Hyppää sisältöön

Taideala ansaitsee parempaa

Taideala ansaitsee parempaa

25.11.2021

Temen toiminnanjohtaja Karola Baran näkee koronan heikentäneen kulttuurialojen työehtosopimuksia.

Temen tavoitteena on kehittää kulttuurialaa sekä edistää työntekijöiden toimeentuloa. 

Teksti Mari Korhonen  Kuva Joona Raevuori

Viime vuodet ovat kohdelleet kulttuurialaa kehnosti. Erityisesti esittävän taiteen totaalinen sulkeutuminen aiheutti paljon huolta, epätoivoa ja hämmennystä alan työntekijöiden keskuudessa. Poikkeusolosuhteissa puutteet etenkin freelancereiden sosiaaliturvassa tulivat entistä näkyvämmäksi. Toimeentulon kanssa kamppailun lisäksi alalla heräsi huoli kulttuurin ja taiteen arvostuskysymyksistä. Nyt jos koskaan tarvitaan työntekijöiden yhdistymistä. 

– Poikkeusolosuhteiden aiheuttamien haasteiden lisäksi ajan henki on ollut sellainen, että kulttuurialojen työehtosopimuksia pyritään heikentämään. Alalla puhutaan paljon paikallisesta sopimisesta, jossa työntekijä ja työnantaja neuvottelisivat keskenään ehdoista. Tämän kaltainen kehityssuunta ajaa alas sitä työtä, jota työehtosopimusten kehittämisen eteen on vuosia tehty. Työntekijöiden yhdistyminen onkin tällä hetkellä tärkeämpää kuin moneen vuoteen, ettei tilanne pääse rapautumaan,  sanoo Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Temen toiminnanjohtaja Karola Baran

Pitkäjänteistä työtä

Suomen suurimpana taide- ja kulttuurialojen edustajana Teme on tehnyt pitkäjänteistä ja laajamittaista työtä kulttuurialan tekijöiden hyvän työelämän puolesta. Liitolla on syvä ymmärrys alan monista työn tekemisen tavoista ja muuttuvasta työelämästä. Ajan murroksessa Teme muun muassa lobbaa kulttuurille rahaa, lisää ymmärrystä taiteen merkityksestä ja edistää alan työntekijöiden hyvinvointia erilaisten hankkeiden avulla. 

– Edustamme hyvin monimuotoista ammattijoukkoa, joiden työelämä on usein vaikeasti hallittavissa oleva tilkkutäkki. Autamme käytännön asioissa ja pyrimme vähentämään epävarmuuden aiheuttamaa turvattomuuden taakkaa. Liittoon kuuluminen on tälle ryhmälle ikään kuin vakuutus. Hankkeidemme avulla kehitämme alaa siihen suuntaan, että ihmiset jaksaisivat tehdä töitä eläkeikään asti. Samalla etsimme keinoja tehdä taidetta ympäristön kannalta entistä kestävämmällä tavalla, Baran kertoo.

Taide merkittävää kaikille

Viime aikoina Temen päällimmäisenä agendana on ollut tehdä näkyväksi taiteen itseisarvoa. 

– Kulttuurialan työntekijöiden hyvinvoinnin ja työssäjaksamisen kannalta on ehdottoman tärkeää, että työ koetaan arvostetuksi ja merkittäväksi. Viime aikoina tätä uskoa on koeteltu, Baran toteaa.

Taide ei ole merkittävää ainoastaan tekijöilleen, vaan koko Suomen kansalle. 

– Taiteellisissa teoksissa on kautta historian käsitelty koskettavimmin ja mieleenpainuvimmin suomalaista identiteettiä määrittäviä tekijöitä. Kulttuurin kautta ihmisille välittyy kokemus siitä, millaisia olemme, Baran herättelee.

Taiteeseen sijoitettu raha poikii lisää rahaa myös muille toimijoille.

– Olemme liitto, mutta teemme aktiivista vaikuttamistyötä politiikkojen suuntaan. Monet kulttuurialan työolosuhteiden haasteet ovat kytköksissä rahoitukseen ja toisi paljon hyvää koko alalle ja sen työntekijöille. Samalla myös muut hyötyvät.

 

Tutustu liiton toimintaan ja jäsenehtoihin osoitteessa:
www.teme.fi/fi/tietoa-temesta/

Haku