Hyppää sisältöön

Tähtäimessä hiilineutraalius

Tähtäimessä hiilineutraalius

25.01.2022

Ruukki Constructionin jykevät ja tyylikkäät teräskatot ovat tuttu näky. Tulevaisuudessa nämäkin katot valmistetaan fossiilivapaasta teräksestä.

Ruukki Construction kehittää toimintaansa entistä kestävämmäksi. Kun rakentamisen ympäristöjalanjälkeä saadaan aiempaa pienemmäksi, siitä hyötyvät kaikki arvoketjun osapuolet.

TEKSTI | TIMO MANSIKKA-AHO   KUVA | RUUKKI CONSTRUCTION

Ruukki Construction on päättänyt olla ensimmäinen yritys, joka tarjoaa asiakkailleen fossiilivapaita teräsrakennustuotteita. Rakennustuotteet valmistetaan SSAB:n fossiilivapaasta teräksestä. Lisäksi Ruukki on sitoutunut kehittämään tuotevalikoimaansa siten, että se voi auttaa omia asiakkaitaan  vähentämään hiilipäästöjään. Tavoitteena on yhdessä asiakaskumppaneiden kanssa luoda fossiilivapaa arvoketju, joka kattaa rakennuksen koko elinkaaren alusta loppuun asti. 

Ruukilla on kokemusta jo 60 vuoden ajalta laadukkaiden teräskattojen sekä muiden rakentamisen tuotteiden, kuten ilmatiiviiden seinärakenteiden, valmistuksesta. Loistavista lähtökohdista on hyvä asettaa rima toimialan huipulle.

– Tavoitteemme on korkealla, myöntää kattoliiketoiminnasta vastaava johtaja Jouni Metsämäki

– Määrätietoinen kehitystyömme tähtää siihen, että voisimme mahdollisimman nopeasti tarjota fossiilivapaasta teräksestä valmistettuja rakentamisen tuotteita sekä jatkuvasti parantaa rakennuksen energiatehokkuutta ilmatiiviiden tuotteidemme kautta, Metsämäki lisää.

Ruukin Vimpelin kattotehtaan tuotantolinjat uudistuvat, joka tarkoittaa kapasiteetin kasvua ja nopeampia toimitusaikoja.

Ruukilla on käynnistymässä pilottihanke, jossa testataan ensimmäisiä eriä SSAB:n fossiilivapaata terästä. Tuotteiden valmistus isossa mittakaavassa käynnistetään vuonna 2026.

– Opimme niin rakentamisen käytännöistä kuin yhteiskunnallisesta merkityksestäkin. Haemme pilottihankkeeseen kumppaneita, joiden tavoitteet ympäristöasioiden ja kestävän kehityksen suhteen vastaavat omiamme, Metsämäki avaa.

Ympäristön ehdoilla

Yksi ratkaisun avaimista matkalla kohti hiilineutraalisuutta on rakentamisen prosessin huomioiminen kokonaisuutena. Kun rakentamisen ympäristöjalanjälki saadaan arvoketjun jokaisessa vaiheessa mahdollisimman kevyeksi, kaikki voittavat – loppuasiakasta ja yhteiskuntaa myöten. 

Ruukki Construction on päättänyt vähentää omien toimintojensa hiilidioksidipäästöjä jopa 25 prosentilla vuoteen 2026 mennessä. 

Asiakkaiden mukaan meidän toimintamme on nopeaa, helppoa ja luotettavaa.

Ruukin kattoliiketoimintavastaava Jouni Metsämäki

Ruukissa ajattelu lähtee liikkeelle siitä, että tehdas koneineen ja laitteineen toimii energiatehokkaasti ja että käytettävä energia myös hankitaan ympäristöystävällisistä lähteistä. Tämän lisäksi tuotannossa materiaalihukka minimoidaan ja tuotteiden pakkaamisessa käytetään entistä ympäristöystävälllisempiä materiaaleja. Logistiikka puolestaan optimoidaan niin, että Ruukki on aina lähellä asiakasta, ja että tuotteet valmistetaan ja toimitetaan aina silloin, kun niitä tarvitaan. 

Hyvä suunnittelu vie pitkälle

Vähähiilinen rakentaminen yleistyy niin ammattirakentajien kuin suunnittelijoidenkin keskuudessa sekä vauhdilla myös kotitalouksissa. Lisäksi rakennusmateriaaleja koskevien päätösten on kestettävä aikaa entistä paremmin. Siirtymä kohti hiilineutraalia rakentamista on pitkä ja monivaiheinen. 

Metsämäki korostaa, että asiakkaille Ruukki pysyy laadukkaana, vahvaan arvopohjaan nojaavana yrityksenä, jollaisena se on opittu vuosien varrella tuntemaan.

– Asiakkaat näkevät toimintamme luotettavana, nopeana ja helppona. Siitä emme myöskään tingi.

Haku