Hyppää sisältöön

Suurella sydämellä tehtyä korjausrakentamista

Suurella sydämellä tehtyä korjausrakentamista

15.06.2021

Sisustussuunnittelija Inge Uotila ja hänen siskonsa, toimitusjohtaja sekä rakennusinsinööri Kristina Saarelainen pelaavat saumattomasti yhteen.

Naisvaltainen Insinööritoimisto Peltomäki Oy keskittyy korjausrakentamiseen, mutta uutena aluevaltauksena yritys tarjoaa myös sisustussuunnittelua.

Teksti Susanna Bell  Kuva Pia Maria Rautio

Insinööritoimisto Peltomäki Oy on erikoistunut korjausrakentamiseen. Pitkä yrityshistoria ja vaikuttava referenssilista kertovat ansiokkaasta työstä, mutta yritys ei halua profiloitua vain erikoiskohteisiin, vaan kaikki korjauskohteet ja työt kiinnostavat.

– Toimitilojen muutoskohteet, päiväkodit ja koulut ovat tärkein leipäpuumme tänä päivänä. Teemme paljon tiivistyskorjauksia sisäilmaongelmien vuoksi, mikä tuo uudet haasteet korjausrakentamiseen. Vanhoista kohteista paljastuu lähes aina yllätyksiä, mikä tuo mielenkiintoa rakentamiseen, perheyrityksen toimitusjohtaja, rakennusinsinööri Kristina Saarelainen toteaa.

Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungit ja Senaattikiinteistöt ovat tärkeimpiä puitesopimustilaajia.

– Vahvuuksiamme ovat luotettavuus, ammattitaito ja kotimaisuus, joita vaaditaan esimerkiksi monissa turvaluokituskohteissa, mutta myös henkilökunnan sitoutuneisuus työhön ja ylpeys omasta tekemisestä takaavat tasokkaan lopputuloksen, Saarelainen sanoo.

Sovitusta hinnasta ei lipsuta

Insinööritoimisto Peltomäki Oy toimii pääurakoitsijana ja toteuttaa hankkeen kokonaisvaltaisesti. LVIS-työt annetaan tuttujen, hyväksi koettujen aliurakoitsijoitten huomaan. Vuorovaikutus työmaan ja tilaajan välillä on entistä tärkeämpää, ja sen vuoksi yrityksessä on hankintapäällikkö Helena Kukkola, joka hoitaa kaikki tarjouskyselyt, hankinnat, hintavertailut ja asiakastiedotteet. Saarelainen toimii lupahankkeissa vastaavana työnjohtajana ja lisäksi työmaalla on operatiivinen työnjohtaja erikseen, joka hoitaa käytännön asiat työkohteessa.

– Meillä on pieni, mutta dynaaminen porukka, joka pelaa saumattomasti yhteen, Saarelainen summaa.

Kustannuksetkaan eivät paisu yllättäen. Saarelainen toivoo, että epäterve hintakilpailu rakennusalalla saataisiin paremmin kuriin sulkemalla pois selkeästi alihintaiset urakkahinnoittelut sekä vaatimalla urakoitsijoilta laatua.

– Onneksi arvokohteissa ja puitesopimuskilpailutuksissa usein näin onkin, Saarelainen toteaa.

Uusi aluevaltaus

Yritys suuntautui korjausrakentamiseen, koska markkina vaati sitä, ja viime vuosina on palettiin lisätty sisustussuunnittelu asiakkaiden toiveesta. Tilaratkaisut ja sisustussuunnittelu liittyvät korjausrakentamiseen: tilatarpeet muuttuvat.

Saarelaisen sisar Inge Uotila hoiti ennen yhtiön talouspuolta, mutta 2017 hän toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja valmistui Helsinki Design Schoolista sisustussuunnittelijaksi.

– Olen suunnitellut sekä julkisen että yksityisen sektorin tiloja kuten päiväkoteja, omakotitaloja ja kesämökkejä. Materiaalien tuntemus, ongelmakohtien ratkaisukyky ja värimaailma ovat asioita, joista saa kiitollista palautetta. Tärkeintä on täyttää asiakkaan tarpeet, tuoda tila esiin ja löytää parhaat ratkaisut, jotka kestävät aikaa, Uotila sanoo. 

Sisustussuunnittelun tarjoaminen avaa mahdollisuuksia kehittää toimintaamme sekä toteuttaa laajemmin asiakkaan toiveita kustannustehokkaasti, siskokset toteavat.

Haku