Hyppää sisältöön

Takuulla kiinteistö kuntoon

Takuulla kiinteistö kuntoon

4.01.2022

KotiSunin viemäripalveluiden työnjohtaja Mikael Syrjälä sekä toimitusjohtaja Pauli Mäkitalo haluavat tarjota asiakkailleen parhaan mahdollisen putkiremonttikokemuksen. 

KotiSunin toimitusjohtaja Pauli Mäkitalon mielestä pientalon LVI-remontin pitää olla asiakkaalle vaivaton ja helppo hankinta. Yrityksen missio on luoda huoletonta asumista.


TEKSTI | TUOMAS I. LEHTONEN   KUVA | MIKKO KUPARINEN

KotiSunin toimitusjohtaja Pauli Mäkitalon mukaan ilma-vesilämpöpumput ovat kasvattaneet suosioitaan erityisesti omakotitalojen öljylämmitysjärjestelmien korvaajina. 

KotiSun on asentanut ruotsalaisen CTC:n ilma-vesilämpöpumppujärjestelmän muun muassa Jyväskylän Tikkakoskelle vuonna 1957 valmistuneeseen omakotitaloon. Järjestelmän hiljainen ulkoyksikkö vastaa lämmön tuottamisesta ja sisäyksikkö siirtää lämmön vesikiertoiseen patteriverkostoon. Järjestelmää ohjataan sisäyksikön ohjauspaneelista, jota omistaja kehuu helppokäyttöiseksi.

KotiSun vastasi järjestelmän suunnittelusta ja toimituksesta sekä vanhan öljylämmityslaitteiston purkamisesta avaimet käteen -mallilla. Talon omistaja sai työn osuudesta kotitalousvähennyksen. Tällä hetkellä ilma-vesilämpöpumpun hankintaan voi hakea kotitalousvähennyksen sijaan myös ARAn energia-avustusta tai ELYn 4000 euron tukea öljylämmityksestä luopumiseen.

– Ilma-vesilämpöpumpulla energiankulutus vähintään puolittuu. Järjestelmän hyötysuhde on lähes samaa tasoa maalämmön kanssa. Investointi- ja elinkaarikustannuksiltaan, esimerkiksi 20 vuoden tarkastelujaksolla, ilma-vesilämpöpumppujärjestelmä on useimmiten selvästi maalämpöä edullisempi. Asennus onnistuu myös pienille tonteille ja pohjavesialuille. 

Energiatehokkuus kasvaa

Lämpöpumppu on mitoitettava taloon sopivaksi sekä asennettava ja säädettävä ammattitaitoisesti. Mäkitalo painottaa myös vanhojen patterien ja huonokuntoisen lämpöverkon uusimisen tärkeyttä. Näin voidaan ehkäistä putkivuodot ja saadaan mitoitettua lämpöverkko sekä patterit matalalämpöjärjestelmän tarpeisiin. Tikkakosken kohteessa lämpöverkosto ja patterit on uusittu KotiSunin toimesta jo aiemmin. 

Sukitus olisi hyvä toteuttaa vanhan putken ollessa vielä hyväkuntoinen.

Työnjohtaja Mikael Syrjälä

– Lämpöpumpun hyötysuhde on sitä parempi, mitä matalampi on tuotettavan veden lämpötila. Vanha patteriverkosto ja patterit on mitoitettu öljylämmitykselle, joka tuottaa yli 70°C menovettä. Lämpöpumpun hyötysuhde taas paranee, mitä alhaisempi menoveden lämpötila on. Uusien patterien myötä lämmönluovutuspinta-ala moninkertaistuu, sisäilman kierto paranee ja asuintilat lämpenevät entistä tehokkaammin sekä tasaisemmin.

Sukitus ei estä asumista  

Tikkakosken kohteessa myös viemäröinti pistettiin viime vuonna kuntoon. KotiSunin Viemäripalveluiden työnjohtaja Mikael Syrjälän mukaan talon viemäriputket sukitettiin Eurofinsin, eli entisen VTT Expert Servicesin, sertifioimalla sukitusmenetelmällä. KotiSun myöntää putkistoille markkinoiden kattavimman 20 vuoden materiaali- ja asennustakuun. 

Sukituksessa vanhan putken sisään syntyy itsekantava viemäriputki, jonka elinkaari on vähintään 50 vuotta. Menetelmällä voidaan saneerata valurauta-, betoni- ja muoviviemärit. 

KotiSun Viemäripalvelut selvittää vanhojen viemäreiden saneeraustarpeen viemärikameralla toteutettavalla kattavalla kartoituksella. Kartoitus on asiakkaalle aina ilmainen, eikä se sido mihinkään. 

– Viemäriremontti alkaa olla kiinteistössä ajankohtainen, kun putkistolla on takanaan noin 40 vuotta ikää. Sukitus on suositeltavaa toteuttaa hyvissä ajoin, vanhan putken ollessa vielä hyväkuntoinen. Näin voidaan taata paras lopputulos, eikä mahdolliset vuodot vikaantuneissa putkissa ole ehtineet pilata talon rakenteita. Sukituksessa rakenteita ja pintoja ei tarvitse purkaa ollenkaan, joten työstä ei synny sotkua. Asunnossa voi myös asua koko sukituksen ajan. Sukitussaneeraus kestää arviolta 2–5 päivää, kun perinteinen viemäriremontti veisi viikkoja tai jopa yli kuukauden remontin laajuudesta riippuen, Syrjälä arvioi.

Epoksilla saumaton jälki

KotiSunilla on mittava kokemus pientalojen viemärisukituksista. Sukitustyö aloitetaan putkiston huolellisella pesulla ja kuvauksella. Sen jälkeen putkeen sujutetaan paineilman avulla muovikalvollinen, epoksihartsilla kyllästetty huopasukka.

Viemäriputkiston haarakohtiin asennetaan samasta materiaalista valmistettu haarakappale, joka kiinnittyy tiiviisti runkosukkaan. Kovettuessaan epoksi muodostaa sukasta täysin saumattoman, itsekantavan putken. Saneerauksen valmistuttua työ dokumentoidaan videokuvauksella sekä kirjallisella raportilla.

– Sukka on muovilla pinnoitetusta huovasta tehdasvalmistettu tuote. Epoksilla kyllästetty, kovettunut sukka on tasalaatuinen, kestävä sekä murenematon, kun taas esimerkiksi vaihtoehtoisen pinnoitusmenetelmän haasteena on pinnoitteen epätasainen kerrosvahvuus. Itsekantavan rakenteen ansiosta sukka ei edellytä tartuntaa vanhaan putkeen, kuten pinnoitteet.

Haku