Hyppää sisältöön

Suurteokset soivat syksyllä

Suurteokset soivat syksyllä

7.10.2022

HeBo soittaa Aapo Häkkisen johdolla tänä syksynä Musiikkitalon lisäksi myös Budapestissä ja Georgiassa. 

Helsingin Barokkiorkesteri tekee historiaa tuomalla Musiikkitalon lavalle tänä syksynä kaksi uniikkia mestariteosta.

TEKSTI | LIISA JOENSUU   KUVA | JOONA RAEVUORI

Helsingin Barokkiorkesteri (HeBo) viettää 25-vuotisjuhlavuottaan ja hemmottelee yleisöään. Se puhaltaa loka-marraskuussa pölyt arkistojen kätköissä levänneistä aarteista ja tuo Musiikkitalon lavalle Suomessa ennen kokemattomat, runoutta ja draamaa soivat Bernhard Crusellin ja Franz Schubertin teokset.

– On käsittämätöntä, miten paljon erinomaista musiikkia on jäänyt täysin pimentoon aikamme musiikkielämässä. HeBon toiminnan ydintä onkin nostaa esiin tuntemattomiksi jääneitä merkkiteoksia ja tuoda kuultaville musiikillista kulttuurihistoriaa, kertoo HeBon, Euroopan arvostetuimpiin kuuluvan vanhan musiikin orkesterin, taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen.

Lokakuussa esitettävä juhlakonsertti koostuu Crusellin musiikista. Sitä kuullaan harvoin, ja konsertin osana esitettävä suurimuotoinen kantaatti Den siste kämpen kuullaan peräti ensimmäistä kertaa sitten säveltäjän päivien.

– Kyseessä on harvinainen teostyyppi: puhutun, soitetun ja lauletun musiikin yhdistelmä. Kantaatti pohjautuu ruotsalaiseen runoon ja nostaa keskeisiin osiin lausujan ja kuoron. Lausujana toimii suomenruotsalainen näyttelijä Frank Skog. 

Aikakaudet lyövät kättä 

Marraskuussa kuultava Schubertin merkittävin ooppera Alfonso ja Estrella tuo Musiikkitaloon siellä harvoin nähtävää näyttämöilmaisua. Ohjaajana toimii Suomen ykkösiin lukeutuva oopperaohjaaja Vilppu Kiljunen. Vaikka tämäkin teos on peräisin varhaiselta 1800-luvulta, se resonoi tähän aikaan sota-rauha-teemallaan.

– Schubertin oopperassa kaksi sukulaiskansaa ovat olleet sodassa keskenään, ja välit ovat katkenneet. Kansainvälisten laulajien lisäksi keskeinen sija on unkarilaisella Cantemus-sekakuorolla. Soitamme niin Crusellin kuin Schubertin teokset säveltäjien aikakauden soittimilla.

Häkkinen pitää Schubertin oopperaa HeBon toistaiseksi suurimpana haasteena. Omana aikanaan sitä pidettiin jopa mahdottomana soittaa. Työryhmä on huomannut myös näyttämölle tuomisen haasteet, sillä teos on moniulotteinen ja sisältää surrealistisia elementtejä. 

– Haasteellisuudesta huolimatta kyseessä on unelmien täyttymys. Parasta musiikkia mitä koskaan on sävelletty, aivan ykkösluokkaa.

HeBon konsertit

Sunnuntai 16.10.
25-vuotisjuhlakonsertti Crusellin musiikin parissa

Sunnuntai 13.11. ja tiistai 15.11.
Schubert: Alfonso ja Estrella

Sunnuntai 11.12.
Joulukonsertti ranskalaisin barokkisävelin

Lauantai 31.12.
Uuden vuoden konsertti intialaisen perinnemusiikin sävyin

Haku