Hyppää sisältöön

Suomalaisjalostamo herättää käytetyn öljyn uuteen eloon

Suomalaisjalostamo herättää käytetyn öljyn uuteen eloon

17.08.2023

Myyntipäällikkö Kari Suomela kehottaa ottamaan rohkeasti yhteyttä, jos jäteöljystä haluaa päästä eroon. STR Tecoil auttaa mielellään öljyn keräämisen suunnittelussa ja järjestämisessä.

STR Tecoil on korkean ympäristöteknologian yritys, joka kerää talteen käytettyä voiteluöljyä ja regeneroi sitä uusiokäyttöön. Öljy saa pidemmän iän, jonka myötä sen käyttökin on asteen verran ekologisempaa.

TEKSTI ja kuva str tecoil

Korkean ympäristöteknologian yritys STR Tecoil regeneroi käytetystä voiteluöljystä eli jäteöljystä jälleen käyttökelpoista perusöljyä. Prosessi pystytään toteuttamaan uudestaan lukemattomia kertoja, mikä käytännössä tarkoittaa, ettei tuotannossa tarvita raakaöljyä, vaan käytössä olevaa öljyä hyödynnetään pitkälle tulevaisuuteen. Yrityksen kantavana ajatuksena on, että rajalliset luonnonresurssit saadaan kestämään rajattomasti. 

– Kyseessä on ekologisesti kestävä ja taloudellisesti kannattava korkealuokkainen raaka-aine voiteluöljyteollisuudelle. Asiakkaamme ovat eurooppalaisia voiteluöljyvalmistajia, joiden tuotteita hyödynnetään niin kevyessä kuin raskaassakin liikenteessä sekä teollisuuden sovelluksissa, kertoo STR Tecoilin myyntipäällikkö Kari Suomela

Suomela kertoo, että jokaisesta STR Tecoilille saapuvasta jäteöljyerästä otetaan näyte, joka analysoidaan yrityksen laboratoriolla.

– Täten varmistumme meille toimitettujen erien soveltumisesta regeneroitavaksi. 

STR Tecoilin tavoitteena on olla Suomen ensimmäinen hiilineutraali jalostamo vuoteen 2025 mennessä. Suomelan mukaan Haminan laitos käyttää jo nyt itsetuotettua vihreää vetyä, eikä raakaöljyä käytetä tuotannossa lainkaan. 

– Pyrimme ennakoimaan tulevia ympäristösäännöksiä ja olemme sitoutuneet käyttämään parasta käytettävissä olevaa teknologiaa eli BAT-teknologiaa.

Kymmenen vuotta toiminut yritys kehittää siis jatkuvasti tekniikkaansa sekä tekee liiketoiminnallisesti reipasta kasvua. 

Vuonna 2022 yritys sai kotimaisen avainlippumerkin. Kotimaisuuden lisäksi nykyinen tehokas tuotantomalli on vähäpäästöinen, vähäenerginen sekä pienikuluinen. 

STR Tecoililla on jo yli kymmenen vuoden kokemus öljyn regeneroinnista. Jäteöljystä jalostetaan Haminan jalostamolla uutta perusöljyä, joka lopulta palautuu kauppojen hyllyille jatkojalosteina.

Käytetylle voiteluöljylle tarjotaan ilmainen nouto

Avainasemassa öljyn uusiokäytössä on voiteluöljyn sujuva, maksuton keräyspalvelu, joka toteutetaan yhteistyössä kotimaisen kuljetusyrityksen kanssa. STR Tecoil tahtoo kerätä uusiokäyttöön jokaisen pisaran.

STR Tecoilin toimintaketjussa tärkeää roolia näyttelevät muun muassa auto- ja konehuollot sekä muut vastaavat toimipisteet, jotka keräävät käytettyä voiteluöljyä talteen. Tecoil noutaa öljynvaihdon yhteydessä kerätyn öljyn säiliöautollaan, kuljettaa sen tehtaalleen, regeneroi ja toimittaa sen voiteluainevalmistajalle, josta öljy palautuu lopulta takaisin kauppojen hyllyille. Kaupan hyllyltä öljyn kierto alkaa uudelleen. 

– Haluamme kannustaa kaikkia öljyn uusiokäyttöön, ja noudammekin kaikki vähintään 800 litran voiteluöljyjätteet veloituksetta.

Suomela harmittelee, että energiakriisi on lisännyt laittomien keräilijöiden määrää markkinoilla sekä lisännyt öljyn laitonta polttamista. 

– Tämä on ymmärrettävästi hyvin epäekologista. Siksi me jätämme noudon yhteydessä yrityksille aina siirtoasiakirjan, jossa takaamme, että noudettu öljy menee luvalliseen käsittelyyn. Eli toisin sanoen otamme kaikesta vastuun ja lupaamme, ettei öljy katoa savuna ilmaan, Suomela painottaa.

STR Tecoil suosittaa jäteöljyn keräämiseen 200-litraisia tynnyreitä tai puhdistettuja IBC-kontteja. Yritys antaa mielellään lisätietoa niin keräilystä kuin öljyn väliaikaisesta varastoinnistakin. 

Suomelalla on myös vinkki kaikille voiteluöljyä käyttävien ajoneuvojen haltijoille: 

– Vaivaton ympäristöteko on esimerkiksi valita sellainen huoltopaikka, joka toimittaa öljynsä meille uusiokäytettäväksi.

Jäteöljyn kulku uuteen käyttöön

  • STR Tecoil noutaa käytettyä voiteluöljyä esimerkiksi autohuoltamoilta.
  • Noudettu jäteöljy kuljetetaan Haminan jalostamolle jatkokäsittelyyn.
  • Noudetusta jäteöljystä otetaan laboratorionäyte, ja öljyn jalostuskelvollisuus varmistetaan.
  • Jalostuskelpoisesta jäteöljystä regeneroidaan perusöljyä, jota voidaan edelleen jatkojalostaa.
  • Regeneroitu perusöljy toimitetaan voiteluainevalmistaijlle, joiden toimesta se palautuu erilaisina jatkojalosteina takaisin myymälöiden hyllyille.

Haku