Talousapuun sijoittaminen palvelee yritystoimintaa

Kun yrityksen talousasioihin hakee apua ajoissa, haasteet ratkeavat helpommin, sanoo toimitusjohtaja ja talouskonsultti Juha Aitos Helabo Oy:sta.
Teksti Elina Teerijoki Kuva Suvi Elo
Onko yrityksesi osakassopimus kunnossa ja omistajastrategia viety paperille? Harkitsetko yrityskauppaa tai pitäisikö yrityksen vanhat lainat kilpailuttaa uudelleen?
Yrityksen perustoiminnan pyöriessä voi olla vaikea löytää aikaa talous- ja sopimusasioiden suunnitteluun. Monella yrityksellä ei ole talouspäällikköä, jonka vastuulle nämä asiat kuuluisivat, tietää toimitusjohtaja Juha Aitos talouskonsultointia tarjoavasta Helabo Oy:sta.
– Yleensä avuntarve liittyy muutostilanteeseen. Kyseessä voi olla esimerkiksi omistusmuutos tai investoinnin rahoitus. Olemme myös käyneet läpi ja uudistaneet asiakkaiden sopimuksia tarpeita paremmin vastaaviksi, Aitos kertoo.
Helabosta löytyy asiantuntemus yritysmaailman rahoitus- ja sopimuskysymyksiin. Aitoksen tausta on rahoituksen parissa pankkimaailmassa, ja yrityksen toinen osakas on juristi. Tukea saa myös HR-puolen kysymyksiin; Helabon tuella on esimerkiksi hoidettu rekrytointeja ja yt-neuvotteluja.
Paras aika tarttua talouskonsultin palveluun on ajoissa. Kun tuntuu, että jonkin talous- tai sopimusasian hoito kaipaa ulkopuolista apua, ei tilannetta kannata venyttää. Asian ratkaiseminen asiantuntijan avulla säästää yleensä selvää rahaa.
– Verkostostamme löytyy apu tilanteeseen kuin tilanteeseen. Esimerkiksi velkajärjestelyissä etsimme asiakkaalle sopivan asiantuntijan, jotta asiakas saa tilanteeseensa parhaan mahdollisen avun.
Rahoitustarpeen ratkaisut
Usein asiakassuhde alkaa kartoituksella, jossa käydään läpi yrityksen tilinpäätöstiedot ja olennaiset sopimukset sekä haastatellaan yrittäjää, kirjanpitäjää ja mahdollisesti muita avainhenkilöitä. Tämän perusteella Helabo tekee toimenpide-ehdotuksen, jota lähdetään viemään eteenpäin yrityksen johdon kanssa.
Helabon asiakkaat ovat kooltaan kaikkea yhden hengen yrityksistä hyvinkin suuriin. On tyypillistä, että Helabon asiantuntemusta hyödynnetään tilapäisessä, projektiluonteisessa tarpeessa. Moni asiakas kuitenkin palaa uudelleen kysymään neuvoa, kun uusia tarpeita ilmenee.
– Eräs asiakas tuli meille tarpeenaan saada yrityksen sopimukset kuntoon. Sen jälkeen olemme auttaneet heitä koronatuen hakemisessa, tehneet heille yhden loppuraportin ja auttaneet henkilöstöasioissa, Aitos kertoo.
Yhtiö laskuttaa palveluistaan perushinnan ja tuntiveloituksen, ja arvion mahdollisista muutoksista keskustellaan jo työprosessin aikana.
– Monissa projekteissa sovimme asiakkaan kanssa kiinteän hinnan ja mahdollisesti rahoituksen hintaan liittyvän kannustimen. Tämä veloitetaan, mikäli onnistumme hankkimaan asiakkaalle nykyistä halvemman rahoituksen.
Rahoitustarvetta tutkitaan monipuolisesti. Oikea ratkaisu voi olla laskurahoituksen hyödyntäminen tai pääoman vapauttaminen siirtymällä leasing-ratkaisuihin.
– Kun rahoitustarve on suuri, hakemuksen tueksi tarvitaan paljon dokumentaatiota. Siinäkin konsultti voi auttaa, Aitos kertoo.