Hyppää sisältöön

Sydämellisesti tervetuloa

Sydämellisesti tervetuloa

10.06.2021

Ihania luontokokemuksia tarjoavan Koskelon lomamökkikylän pihalla laiduntaa vapaana lampaita. Paikkaa ympäröivä luonto ja eläimet ovat monelle loman kohokohtia.

Sydänkarjala yllättää monipuolisuudellaan. Se tarjoaa mahdollisuuksia niin aktiivilomailijalle, luontomatkailijalle kuin kulinaristillekin.

Teksti Marja Vesala  Kuva Jarno Artika

Miten järvivesi voi olla noin kirkasta? Onpa täällä hiljaista. Uskomattomia hiekkarantoja! Matkailijoiden kommenttien perusteella Sydänkarjala yllättää iloisesti. Ihasteleva palaute on tuttua Keski-Karjalan kehitysyhtiön matkailukoordinaattori Lari Turuselle ja Matkailukeskus Itärajan Helmen yrittäjä Riitta Okkoselle.

– Sydänkarjala on vielä hieman piilossa oleva helmi. Tämä ei ole massakohde, joten lomasta voi nauttia ilman tungosta ja jonoja, kertoo Turunen.

Sydänkarjalalla tarkoitetaan Kiteen, Tohmajärven ja Rääkkylän muodostamaa sydämenmuotoista aluetta. Sen eteläosaa hallitsevat vesistöt ja hieman pohjoiseen päin mentäessä perinteinen maalaismaisema ottaa vallan. Lännestä matkailija löytää sisävesisaariston ja alueen pohjoisosasta karjalaisen vaaramaiseman. Sydämelliset ja iloiset karjalaiset ovat tärkeä osa alueen identiteettiä. 

Akkujen lataamista

Jos lomalta kaipaa rauhoittumista, Sydänkarjala tarjoaa siihen erinomaiset puitteet. Paikallisten seesteinen elämänrytmi ja kiireettömyys tarttuvat myös matkailijaan. 

– Vesistöjen ympäriltä löytyy paljon vuokramökkejä, joissa pääsee nauttimaan perisuomalaisesta mökkikulttuurista omassa rauhassa, vinkkaa Turunen. 

Majoitusta Tohmajärvellä tarjoava Okkonen näkee, miten lomalaiset rentoutuvat.

– Täällä vallitsevan hiljaisuuden mainitsee jokainen. Vieraat hämmästelevät, kuinka valkoisia koivujen rungot ovat. Se kertoo puhtaasta luonnosta. 

Sydänkarjalan saunakulttuuri, johon kuuluu tietysti perinteinen vasta, auttaa lataamaan akkuja ja unohtamaan kiireet. Löylyistä pääsevät nauttimaan myös savusaunan ystävät. Turusen mukaan matkailijoille järjestetään erilaisia savusaunaelämyksiä, ja korsusaunaankin pääsee halutessaan. 

Matkailukeskus Itärajan Helmen yrittäjä Riitta Okkonen ja Maxi-koira.

Sup-lautailua tai kalastusta

Sydänkarjala hemmottelee myös aktiivilomailijaa. Alueen monipuolinen luonto tarjoaa paljon matalan kynnyksen tekemistä. Kirkkaissa vesissä riittää hämmästeltävää ja päiväretkiä on helppo tehdä.

– Melontaa, sup-lautailua sekä maastopyöräilyä. Kalastusta, soutelua ja luontopolkuja, jatkaa Okkonen ja vinkkaa kaikille luontoihmisille Tohmajärvellä sijaitsevasta rauhoitetusta ukonhattulehdosta.   

Kulttuurinnälkäinen ilahtuu Sydänkarjalan museoista, kirkoista ja kartanoista. Urheiluihminen suuntaa pesäpallo-otteluun. Shoppailija koluaa pieniä puoteja ja putiikkeja, joissa myydään paikallisia käsitöitä kuten perinteisiä villasukkia ja räsymattoja. Nightwish-fani ei voi jättää väliin visiittiä Kiteelle.

– Nightwish-näyttelykeskus kokoaa bändin tarinan ja on ainutlaatuinen koko maailmassa. Se on avattu vuosi sitten ja herättänyt kovasti kiinnostusta myös kansainvälisesti, kertoo Turunen. 

Itärajan Helmeen saapuva pääsee heti nauttimaan karjalaisesta vieraanvaraisuudesta ja paikallisista raaka-aineista tehdystä ruoasta. Okkonen kattaa kesäkeittiöön marja- tai raparperimehusta tehdyt tervetuliaisjuomat, karjalanpiirakat munavoilla ja jotain makeaa – usein itsetehtyä kuivakakkua tai pikkuleipiä. Sydänkarjalan herkkupöytien ja aitojen elämysten ääreen kannattaa suunnata nyt, kun suuret massat eivät ole aluetta vielä löytäneet. 

– Tämä on vaan itse koettava, kiteyttää Okkonen.

Haku