Suomalaisen ruoan salat

Ruoka Akatemia avaa paremmin suomalaista ruokajärjestelmää, joka on arkikokemusta paljon laajempi kokonaisuus
Teksti Elina Teerijoki Kuva TTS
Tiedätkö todella, mitä syöt, mistä ruokasi tulee ja miksi se on sellaista kuin on? Ruokaan liittyy paljon enemmän kuin se, mitä kaupan hyllyllä tai lautasella näkyy kuluttajalle.
– Ruoka on meille kaikille hyvin tärkeää, mutta onko meillä, edes päättäjillä, kokonaiskäsitys siitä, miten ruokajärjestelmä toimii? Ruokaa ja sen tuotantoa säätelevät monet tekijät, kuten lainsäädäntö, teknologia, logistiikka, ympäristökysymykset ja politiikka, kuvailee Työtehoseuran organisoiman Ruoka Akatemian projektipäällikkö Anna-Maija Kirkkari.
Vuonna 2019 startanneen Ruoka Akatemian ideana on näyttää ruohonjuuresta alkaen, miten suomalainen ruokajärjestelmä toimii.
Ruoka Akatemia kutsuu vieraikseen päättäjiä, järjestötoimijoita ja mediaa. Akatemia nostaa esille ruokajärjestelmän faktoja ja tulevaisuuden näkymiä. Tavoite on lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä suomalaisesta ruokajärjestelmästä ja luoda vuorovaikutusta.
– Keskustelussa ja väittelyssä voi aueta uusia, yllättäviäkin näkymiä, kun koolla on joukko eri alojen ammattilaisia, joilla on hyvin erilainen näkemys ja pohjatieto ruokajärjestelmästä. Kaikki kuitenkin syövät joka päivä ja ovat tätä kautta myös omalla tavallaan ruoan asiantuntijoita, Kirkkari sanoo.
Ruoka Akatemiaan kuuluu seminaaripäivä ja kaksipäiväinen kenttäjakso, jossa tutustutaan ruoka-alan toimintoihin. Seminaarin puhujat ovat oman alansa terävintä kärkeä ja teemat juuri nyt pinnalla olevia kysymyksiä.
Kevään 2019 Ruoka Akatemian teema oli ilmastonmuutos. Akatemian noin 50 osallistujaa tutustuivat kenttäjaksolla kiinnostaviin ja nykyaikaisiin kohteisiin, kuten Qvidjan hiiltä sitovaan maatilaan, Inex Partnersin logistiikkakeskukseen Sipoossa sekä HK Scanin siipikarjayksikköön Raumalla.
Ruokateollisuus on jo hygieniasäädösten vuoksi monelle tuntematonta: ruoantuotantolaitokseen ei voi suoraan kävellä tutustumaan. Akatemiassa oli mukana myös tubettaja Arttu Lindeman, joka tunnusti, että valtavan kanatuotemäärän näkeminen aiheutti ristiriitaisia ajatuksia, vaikka hän mielellään syökin kanaa.
Lindeman on mediavaikuttaja, jonka ääntä nuoret kuulevat: Lindemanin Ruoka Akatemiasta tekemän YouTube-videon näki jo tuoreeltaan yli 30 000 katsojaa, enimmäkseen nuoria, jotka eivät etsi tietoa perinteisestä mediasta. Ruoka Akatemia on myös aktiivinen sosiaalisessa mediassa.
– Koska ruoka koskee meitä jokaista, haluamme tavoittaa kaikki kuluttajaryhmät, Kirkkari sanoo.
- Tutustuttaa osallistujat ajankohtaisiin ruoka-aiheisiin sekä seminaarissa että kenttäjaksolla.
- Seminaarissa esiintyvät alan asiantuntijat ja kiinnostavimmat tutustumiskohteet.
- Osallistujina on ruoka-alan ulkopuolisia päättäjiä ja vaikuttajia.
- Keskustelu ja monipuoliset, jopa vastakkaiset näkökulmat ovat tärkeitä.
- Akatemiassa esille tullutta tietoa jaetaan aktiivisesti somessa tilaisuuksien välillä.
- TTS Työtehoseura vastaa järjestelyistä, Maa- ja metsätalousministeriö toimii päärahoittajana.
Uudenlaiset ruokailmiöt
Kirkkari sanoo, että hyvinkin eriävistä mielipiteistä huolimatta ensimmäisessä Ruoka Akatemiassa heräsi hyvää keskustelua ja uusia ajatuksia. Ensimmäisen Akatemian esitysten videot ovat edelleen katsottavissa Ruoka Akatemian YouTube-kanavalla.
– On selvä, että kun keskustelijoina akatemiassa ovat mukana esimerkiksi MTK:n ja WWF:n edustajat, ajatukset ruoantuotannon ilmastovaikutuksista eroavat toisistaan. Erilaisten mielipiteiden kohtauttaminen on kuitenkin hyvin tärkeää.
Vuorovaikutuksesta ja verkostoitumisesta hyötyvät ruokajärjestelmän kaikki osa-alueet – lopulta myös kuluttajakin.
Ensimmäisen Ruoka Akatemian julkilausuma korosti yhteistyön merkitystä suomalaisen kestävän ruoantuotannon luomisessa, sekä suomalaisten toimijoiden kesken että kansainvälisesti.
Ruoka Akatemiasta ollaan kasvattamassa tulevaisuudessa kahdesti vuodessa tapahtuvaa tapahtumaa. Koronapandemia vaikutti kuitenkin tapahtuman järjestämiseen, ja vuodeksi 2020 suunniteltu toinen Ruoka Akatemia järjestetään todennäköisesti syksyllä 2021. Tapahtuman pääteemoina ovat uudet teknologiat ja digitaalisuus ruokajärjestelmässä.
Järjestäjät seuraavat tarkalla korvalla jatkuvasti, mitä sellaista uutta ruoka-alalla tapahtuu parhaillaan, johon vaikuttajia olisi hyvä osallistaa mukaan.
– Pandemia on vaikuttanut myös ruokajärjestelmään. Perinteisten kauppojen verkkokauppatoiminta on kasvanut, ja on kehitetty uudentyyppisiä tapoja ostaa esimerkiksi lähiruokaa verkosta. Ainakin näistä asioista keskustelemme seuraavassa Ruoka Akatemiassa.