuksen halutaan olevan myös visuaalisesti viihdyttävä.

– Vesijäähdytetyn tietokoneen laitteiston ulkoasu eroaa perinteisestä ja äänimaailma on hiljaisempi. Estetiikasta on tullut iso osa pelikulttuuria, koneen kustomoimisen rinnalla tuunataan kokonaisia pelihuoneita. Viihdyttävää peliympäristöä rakennetaan muun muassa valojen ja äänimaailman avulla, Jimm’sin pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, e-urheiluseura Helsinki REDSin perustaja ja GM Christer Kasurinen kuvailee.

Pelaaminen onkin siirtynyt lasten ja nuorten huoneista yhä enenevässä määrin olohuoneisiin.

– Siellä laitteiston käyttötarkoitukset voivat olla monet. Konetta hyödynnetään pelaamisen ohella muun muassa elokuvien suoratoistoon, Nietula kertoo.

Tietokoneen voi kustomoida vähitellen omiin pelitottumuksiin ja mieltymyksiin sopivaksi.

– Tuunausmahdollisuudet ovat loputtomat, mutta kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla. Pienilläkin ratkaisuilla, kuten tietokoneen tuulettimeen asennetuilla valoilla, voidaan vaikuttaa elämykseen. Ominaisuuksia voi aina lisätä ja muuttaa jälkikäteen, Nietula muistuttaa.

Yhteisön merkitys on suuri

E-urheilu mielletään usein lajiin vihkiytymättömien keskuudessa yksinäiseksi lajiksi, vaikka tosiasiassa yksin huoneessaan istuvalla pelaajalla on ruudun toisella puolen laaja verkosto. Samaa pelikokemusta voi jakaa jopa miljoona ihmistä ympäri maailman. 

– E-urheilussa yhteisöllisyyden merkitys on valtava. Peli on tie yhteiseen ymmärrykseen, eikä pelatessa iällä, kansallisuudella tai sukupuolella ole merkitystä. Lajin parissa viihtyy fiksu, monipuolinen ja kansainvälinen nuorten joukko, Nietula ja Kasurinen kertovat painottaen e-urheilumaailman tervehenkisyyttä.

Laji myös mahdollistaa yhteisöllisen pelaamisen missä vain ja milloin vain. 

– Edes pandemia ei pysäyttänyt pelejä. Livetapahtumat yksinkertaisesti muuttuivat online-tapahtumiksi, mutta jokainen kilpailu pelattiin, Kasurinen toteaa.

Nyt pitkä odotus viimeinkin päättyy, kun livetapahtumat heräävät taas henkiin.

– Tapahtumat ovat myös lasten ja nuorten vanhemmille loistava tilaisuus tutustua lajiin. Kun näkee vähän vaivaa ja sukeltaa lapsen mukana e-sportin maailmaan voi ymmärtää, mikä rikkaus lajilla on lapselle annettavanaan. Kielitaito kehittyy varhain, kavereita on ympäri maailmaa ja päihteet vaihtuvat pelihalleihin, miehet avaavat suositun lajin positiivisia puolia. 

Kilpailu tekee urheilun

E-urheilu on maailman nopeiten kasvava urheiluviihteen segmentti, eikä loppua kehitykselle näy.  Urheilumaailmassa lajin suosion räjähdysmäinen kasvu on herättänyt keskustelua siitä, onko tietokoneella pelaaminen urheilua. Nietula ja Kasurinen toteavat, ettei sillä oikeastaan ole merkitystä. Kilpailu on se, joka kiinnostaa. 

– Ilman kilpailua ihmiset eivät katsoisi urheilua. Ihmiset menevät urheilutapahtumiin katsomaan, kuka voittaa. Sama pätee e-urheilussakin, mutta alusta on eri, alan konkarit päättävät hymyillen.

Haku