Hyppää sisältöön

Talo tarvitsee ehjän sadetakin

Talo tarvitsee ehjän sadetakin

15.06.2021

As Oy Nummenmaja Vihdin Nummelassa sai julkisivuremontissa uuden ilmeen. Julkisivurakenteiden ja vesikaton kunnostuksen lisäksi uusittiin ikkunat ja laajennettiin parvekkeita.

Ilmaston lämpeneminen rasittaa julkisivuja aiempaa rankemmin, ja koetukselle joutuvat erityisesti pintojen liittymät. Julkisivuremontilla ja säännöllisellä huollolla voidaan parantaa rakennuksen kestävyyttä.

Teksti ja kuva CONSTI Korjausrakentaminen OY

Monissa taloyhtiöissä julkisivuremontteja on jouduttu siirtämään kiireellisempien putkiremonttien alta. Todellisuudessa ilmaston lämpeneminen edellyttäisi julkisivujen huolto- ja korjausvälien lyhentämistä. 

– Kun rakenteet eivät pääse välillä kuivumaan tai ne jäätyvät ja sulavat jopa useita kertoja viikossa, vaurioita muodostuu helpommin myös aiemmin hyvin toimineisiin rakenteisiin, sanoo Constin Taloyhtiöt-toimialan johtaja Risto Kivi. 

Ilmaston lämpeneminen on lisännyt Suomessa viistosateita, eli sadeveden päätymistä tuulen mukana rakennusten pystypinnalle. Toinen arkinen ilmastomuutos on lämpötilojen sahaaminen talvisin jäätymispisteen ympärillä. Tämä asettaa julkisivut aiempaa huomattavasti kovemmalle koetukselle. Erityisesti rasittuvat eri pintojen liittymät ja useista eri materiaaleista koostuvat ratkaisut.

Maalaus tuo lisää käyttöikää

Julkisivuremontilla ja säännöllisellä huollolla voidaan onneksi parantaa rakennuksen kestävyyttä uusiakin ilmastorasituksia vastaan. 

Esimerkiksi elementtisaumausten ja peltien kunto on keskeinen tekijä kosteuden pitämisessä pois rakenteista. Niiden kunto kannattaa tarkistaa vähintään viiden vuoden välein. Säännöllisen huollon voi jättää huoltosopimuksella myös Constin hoidettavaksi. 

Maalaus puolestaan suojaa ilmastorasituksilta kuin sadetakki. Ehjä maalipinta saa sadeveden valumaan alaspäin ja estää tehokkaasti sen imeytymistä rappaukseen ja rakenteisiin. Rakennuksen hilseilevä maalipinta on kuin rikkinäinen sadetakki. Ajoissa tehdyllä huoltomaalauksella julkisivulle saadaan suhteellisen helposti ja edullisesti lisää käyttöikää ennen isompia remontteja. 

Jos vauriot ovat päässeet pidemmälle, rakennuksen pintaan voidaan joissain tapauksissa rakentaa kokonaan uusi, tuulettuva rakenne, joka parantaa samalla sen energiatehokkuutta. Näin julkisivulle saadaan uusi elinkaari ja säästytään purkavalta peruskorjaukselta. 

– Kiinnostus tuulettuvaa julkisivua kohtaan on viime vuosina ollut selvässä kasvussa, julkisivu-urakoinnin parissa jo vuosikymmeniä toiminut Kivi kertoo. 

Parhaillaan Consti rakentaa uutta, rapattua julkisivua vanhan päälle vehreällä Keinulaudantiellä Helsingin Kontulassa.  

Lika kertoo huoltotarpeesta

Rakenteiden huono tuulettuvuus on ongelma erityisesti 1970-luvun ja osin myös 1980-luvun taloissa, joissa käytettiin eristeitä. 

Paksu tiiliseinä tuulettuu ja kestää erilaisia säävaihteluita huomattavasti paremmin. Puhdas tiili tai rapattu julkisivukin tarvitsevat kuitenkin säännöllistä huoltoa. 

– Jos rappauksessa tai tiilipinnassa näkyy selkeitä likakeskittymiä esimerkiksi ikkunoiden alla, on syytä tarkistaa ikkunapeltien kunto ja huoltomaalauksen tarve. Korjaustarpeesta kertovat myös rapatun julkisivun tummat alueet sateen jälkeen, Kivi opastaa. 

Kattoremontissa voidaan parantaa julkisivujen kosteusrasitusta lisäämällä räystäitä tai kasvattamalla olemassa olevien räystäiden kokoa. 

Teknisen korjauksen lisäksi julkisivuremontissa voidaan parantaa asumismukavuutta esimerkiksi laajentamalla parvekkeita tai rakentamalla niitä sellaisiin taloihin, joissa niitä ei ole ennen ollut.  

Julkisivuremontin yhteydessä on usein järkevää korjata tai uusia myös katto ja ikkunat sekä piha- ja viherrakenteet. Lisäksi kannattaa selvittää mahdollisuus lisälämmöneristykseen. Eri rakenteiden ja pintojen korjaaminen kerralla on vaivattomampaa ja kustannustehokkaampaa kuin monta erillistä remonttia. 

– Selkeiden vaurioiden korjaamista ei kuitenkaan kannata siirtää sen vuoksi, että niputtaa useita korjauksia yhteen. Jos rakennuksen muut osat ovat kelpo kunnossa, kannattaa korjauttaa vain kiireellistä korjausta vaativat osat. Mitä pahemmaksi julkisivuvaurio pääsee, sen kalliimmaksi sen korjaaminen tulee, Kivi korostaa. 

Julkisivuremontti kannattaa 

Ympäristöministeriön tuoreen Purkaa vai korjata -selvityksen mukaan peruskorjaaminen on purkavaa uudisrakentamista tehokkaampi keino pitää lähivuosikymmenten hiilijalanjälki kurissa. 

Vaikka julkisivu jouduttaisiinkin purkamaan, on julkisivuremontti silti ympäristöteko verrattuna koko rakennuksen purkamiseen ja uuden rakentamiseen. Hyvin suunniteltu ja toteutettu julkisivuremontti parantaa aina myös kiinteistön ulkonäköä ja arvoa. 

Haku