Hyppää sisältöön

Taloyhtiölaajakaistalla tehoa työhön ja vauhtia viihteeseen

Taloyhtiölaajakaistalla tehoa työhön ja vauhtia viihteeseen

11.03.2021

Ihmiset käyttävät jatkuvasti enemmän nettiyhteyttä sekä työssä että vapaa-ajalla. Luotettava ja varmatoiminen nettiyhteys on nykyään merkittävä osa asumismukavuutta.

Etätyöt, pelaaminen ja viihdepalvelut laittavat nettiyhteyden koetukselle. Laadukas laajakaista tuo toimivan yhteyden asukkaiden saataville. 

Teksti Tuomas I. Lehtonen  Kuva Patrik Pesonen

Telian myyntijohtaja Petteri Hernelahden mukaan suomalaiset käyttävät nettiä yhä enemmän työ- ja opiskelutehtävien hoitamiseen, viihteen kuluttamiseen sekä nettiin liitettyjen kodinkoneiden ja -laitteiden ohjaamiseen. Jopa televisionkatselu on siirtymässä verkkoon. 

– Perinteinen televisionkatselu on selvästi vähentynyt ja erilaisten suoratoistopalveluiden, kuten YouTuben, käyttäminen lisääntynyt. Kantar TNS:n viime vuonna toteuttaman tutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia suomalaisista asuu taloudessa, jossa on mahdollista katsoa maksullisia suoratoistopalveluita, Hernelahti sanoo.

Netin kautta siirrettävän datan määrän lisääntyessä yhteydet ovat kovilla. Käyttäjälle nettikaistan ruuhkautuminen konkretisoituu esimerkiksi videopalaverin pätkimisenä, tiedostojen hitaana latautumisena ja pelaamisen viiveinä. 

Nopeaa nettiä arvostetaan

Hernelahti suosittelee kaupunkialueilla sijaitseville ja vähintään 15–20 huoneiston asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöille taloyhtiölaajakaistaa. Sen avulla kaikkiin asuntoihin saadaan kertaheitolla varma ja nopea laajakaistayhteys. 

Taloyhtiölle nettiyhteyden hankkiminen on myös todella helppoa. Telia vastaa asennuksesta ja asukkaiden tiedottamisesta. Kaikki kustannukset sisältyvät kiinteään kuukausimaksuun. 

Kuukausimaksun suuruus riippuu asuntojen määrästä ja yhteyden valitusta perusnopeudesta. Tyypillinen perusnopeus on 10 megabittiä sekunnissa, mutta se voi olla myös suurempi. Asukkaat voivat hankkia netin lisänopeuksia tarpeidensa mukaan. 

– Taloyhtiökaista on paljon halvempi kuin vastaavan tasoinen, asuntokohtainen liittymä. Moderni taloyhtiölaajakaista nostaa taloyhtiön arvostusta, ja se voi olla myös keskeinen asunnonvalintakriteeri siinä missä lasitettu parvekekin.

Telia on tutkinut asiakaskuntansa netinkäyttötarpeita ja muokannut taloyhtiölaajakaistapalveluaan niiden pohjalta. Datan latausnopeuden ohella korostuivat datan lähetysnopeus ja yhteyden lyhyt viive. Asiakkaat olivat myös kiinnostuneita kotimaisista sarjoista ja urheilusta. Siksi Telia tarjoaa taloyhtiölaajakaista-asiakkailleen C Moren sisältöjä keskittäjähintaan. Tarjolla on myös sisältökokonaisuuksia pelkästään Telian asiakkaille.

Nettiyhteyden lähetysnopeuden merkitys korostuu, kun lähetetään videokuvaa tai tallennetaan tiedostoja pilvipalveluun. Pitkä viive haittaa erityisesti nopeatempoisissa verkkopeleissä. 

– Monesti katsotaan liikaa hintaa ja pelkkää latausnopeutta, mutta valittu yhteys ei välttämättä sitten vastaakkaan käyttötarvetta. Olemme panostaneet taloyhtiölaajakaistayhteyksissä symmetriseen nopeuteen eli siihen, että yhteyden lähetys- ja latausnopeus ovat yhtä suuret. Esimerkiksi suosituimmassa yhteydessämme sekä lataus- että lähetysnopeus ovat 100 megabittiä sekunnissa, Hernelahti huomauttaa.

Internet on entistä tärkeämpi

  • Internetiin liitettyjen laitteiden ja järjestelmien käyttö yleistyy jatkuvasti. 
  • Suomalaiset käyttävät nettiä yleisimmin asioiden hoitamiseen, viestintään, medioiden seuraamiseen ja ostosten tekemiseen.
  • Varmatoiminen yhteys on nykyään merkittävä asumismukavuustekijä,sillä netissä toimivia palveluita käytetään niin työssä kuin vapaallakin.
  • TELIA.FI/TALOYHTIO

Vauhtia ja viiveettömyyttä

Asunto-osakeyhtiö Helsingin Albatrossissa nettiyhteys päätettiin hoitaa kuntoon heti ensimmäisessä yhtiökokouksessa. Keväällä Helsingin Sompasaareen valmistuvan kerrostalon asukkaat pääsevät nauttimaan nopeasta ja symmetrisestä 100:n megan valokuituyhteydestä heti, kun muuttolaatikot on kannettu sisään. 

– Päätimme valita taloyhtiölaajakaistan, joka kykenee vastaamaan etätyöbuumin ja netin lisääntyvän viihdekäytön vaatimuksiin. Pidimme tärkeänä, että kaikilla asukkailla on aina riittävä kapasiteetti käytössään. Painotimme valinnassa erityisesti symmetristä nopeutta ja lyhyttä viivettä, kertoo taloyhtiön hallituksen jäsen Kim Kattilakoski.

Esimerkiksi Kattilakoskilla netti on kolmen henkilön päivittäisessä työ- ja viihdekäytössä. Jos yhteys pätkii, se haittaa arkea selkeästi.

– Monissa käyttötilanteissa 10 megan liittymä varmasti riittäisi, mutta nopea nettiyhteys lisää käyttömukavuutta. Nopea yhteys tuo myös joustoa tilanteisiin, jolloin netin käytössä esiintyy suurempia piikkejä, Kattilakoski pohtii.

Kattilakosken mielestä Telian valintaan vaikutti kokonaispaketin kattavuus ja palvelun fiksu hinnoittelu. Vaakakupissa painoi myös hyvä asiakastuki.

– Telialla on taloyhtiölaajakaistan hankkineiden yhtiöiden asukkaille oma tukipalvelu sekä hallitukselle ja isännöitsijälle vielä erillinen asiakaspalvelu, jossa voi keskustella tilatun palvelun toiminnasta ja yksityiskohdista. Apua on siis nopeasti saatavissa, kun sitä tarvitsee, Kattilakoski iloitsee.

Haku