Hyppää sisältöön

Talon kruunu teräksiseen iskuun sääolosuhteita vastaan

Talon kruunu teräksiseen iskuun sääolosuhteita vastaan

7.03.2023

Janlan JL Solar aurinkovoimalan avulla katto saadaan hyötykäyttöön. Katolle asennettavat aurinkopaneelit muuttavat auringon valon uusiutuvaksi sähköenergiaksi. 

Katon tärkein tehtävä on suojata rakennusta erilaisilta säärasituksilta, joten materiaalivalinnassa ei kannata tinkiä. Ekologinen ja kestävä peltikatto pitää pintansa kovissakin olosuhteissa vuosikymmenestä toiseen.

TEKSTI | MARI KORHONEN   KUVA | JANLA

Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa katon on kestettävä paukkupakkasia ja hellelukemia, raekuuroja ja rankkasateita. Katon on suojattava kiinteistöä jäältä, lumelta, loskalta ja roskalta. Sen on siedettävä UV-säteilyä, ilman epäpuhtauksia ja ihmisen liikkeitä. Katon kyky suojata rakennusta erilaisilta ympäristörasitteilta vaikuttaa kiinteistön ylläpito- ja huoltokuluihin koko sen elinkaaren ajan, ja samalla katon kunto myös määrittelee rakennuksen elinkaarta. Kattomateriaali ratkaisee sen, miten hyvin katto tärkeimmässä tehtävässään onnistuu.

– Jokainen taloyhtiö, omakotitalon omistaja ja kesämökkiläinen on suuren ja kauaskantoisen valinnan edessä silloin, kun tehdään päätöksiä kattomateriaalista, oli kyse sitten uuden rakentamisesta tai vanhan kunnostamisesta. Markkinoilla riittää vaihtoehtoja, mutta ratkaisua tehdessä kannattaa pitää mielessä katon perustehtävä. Kiistaton tosiasia on, että peltikatto on varmin tapa pitää kosteus poissa talon rakenteista, sanoo toimitusjohtaja Janne Lahtela peltialan tukkuliike JanLa Oy:stä

Pettämätön pelti

Teräsvalmisteinen pelti on Suomen suosituin kattomateriaali, eikä suotta. Kevyttä raaka-ainetta on helppo käsitellä, kestävyys takaa pitkän käyttöiän ja elinkaarikustannukset pysyvät alhaisina. 

– Teräs on kevyt, mutta luja materiaali, jota aika ei rapauta rajuissakaan olosuhteissa. Materiaali taipuu osaavan peltisepän käsissä moneen muotoon, ja monimuotoiset profiilit laajalla värivalikoimalla taipuvat vaativampaankin arkkitehtuuriin. Asennus on nopeaa ja helppoa, sillä kevyt raaka-aine ei kaipaa massiivisia alusrakenteita, Lahtela tiivistää teräksen hyötyjä.

Laadukas ja kestävä peltikatto ei välttämättä ole hankintahetkellä halvin vaihtoehto, mutta todellisuudessa materiaalikustannuksiltaan halvin on harvoin elinkaarikustannuksiltaan edullisin.

Ostohetkellä kannattaa pitää mielessä katon perustehtävä. 

JanLan toimitusjohtaja Janne Lahtela

– Monesti ostopäätöstä tehdessä tuijotetaan hankintahintaa ja unohdetaan elinkaarikustannukset sekä kattomateriaalin vaikutus kiinteistön kuntoon. Muutaman euron säästö neliömetriä kohden ostohetkellä voi kostautua kymmenien tuhansien eurojen kattoremonttina 20 vuoden kuluttua. 

Peltikatto antaa kiinteistölle kestävän suojan oikein hoidettuna parhaimmillaan jopa sadaksi vuodeksi. Esimerkiksi edustamamme SSAB:n Greencoat®-tuotemerkin katemateriaaleissa tekninen takuukin on jopa 50 vuotta, Lahtela herättelee havaitsemaan valintojen kauaskantoisia kustannusvaikutuksia.

Peltikatto on varma ja murhevapaa valinta 

Toimitusvarmuudestaan ja korkeista laatukriteereistään tunnettu JanLa Oy on yksi Suomen johtavista peltialan tukkuliikkeistä ja SSAB:n patentoidun Greencoat® Pural BT -teräksen ensimmäinen valtuutettu jälleenmyyjä Suomessa.

– Greencoat® -teräksen tekniset ominaisuudet ovat markkinoiden parhaat muun muassa UV- ja korroosio -kestoluokituksiltaan ja tuotantolaitokset sekä -menetelmät erottuvat kilpailevista vaihtoehdoista ekologisuudellaan. Raaka-aineessa käytettävän maalin ainutlaatuinen biopohjainen pinnoiteteknologia on fossiilivapaa ja teräksen kierrätysaste korkea. Pohjolan ankariin sääolosuhteisiin kehitetyt tuotteet valmistetaan Suomessa kotimaisesta teräksestä, ja ne on tunnustettu suomalaisesta työstä ja suomalaisten työllistämisestä myös Avainlippu-merkillä, Lahtela listaa ensiluokkaisen kattomateriaalin ominaisuuksia.

Markkinoiden ekologisin ja suorituskykyisin teräs kattomateriaalina takaa talolle pitkäikäisen kruunun minimaalisella huoltotarpeella.

– Lähes kaikkiin kalteviin kohteisiin sopiva peltikatto on varma ja murhevapaa valinta. Se kruunaa talon tyylillä ja tekee talon viidennestä julkisivusta myös visuaalisesti viihdyttävän. Viimeisenä ekologisena silauksena niihin voi asentaa JanLan JL Solar aurinkovoimalan, jonka avulla talon kruunu saadaan valjastettua puhtaan energian tuotantoon, Lahtela vinkkaa jokaiseen kiinteistöön asennettavissa olevasta mahdollisuudesta vihreään ja ilmaiseen sähköön. 

Haku