Hyppää sisältöön

Suomalaisen glögin salaisuus

Suomalaisen glögin salaisuus

30.11.2023

Suomalaiseen glögiperinteeseen kuuluvat alkoholittomat marjamehut, joissa on viinipohjaisia glögejä raikkaampi ja voimakkaampi maku.

Keskitalven juhlissa nautiskellaan glögeillä, joissa maistuu pohjolan luonto.

TEKSTI JA Kuva lapin maria

Jo vuosikymmenen ajan Revontuli- ja Pohjantähti-glögit ovat lämmittäneet ja ilahduttaneet jouluihmisiä pohjolan pimeinä ja kylminä sydäntalvina. Vuodesta 2011 alkaen Lapin Maria Oy on valmistanut glögejä pienenpienessä tehtaassaan, käyttäen pohjolan parhaita marjoja ja yrttejä, ja maustanut ne laadukkailla glögimausteilla. 

Glögillä on tuhatvuotinen historia, sillä jo roomalainen Apicius lämmitti ja maustoi viiniä. Pohjolassa talvipäivän viimassa kylmettyneitä ulkoilijoita on sulateltu kuumin mehuin ja viinein keskiajalta lähtien, ja tämä onkin suomalaisen glögiperinteen lähtöpiste. 

Aatelisten juomasta kehittyi pian rahvaankin juhlahetki, ja suursuosioon glögi nousi 60-luvulla. Suomalaisen glögiperinteen tärkein ominaisuus on runsas marjojen käyttö viinirypäleen sijaan. Marjaglögien maku on paitsi voimakkaampi, myös raikkaampi, jonka vuoksi niitä arvostetaan myös Keski-Euroopassa.

Juhlan aikaan panostetaan laatuun ja makuun

Lapin Maria haluaa tuoda ruokaperinteeseen takaisin jo melkein unohdettuja metsien aarteita. Näitä ovat esimerkiksi samettinen mustikka tai kuusenkerkkä, jolla vaaleaan glögiin saadaan raikkaan talvinen maku. Lapin Marian glögien ajatus onkin kehittää juhlaperinteeseen uusia makuja ja vivahteita, jotka samalla tuovat menneiden joulujen juhlatunnelman mukanaan. Näin rakentuu muistorikas joulu.

Hyvää glögiä valmistettaessa on tärkeää tehdä asiat vähintään yhtä hyvin kuin kotikeittiössä. Siksi Lapin Marialla raaka-aineiden laadusta ei tingitä, puhtaiden marjojen käytössä ei kitsastella, ja jokainen pullotettu erä sekoitetaan käsin ja tarkistetaan maistamalla. 

– Makua heikentäviä säilöntäaineita ei käytetä, sillä glögit valmistetaan luonnollisella kuumatäyttömenetelmällä, kertoo villiruokaan erikoistunut ruokakemisti ja Lapin Marian perustaja Saska Tuomasjukka

Glögillä on tuhatvuotinen historia.

– Tähän eivät kaikki kykene, ja laadukkaan glögin erottaakin juuri ainesosaluettelosta, josta ei löydy elintarvikelisäaineiden koodeja tai aromeja, hän toteaa.

Suurin osa Lapin Marian glögeistä tehdään luomuraaka-aineista, koska niissä maku on vielä puhtaampi. Luomuglögien kasvanut suosio kertookin, että juhlan aikaan suomalaiset haluavat panostaa laatuun. 

Lapin Marian glögivalikoimasta löytyy jokaiselle sopiva maku. Pehmeä mustikka-vaniljaglögi maustetaan aidolla Madagaskarin vaniljalla, joka uutetaan käsin tuomaan glögiin ylellinen ja vivahteikas aromi. Vaalean glögin ystäville suositellaan kuusenkerkkäglögiä, joka sopii hyvin esimerkiksi valkohomejuuston kyytipojaksi. 

Eniten Tuomasjukkaa ihastuttaa juuri nyt uusi Turun linnan perinneglögi.

– Pullon avautuessa koko tilan täyttää hurmaava katajanmarjan tuoksu, joka vie ajassa taaksepäin vanhan hansakaupungin juhlasaleihin, Tuomasjukka kuvailee.

Haku