Hyppää sisältöön

Suomen ensimmäinen hiilineutraali televisio

Suomen ensimmäinen hiilineutraali televisio

23.02.2021

Maahantuoja Bat.Power Oy:n Tommi Järvisen mukaan päästöjä voi kompensoida muun muassa metsittämällä käyttämättömiä joutomaita.

Finlux televisiot ovat tuttu näky suomalaisissa kodeissa jo yli 50 vuoden ajalta. Brändin suomalaisuus määrittyy ympäristöystävällisten arvojen kautta.

Teksti ja kuva Bat.Power

Moni yritys on määritellyt tavoitteekseen olla hiilineutraali ja pyrkii tuomaan sen esille markkinoinnissaan. Useiden yritysten hiilineutraaliustavoite on kuitenkin jossain tulevaisuudessa, jopa kymmenien vuosien päässä.

– Jotta Finlux olisi markkinoiden ympäristöystävällisin TV-brändi, katsottiin tärkeäksi tuotteen hiilineutraalius. Finluxin tuotteet ovatkin hiilineutraaleita jo nyt, kertoo toimitusjohtaja Tommi Järvinen.

Finlux televisiot sekä Finlux Pro esitystekniikka ja -LED-valaisimet ovat päästökompensoitu hiilineutraaliksi maahantuojan toimesta. Finlux tuotteiden maahantuonnista ja jakelusta Suomessa vastaa Bat.Power Oy. Valmistus tapahtuu Euroopassa, lähellä suomalaista loppuasiakasta, mikä vähentää logistiikan ympäristökuormitusta.

Tuotteiden korkea laatu sekä 2020 Finlux-älytelevisioihin esitelty Android TV -käyttöjärjestelmä takaavat TV:lle pitkän käyttöiän myös älysovellusten osalta. 

– Pitkä käyttöikä vähentää ympäristökuormaa, ja korkean laadun takeena televisioille myönnetään neljän vuoden takuu, toteaa Järvinen.

Päästöjen kompensointi

Tuotteiden hiilijalanjäljen määrittäminen on monimutkainen ja haastava prosessi. Bat.Power Oy halusi, että päästöjen selvitystyö, -laskenta sekä -kompensointi tehdään avoimesti ja puolueettomien ammattilaisten toimesta. Päästölaskentaan kumppaniksi valikoitui CO2Esto Oy, ja marraskuusta 2019 alkaen päästöt alettiin kompensoida. Vuoden 2021 alusta päästökompensaatio hoidetaan Reforest Finland Oy:n kanssa. CO2-päästöt on kompensoitu tuotannon, kuljetusten, varastoinnin, jakelun sekä kierrätyksen osalta.

Uusia hiilinieluja Suomeen

Hiilinieluja luodaan Suomeen metsittämällä jättö- ja hukkamaata vastuullisesti ja läpinäkyvästi yhdessä Reforest Oy:n kanssa. Metsät istutetaan kuntien ja kaupunkien joutomaille, joissa muuten ei kasvaisi metsää. Reforest Finland Oy tekee sopimuksen kuntien ja kaupunkien kanssa. Alueille istutetut puut saavat kasvaa rauhassa vähintään 60 vuotta. Reforest Finland Oy:n karttapalvelu mahdollistaa hiilinielun seurannan sen koko elinkaaren loppuun asti. Metsitettävän alueen hiilensidontakyky perustuu Luonnonvarakeskuksen laskelmaan, huomioiden vallitsevat olosuhteet ja istutettavat puulajit. 

Yhdessä ympäristön hyväksi

Bat. Power Oy:lle on myönnetty ISO 14001 ympäristösertifikaatti. Yritys pyrkii vähentämään tuotteiden, pakkausten ja logistiikan päästöjä sekä jätehuollon ympäristöhaittoja. 

– Vastuu ilmastonmuutoksesta ja maapallon tulevaisuudesta on kaikilla. Yrityksellämme on pitkät ja vahvat suhteet tuotteiden valmistajiin. Yhdessä pyrimme suunnittelemaan tuotteita, joilla on mahdollisimman pitkä käyttöikä. Näin vähennämme elektroniikka- ja pakkausjätteen syntymistä. Kannustan yrityksiä osallistumaan, jokaiselle löytyy sopiva tapa toimia ympäristön hyväksi, Järvinen kiteyttää.  

Haku