Synnytykseen on valmistauduttava myös henkisesti

Yksityisessä äitiysneuvola Perhe-Artessa odottavan perheen tilanteeseen paneudutaan aina lämmöllä ja yksilöllisyys huomioiden.
Teksti Kirsi Kojonkoski Kuvat Jurgita Mozuraite
Perustaessaan Perhe-Arten vuonna 2013, Maiju Starck halusi luoda paikan, jossa asiakkaan tilanne huomioidaan kokonaisvaltaisesti ja kätilöillä on mahdollisuus tehdä työtä sydämellään. Nyt tällainen paikka on sekä Helsingissä että Lahdessa. Loppukeväästä hemmotellaan myös Pirkanmaan alueen odottavia perheitä, kun palvelut laajenevat Tampereelle.
– Kolmaskin toimipiste on jo suunnitelmissa, mutta aikataulu on vielä auki, Starck hymyilee.
Starck on itsekin koulutukseltaan kätilö ja hän on työskennellyt pitkään synnytyssaleissa. Hän kuvaa elävästi synnytyssalin tunnelmaa ja sitä, miten saliin mennessään aisti tunnelmasta sen, miten siellä voisi parhaiten olla käytettävissä. Joku synnyttäjä kaipaa tsemppaamista ja toinen faktaa, kolmas saattaa uppoutua omaan kuplaansa.
– Sama ajatus meillä on täällä Perhe Artessakin. Haluamme kuulla mitä toinen sanoo ja lähteä sitä kautta lähestymään asiaa. Haluamme kuulostellen ja ajatuksia herättäen tarjota sitä, mitä ihminen ja perhe milloinkin tarvitsevat. Osa asiakkaista haluaa koko neuvolaseurannan synnytysvalmennuksineen ja toiset kaipaavat vain jotain pientä lisää julkiseen palveluun, Starck kertoo.
SYNNYTYSTÄ VERRATAAN usein maratoniin, ja harva siihenkään lähtee valmentautumatta.
Keskustelua kokemuksista
Koronaepidemian aikana odottavilta perheiltä on karsittu julkisella puolella palveluja. Joissakin sairaaloissa synnytysvalmennukset on keskeytetty tai siirretty etäyhteyksillä pidettäviksi ja polikliinisiä toimintoja vähennetty. Perhe-Artessa tämä on näkynyt kasvavina asiakasmäärinä.
– Valmennuksessa olisi tärkeää ottaa huomioon myös henkinen puoli sekä synnytyksen merkitys perheille. Meillä perheet saavat laadukasta synnytysvalmennusta, jossa käsitellään muun muassa sitä, mitä synnytyksessä tapahtuu, miten siihen voi itse vaikuttaa ja miten puoliso voi parhaiten auttaa.
Ensisynnyttäjät eivät välttämättä aina ymmärrä valmistautumisen merkitystä synnytykseen ja synnytettyään he saattavatkin olla sitä mieltä, että heidän olisi ollut hyvä tietää joitakin asioita jo etukäteen. Usein synnytystä verrataan maratoniin ja harva siihenkään lähtee valmentautumatta.
– Synnyttäjien olisi hyvä tietää, että omalla keholla ja toiminnalla on yhteys synnytyksen etenemiseen. Toisaalta on myös tärkeää tietää etukäteen mitä synnytyksessä tapahtuu ja mitä vauva tekee matkallaan maailmaan, Starck kuvaa.
Perhe-Arte tarjoaa asiakkailleen sekä yksilöllistä että ryhmämuotoista synnytysvalmennusta.
Starckin mukaan ensisynnyttäjät valitsevat usein ryhmän ja uudelleensynnyttäjät puolestaan yksilöllisen valmennuksen.
– Yksilöllisessä valmennuksessa uudelleensynnyttäjät pääsevät paremmin purkamaan myös edellistä synnytystarinaansa. Ensimmäinen synnytys ei välttämättä ole sujunut kuin Strömsössä ja silloin on hyvä avata kokemusta yhdessä ammattilaisen kanssa. Keskusteluissa perhe saa ymmärryksen siitä, miksi jotain on mahdollisesti tapahtunut, ja kun asia ei enää kummittele mielessä, perhe voi rauhassa
Aitoa kohtaamista
Perhe-Arte toimii aktiivisen ja pehmeän synnytyskulttuurin edistäjänä. Maiju Starck on huolestuneena seurannut #minämyössynnyttäjänä -kampanjaa ja sen ympärillä käytävää keskustelua. Kampanja tuo esiin naisten kokemaa synnytysväkivaltaa ja muistuttaa, että jokaisella ihmisellä on oikeus määrätä kehostaan, eikä synnytyssali ole poikkeus. Synnytysväkivalta on sanana voimakas, mutta keskustelun lisääminen ja erilaisten näkökulmien esiintuominen on Starckin mielestä hyvä asia.
– Toivon, että vähitellen uskallettaisiin nähdä ilmiö sanan takana, koska vain siten meillä on mahdollisuus muuttua ja kehittyä.Synnytysväkivalta ei määritä valtavirtaa, mutta sillä on silti merkitystä. Kampanja kertoo siitä, että synnytysväkivaltaa kokeneet eivät ole tulleet kohdatuiksi. Synnytyssalissakin asioita ja tilanteita pitäisi lähestyä toisen lähtökohtia ymmärtäen, Starck pohtii.
Nykyisessä työssäänkin Starck miettii paljon sitä, minkälainen kokemusmaailma toisella on, koska sitä kautta hän voi ymmärtää myös asiakkaansa tunteen.
– Tällöin päästään keskusteluissa paljon pidemmälle kuin asettumalla vastakkain ja puolustusrintamaan, hän päättää.