Hyppää sisältöön

Sydänmerkki takaa rennon mielen kesäeväät

Sydänmerkki takaa rennon mielen kesäeväät

8.06.2023

Sydänmerkin reseptipankki sisältää yli 600 ruokaohjetta. Ruokaohjeita on mutkattomista välipaloista juhlavampiin kokkailuihin.

Sydämellä merkityt tuotteet auttavat tekemään terveellisempiä valintoja arjen keskellä ja tarjoavat rennon mielen kesäeväät koko perheelle.

TEKSTI maria paldanius | kuvat elina himanen ja ulla-maija hänninen

Lomareissuja, kesäpäiviä rannalla, grillailua mökillä, kesälomalaisten rientoja ja kotona oleilua – niin, ja kesävieraita joka lähtöön. Monille kesä on niin vauhdikasta aikaa, että ruokahuolto saattaa jäädä paitsioon. Onneksi ratkaisu löytyy läheltä: Sydänmerkki helpottaa sekä ostopäätöksiä että ruoanlaitto-rumbaa. Se auttaa kuluttajaa löytämään terveellisemmän vaihtoehdon eri tuoteryhmistä.

– Sydänmerkki on tehty helpottamaan suomalaisten arkea. Sydänmerkissä terveellisyys tarkoittaa, että tuotteen rasva on hyvälaatuista, suolaa ja sokeria on vähemmän ja kuituja runsaasti tuoteryhmän mukaan. Näillä asioilla on tutkitusti merkitystä terveyden kannalta, tähdentää Suomen Sydänliitto ry:n ravitsemusasiantuntija Anna Kara.

Sydänmerkki-tuotteiden löytäminen ei vaadi salapoliisin taitoja. Kyseisellä merkillä varustettuja tuotteita on jo lähes 2000. Vaihtoehtoja löytyy miltei jokaiselta kaupan hyllyltä kaiken ikäisille ja eri ruokavalioihin. Kesän syömisiä helpottavat Sydänmerkityt välipalat, kuten pähkinät, smoothiet ja välipalapatukat, jotka kulkevat ketterästi mukana ranta- ja treenikassissa. Kassiin kannattaa aina nakata myös kasvis tai kaksi.

– Kesä on kasvisten, marjojen ja hedelmien parasta aikaa, ja niitä kannattaakin suosia joka aterialla. Näin niiden tutkitut terveyshyödyt saadaan helpoimmin käyttöön. Yksi oiva ja helppo tapa lisätä kasvisten käyttöä arjen kiireiden keskellä on pilkkoa niitä valmiiksi lautaselle jääkaappiin. Kasvislautanen on mahtava napostelutuote. Se toimii loistavasti alku- tai välipalana, Kara vinkkaa.

Sydämmellisiä reseptejä

Miltä kuulostaisi pähkinäinen kanasalaatti tai kauralohibowl? Entäpä lehtikaalisipsit, kylmä melonikeitto, punaherukkajäätelö tai banaanikauramuffinit? Nämä ja monet muut reseptit löytyvät Sydänmerkin reseptipankista, joka sisältää yli 600 ruokaohjetta. Ruokaohjeiden skaala ulottuu mutkattomasta ja nopeasta arkiruoasta aina juhlavampiin kokkailuihin asti – erikoisruokavalioita ja leivonta-reseptejä unohtamatta.

– Sydänmerkin reseptiikka tarjoaa herkullisia vastauksia kysymykseen: mitä tänään syötäisiin? Ohjeissa on huomioitu maun lisäksi terveellisyys.

Yksi esimerkki reseptien terveellisyydestä on se, että Sydänmerkin ruokaohjeissa hyödynnetään paljon kasviksia. Ohjeet ovat linjassa kasvavan tutkimusnäytön kanssa siitä, että kasvispainotteinen ruokavalio on terveys- ja ekoteko.

– Sydänmerkin reseptipankista löytyy runsaasti kasvisvaihtoehtoja. Lisäksi useiden lihaa sisältävien ruokaohjeidenkin yhteydessä kerrotaan, miten siitä saa vegeversion.

Rennosti terveellistä

Vaatiiko terveellinen syöminen sitten intohimoa ruoanlaittoon ja kiinnostusta reseptien testailuun? Karan mukaan ei missään nimessä. Hyvää syömistä on monenlaista, eikä siihen ole olemassa yhtä kaavaa.

– Mielestäni syömisessä kannattaa tavoitella rentoa mieltä ja myönteistä suhtautumista. Toisille se tarkoittaa kokkailua, mutta toisille ei. Terveyden näkökulmasta esimerkiksi Sydänmerkki-makaronilaatikko kasvisten kera voi olla yhtä täyspainoinen ateria kuin ajan kanssa valmistettu ruoka.

Lopulta terveellisen syömisen selkäranka muodostuu arjessa tehtävistä valinnoista.

– Kun arkisyöminen on kunnossa, sattumille kuten kesäherkuille tai juhlaruuille on tilaa. Arjen valintoihin Sydänmerkki on erinomainen apuri: se auttaa löytämään hyvät vaihtoehdot terveyden kannalta. Valitse siis ruokakoriin reilusti Sydänmerkkituotteita – ja nauti kesästä, Kara kannustaa.

Haku