Hyppää sisältöön

Sympatiaa päivään lemmikkipuistosta

Sympatiaa päivään lemmikkipuistosta

1.06.2022

Lomamäen Lemmikkipuiston sympaattiset asukit sulattavat vierailijoiden sydämet.

Inkoon Degerbyssä sijaitseva Lomamäen Lemmikkipuisto on elämyksellinen kotieläinpiha, jonka hyväntuulisuus tarttuu vierailijoihin nopeasti.

TEKSTI | LIISA JOENSUU   KUVA | PATRIK PESONEN

Kalkkunan ja arapapukaijojen laulu on kuulunut jo parkkipaikalle, ja hiekkatien päässä avautuu pikku paratiisi. Viehättävällä kallioisella pihalla tulevat pian vastaan vapaana kulkevat kanat ja kalkkuna sekä niiden seassa luontevasti vipeltävät kääpiökoirat. 

Liekö kaksivuotias musta lammas Wednesday oppinut chihuahua-kavereiltaan koiramaisen tavan tulla katsomaan kuka tuli, sillä se tuntuu kaipaavan tervehdystä. Mustanpuhuva kalkkuna puolestaan käy esittelemässä asuaan, pörhistää sulkansa ylös ja havisuttelee niitä. Kehujen jälkeen se astelee tiehensä.

Lomamäen Lemmikkipuisto on parinkymmenen toimintavuotensa aikana kasvanut kokonaiseksi minieläintarhaksi. Kotieläinten lisäksi pihalta löytyy eksoottisempiakin otuksia, kuten vaikuttavan kokoinen kilpikonna Victor, undulaatteja, frettejä, kettuja, pesukarhuja ja piikkisika. 

Kaikki asukit ovat meille perheenjäseniä.

Lomamäen Lemmikkipuiston yrittäjä Mikko Auri

Onnekkaat vierailijat saattavat osua häkille sopivasti esittelyhetkenä. Silloin saattaa tarjoutua mahdollisuus päästä sisälle lintuhäkkiin ja pidellä undulaattia olallaan tai vaihtoehtoisesti istahtaa kesyjen kettujen aitaukseen ja syöttää niitä eläintenhoitajalta saatavilla pikku makupaloilla. Yhdessä eläintenhoitajan kanssa vierailija voi tervehtiä myös käärmeitä ja vaikkapa punertavaa Red-liskoa, parta-agamaa, joka antaa silittää selkäänsä.

– Meillä on eläintarhan status, mutta käytännössä kaikki asukit ovat meille perheenjäseniä. Eläimillä on nimet, ja vietämme niiden kanssa harmonista yhdessäoloa. Kaikilla on meille tutut, omat luonteensa ja kaikkien tarpeet otetaan yksilöllisesti huomioon. Yhteistä asukeille on se, että ne ovat kesyjä sekä tottuneet ihmisiin ja hoitoon, yrittäjä Mikko Auri selvittää.

Hyvän mielen lemmikkipiha

Lemmikkitila toimii suomalais-englantilaisen yrittäjäperheen kotipihalla ja on avoinna kesäisin. Yrityksen toimitusjohtajana toimii Sharon Auri

Kun avaran kalliopihan eri kerroksissa kuljeskelevien vieraiden kahvihammasta alkaa kolottaa, juotavaa ja pikkupurtavaa saa kesäkeittiöstä, ja levähtämään pääsee tunnelmalliselle terassille, jota varjostaa koko sen katon peittävä villiviini. Terassin edessä vierailijoita hämmästyttää geologinen nähtävyys, jota voisi erehtyä luulemaan kaivoksi.

– Kyseessä on aito hiidenkirnu, kaksi metriä syvä kalliokuoppa, joka syntyi jääkauden yhteydessä noin 10 000 vuotta sitten. Muurasin sen suojaksi pyöreän aidan, jonka ylitse kirnua voi kurkistaa, Mikko Auri kertoo.

Rauhallinen ja lehtevä piha luo hyvää mieltä paitsi eläinystävien myös somistuksen ansiosta. Eri puolilla näkyy eläin-, enkeli- ja keijupatsaita. Silmä osuu kaiken aikaa johonkin positiiviseen ja yllättävään, mikä nostattaa hymyn huulille.

Lomamäen Lemmikkipuisto on tuttu etenkin uusmaalaisille, mutta vieraita käy tasaiseen tahtiin pidemmänkin matkan takaa. Lemmikkipiha on auki kesä-, heinä- ja elokuussa keskiviikosta sunnuntaihin klo 11–18. Liput maksavat 17 euroa henkilöltä. Perheet voivat ostaa 60 euron hintaisen yhteislipun, jolla sisään pääsee kuusi saman talouden henkilöä. Alle kolmivuotiaiden sisäänpääsy on ilmainen.

Haku