Hyppää sisältöön

Taidekeskus tukee nuoria taiteilijoita

Taidekeskus tukee nuoria taiteilijoita

9.10.2023

Gumbostrand Konst & Formin Kuukauden nuori taiteilija -ohjelmasta valikoituneen Salla Sillgrenin teoksia on nähtävillä galleriassa 29.10. asti.

Gumbostrand Konst & Form nostaa esiin uusia nimiä Kuukauden nuori taiteilija -ohjelmallaan. Toiminnassa korostuu tiivis ja pitkäaikaiseen yhteistyöhön tähtäävä suhde taiteilijoiden kanssa.

TEKSTI maisa lampinen | kuva sanni hirvonen

Idyllisissä maisemissa kiemurtelevan tien varrella sijaitsee sipoolainen Gumbostrand Konst & Form. Vuonna 2012 vanhaan K. Hartwallin tehdasmiljööseen perustettu taidekeskus on inspiroiva vierailukohde niin läheltä kuin kauempaa saapuville. Ympäri vuoden avoinna oleva taidekeskus esittelee suomalaisten ja vahvasti Suomeen linkittyneiden nykytaiteilijoiden teoksia. Näyttelykokonaisuuksia on vuodessa seitsemän ja teoksia yhteensä 30–40 taiteilijalta.

– Tällä hetkellä esillä on soolokokonaisuuksillaan neljä taiteilijaa, jotka ovat mukana näyttelyssä kutsusta. Viides taiteilija on Kuukauden nuori taiteilija -ohjelmastamme valikoitunut taiteilija Salla Sillgren, galleristi Charlotta Björkendahl kertoo.

Kuukauden nuori taiteilija -ohjelma on nimensä mukaisesti suunnattu nuorille taiteilijoille. Hakijan ei tarvitse olla iältään nuori, vaan ohjelmaan etsitään kaiken-
ikäisiä uransa alussa olevia ammattitaiteilijoita. Björkendahl täsmentää:

– Taiteilijan urapolku eroaa muista toimialoista. Läpimurto voi tulla jo nuorena, mutta usein vasta iässä, joka toisessa ammatissa miellettäisiin ehkä vanhaksi. Joillekin läpimurto voi tarkoittaa kaupallista menestystä ja joillekin oman näyttelyn saamista esimerkiksi tiettyyn galleriaan tai museoon. Kuukauden nuori taiteilija -ohjelma mahdollistaa molemmat.

Taidekeskukselle ohjelma on tapa tutustua nuoriin taiteilijoihin, joita hakee mukaan satoja ympäri Suomen. Taiteilijoille Gumbostrand Konst & Formin asiantuntijat antavat palautetta sekä tarjoavat tukea näyttelyn suunnittelemisessa, rakentamisessa ja markkinoimisessa. Taiteilijuus on usein itsenäistä työtä, mutta Konst & Formissa ei jää yksin – yhteistyöhön halutaan panostaa.

– Näyttelyyn liittyvät velvollisuudet voivat olla taiteilijalle stressaavia. Siksi tarjoamme ohjelmaan valituille valmiin paketin, jotta taiteilija voi keskittyä olennaisimpaan: taiteen tekemiseen, Björkendahl kiteyttää.

Gumbostrand Konst & Formissa taiteilija saa merkittävää näkyvyyttä, sillä taidekeskuksessa käy 6 000–8 000 vierailijaa näyttelyä kohden. Gallerianäyttely on alalla osoitus siitä, että taiteilijaan on luotettu sekä taiteellisessa että kaupallisessa mielessä. Siispä näyttely on nuorelle taiteilijalle CV:ssä arvokas meriitti, joka avaa ovia uralla.

Herkuttelua taideostosten lomassa

Gumbostrand Konst & Formissa taideteoksia voi ostaa näyttelyiden lisäksi verkkokaupan myyntikokoelmasta, vaihtuvista pop-up -näyttelyistä sekä ennen varastona toimineesta Backstage-tilasta. Taidegallerian ohella keskuksessa on designkauppa, jonka kuratoidusta valikoimasta löytyy ostettavaa suomalaisilta ja kansainvälisiltä tekijöiltä. Lisäksi tiloista löytyy bistro, jossa voi kahvitella, nauttia lounasta tai viihtyä viikonloppuisin brunssilla. Sipoon Gumbostrandissa tarjolla on taidetta kaikille aisteille.

SYYSKAUDELLA TULEVAT NÄYTTELYT

Gumbostrand Konst & Formissa järjestetään noin seitsemän myyntinäyttelyä vuodessa, joihin taiteilijat pääsevät mukaan kutsusta. 2.11.2023–7.1.2024 välillä esillä olevissa näyttelyissä nähdään seuraavien taiteilijoiden teoksia:


Carolina von Schantz

Paula Pääkkönen

Satu Laurel

Silja Selonen

Markus Tronberg

Haku