Hyppää sisältöön

Suomalainen kivi voitti vertailun hiilijalanjäljestä

Suomalainen kivi voitti vertailun hiilijalanjäljestä

16.02.2022

OP:n Helsingissä sijaitsevan pääkonttorin julkisivu sekä muun muassa katu- ja pihalaatat on tehty suomalaisesta kivestä, joka on vertailussa aina ympäristöystävällisin valinta.

Suomalainen luonnonkivi elää vahvaa nousukautta rakentamisen materiaalina. Elinkaariajattelussa sen edut tulevat esiin erityisesti huoltovapauden ja pitkäikäisyyden ansiosta.


TEKSTI | TERHI KANGAS   KUVA | LOIMAAN KIVI

Kivi kestää elämää. Luonnonkivi on trendikäs, uniikki ja ekologinen materiaali. Sen hiilijalanjälki on erittäin matala, joten se on aito tulevaisuuden valinta. Ikiaikaisen materiaalin moderni renessanssi on alkanut.

– Espoon Lukutori on julkisena hankkeena ilahduttava edelläkävijä. Tarjouspyynnössä vaadittiin ensimmäistä kertaa hiilijalanjäljen laskentaa. Tämän perusteella materiaaliksi valikoitui suomalainen kivi, kertoo Lukutorille kivet toimittavan Loimaan Kivi Oy:n toimitusjohtaja Mikko Paljakka.

Lähes joka kaupungilla on nykyisin tarkat ympäristöohjelmat laadittuina, mutta julkisissa hankinnoissa ei vielä useinkaan tarkastella ekologisuutta koko elinkaari huomioiden. Helposti huomiotta jäävät myös suomalaisen kiven tuomat kerrannaisvaikutukset yhteiskunnalle. Siksi esimerkiksi kiinalainen tuontikivi saattaa jyrätä halvemmalla tuotehinnoittelullaan.

– Jos huomioitaisiin taloudellinen vaikuttavuus laajemmin, ei tuontikivi olisi enää Oy Suomi Ab:lle edullinen valinta. Kun kivi louhitaan vähäpäästöisesti Suomessa, se työllistää välillisesti myös monia muita yrityksiä. Pienen rahallisen säästön takia jäävät huomattavat verotulot saamatta, toteaa toimitusjohtaja Jukka Tielinen Ylämaan Graniitti Oy:stä.

– Säästöistä on hyvä siirtyä päästöihin. Kiinasta laivarahdilla tuodun kiven logistiikasta aiheutuvat päästöt ovat yli 51-kertaiset Suomesta hankittuun kiveen verrattuna. Kuljetusetäisyys kotimaassa on useimmiten vain noin 200 kilometriä. Kiviaines saadaan louhittua ympäristöystävällisesti aina suhteellisen läheltä. Kokonaisvertailussa suomalaisen kiven hiilijalanjälki on 80 prosenttia pienempi kuin kiinalaiskivellä. Silti suomalaiskatujen reunakivistä jopa 95 prosenttia on tuotu Kiinasta.

Sopii hyvin uusiokäyttöön

Ekologisemman rakennuskulttuurin puolesta urakoi myös kolmas kotimainen kivialan yritys. Tampereen ratikkahanke on Tampereen Kovakivi Oy:n kaikkien aikojen suurin yksittäinen kivitoimitus. Tasokivetystä on tilattu noin 15 000 neliötä ja pysäkkikiviä lähemmäs kymmenen kilometriä.

Kiven uusiokäyttö konkretisoituu sekin osuvasti juuri nyt Tampereella. Hämeenkadun nupukivet ovat pitkään jakaneet kaupungissa mielipiteitä. Niissä on oma tunnelmansa, mutta ajomukavuus ja esteettömyys ovat jättäneet toivomisen varaa. Nupukivistä päätettiin luopua.

– Tsaarin aikaiset yli sata vuotta vanhat nupukivet on nyt asennettu uusin kohteisiin ympäri kaupunkia. Minkään muun materiaalin kohdalla ei niin voisi tehdä. Kivi on ekologinen valinta myös siksi, että se on ikuista ja lähes huoltovapaata, kertoo Tampereen Kovakivi Oy:n toimitusjohtaja Antti Elomaa.

Kivirakentamisessa ei tarvitse miettiä tulevien remonttien materiaalihankintoja ja niiden kustannuksia eikä purkujätteen kierrätettävyyttä, kuten vaikkapa puu-, tiili- tai betonirakentamisessa. Jos ylijäämämateriaalia tulee, sen voi murskata ja hyödyntää esimerkiksi tierakentamisessa. Kivestä ei koskaan aiheudu loppusijoitettavaa jätettä. Uusiokäyttöä löytyy aina.

Painoarvoa ympäristölle

Rakentaminen ja rakennukset tuottavat peräti kolmanneksen Suomen kasvihuonepäästöistä, joten Kivi ry keväällä julkaisema puolueettoman tahon elinkaariarviointi on tärkeä asiakirja. Se osoittaa, että suomalainen kivi on aina vertailussa ympäristöystävällisin valinta, oli kyseessä sitten katulaatta, reunakivi, lattia- tai julkisivukivi, pihakivi tai keittiötaso. Ympäristöselosteet kertovat, että taakse jäävät niin keraaminen laatta Italiasta, betonikivi Suomesta kuin kvartsikomposiitti Espanjasta.

Kivi ry:ssä vaikuttavat alan toimitusjohtajat toteavat yhdessä, että saarnamiehen roolia on ylläpidettävä yhteiseksi hyväksi, jotta hankintalaissa ympäristöasioiden painoarvo saataisiin isommaksi. Esimerkiksi Turun toriremontin kilpailutuksessa ei hiilijalanjälkivaatimuksia ollut lainkaan, ja tällä kertaa Turkuun valittiin kiinalainen kivi hinnan ollessa valintakriteeri.

Tiedon lisääminen on toki tärkeää myös kuluttajien suuntaan, jotta kiven lukuisat käyttömahdollisuudet muistettaisiin myös yksityistalouksissa. Kaunis ja kestävä materiaali sopii kodin piharakentamiseen erinomaisesti.

Haku