Suomessa kasvatetaan ainutlaatuisia maatiaispossuja

Harva tietää, että myös possuissa on eroja. Porsaanlihaa ostettaessa kannattaakin huomioida sen alkuperä ja siihen liittyvät kriteerit aina kasvatustavasta ruokintaan ja eläinten hyvinvointiin.
TEKSTI JA KUVA | SNELLMAN
Maailmalla tuotantoeläinten jalostustyö keskittyy usein laaduun sijaan liikaa lukumäärän kasvattamiseen, mikä ei ole eläinten kannalta kestävää. Snellmanilla Pietarsaaressa on valittu toisenlainen linja. Snellman ei tuo sikoja eikä sikojen genetiikkaa ulkomailta, vaan koko tuotantoketju on Snellmanin hallinnassa ulkomaisten jalostusyhtiöiden sijaan.
Jalostus on sikatalouden tuotekehitystä, joka edellyttää laajaa osaamista ja harkittuja valintoja. Tänä päivänä Snellman on ainoa lihatalo, joka jalostaa sikoja Suomessa. Työ on jatkoa yli 100-vuotiselle suomalaiselle sianjalostustyölle
– Jalostamalla sikoja itse voimme huolehtia jalostuksen avoimuudesta, eettisyydestä ja luotettavuudesta sekä kehittää terveitä sikoja kestävältä pohjalta arvojemme mukaisesti. Oman sikakannan ylläpito ja jalostus on vastuullisuusteko myös huoltovarmuuden näkökulmasta, kertoo Snellmanin alkutuotannon kenttäpäällikkö Martti Hassila.
Pienempi hiilijalanjälki
Snellmanilla pidetään tärkeänä, että Suomessa koulutetaan nuoria alkutuotannon ammattilaisia, ja että heillä on mahdollisuus sijoittua työelämään kehittämään suomalaista sikataloutta, jossa etusijalla ei ole tuotantoeläinten määrän maksimointi vaan kokonaisuus, jossa huomioidaan eläinten terveys ja hyvinvointi. Oman jalostusohjelman myötä tuetaan myös suomalaista yrittäjyyttä.
Ruokinnalla on suuri vaikutus lihan laatuun ja ympäristöön. Siksi Snellman on kehittänyt yhteistyössä rehunvalmistajan kanssa lihasikojen uuden Superior-ruokintamallin, jossa tuontisoija on korvattu kotimaisilla palkokasveilla, herneellä ja härkäpavulla.
– Olemme jo puolittaneet soijan käytön vuodesta 2016 lähtien. Uudella ruokintamallilla vähennämme soijan tarvetta edelleen, lihasikojen ruokinnassa 72 prosentilla verrattuna tavanomaiseen soijaa sisältävään ruokintaan. Jos kaikki menee hyvin ja suomalaiset viljelijät saavat palkokasveista hyvän sadon, tänä vuonna possujen kasvatukseen tarvitaan 4 miljoonaa kiloa vähemmän soijaa. Tämä on suuri askel kohti ruokinnan soijavapautta, sanoo rehutoiminnoista vastaava kehityspäällikkö Kirsi Partanen Snellmanilta.
Yrityksen keskeisiä periaatteita on valmistaa mahdollisimman luonnollisia tuotteita ja pyrkiä jatkuvasti vähentämään lisäaineiden käyttöä. Uuden Superior-rehun ansiosta liha säilyttää paremmin luontaisen mehukkuutensa ilman lisäaineita. Jatkossa GMO-vapaus varmistetaan siis yhä vahvemmin täysin kotimaisella rehulla ja hiilijalanjälki pienenee entisestään.
Kohti vapaaporsitusta
Snellman vaikuttaa sikojen hyvinvointiin myös jalostamalla vapaaporsitukseen hyvin soveltuvia emakoita. Snellmanilla on huomattu, että Maatiaispossu sopii vapaaporsituksen vaatimuksiin erinomaisesti. Vapaaporsitus mahdollistaa lajityypillistä käyttäytymistä, kun porsitushäkit poistetaan ja sioilla on enemmän tilaa liikkua. Täydellinen siirtymä vie vielä hetken, mutta puolet Snellmanin emakkotiloista toimii vapaaporsituksessa jo nyt. Vapaaporsitusta pidetään merkittävänä eläinten hyvinvointia edistävänä hankkeena, jonka tuloksena on terveitä ja vahvoja porsaita.
Osaavan ja motivoituneen tuottajan hoitama possu, joka on elänyt oikeanlaisessa kasvatusympäristössä, on Snellmanin tuotteiden tärkeimpiä laatutekijöitä.
– Kaikki tilat täyttävät Sikavan terveydenhuolto-ohjelman kansallisen tason vaatimukset, jotka ovat lainsäädäntöä korkeammat. Tilojen terveydenhuoltoeläinlääkärit seuraavat sikojen terveyttä ja hyvinvointia säännöllisesti, Hassila avaa.
YLI 100 VUOTTA KEHITYSTYÖTÄ
- Snellman ja perhetilat jatkavat Maatiaispossun kanssa yli 100-vuotisen jalostusosaamisen säilyttämistä Suomessa.
- Omalla jalostuksella voidaan huolehtia avoimuudesta, eettisyydestä ja luotettavuudesta sekä kehittää terveempiä sikoja, hyvinvointi edellä.
- Maatiaispossujen kotimainen Superior-ruokinta pienentää hiilijalanjälkeä ja parantaa lihan laatua.