Hyppää sisältöön

Suojattu viestintä – yhteinen etu

Suojattu viestintä – yhteinen etu

10.05.2022

Tietomurrot ovat uutisvirran vakioaiheita. Tutuksen Mikael Anderssonin ja Bittiumin Anders Berghällin mukaan tietoturvallinen viestintä on kaikkien yhteinen asia.

Viestimissä liikkuu entistä enemmän dataa, joka kiinnostaa monia toimijoita. Älylaitteiden turvallisuudesta on huolehdittava ennakoivasti, vaikka kriisitilanne ei olisikaan juuri nyt käynnissä. Näin tieto ei pääse vuotamaan väärinkäyttäjien käsiin.

TEKSTI | HELEN PARTTI   KUVA | PATRIK PESONEN


Yksinkertaiset kysymykset hämmentävät monia, kun puhutaan mobiililaitteista. Tiedätkö, mihin älypuhelimella lähettämäsi viestit ja puhelut menevät ja mistä ne tulevat? Muistatko, kuinka monta sovellusta olet asentanut ja tiedätkö, ovatko ne turvallisia?

Suurin osa meistä ei tunne oikeita vastauksia. Yhteiskunta toimii pitkälti samalla tavalla. 

– Tietoisuus turvallisuudesta ja älylaitteisiin liittyvistä riskeistä vähenee, kun asiat ovat hyvin. Se on inhimillistä, sanoo Anders Berghäll.

Berghäll työskentelee Pohjoismaiden myyntijohtajana Bittium Oyj:ssä, joka on johtava suomalainen tietoturvakriittisten viestintäratkaisujen toimittaja.

Tiedon turvallisuus muuttuu entistä kriittisemmäksi, kun viestiminen lisääntyy ja viestimissä kulkevan datan määrä kasvaa. Tietomurrot, vaaleihin vaikuttaminen ja viranomaisten vakoilu ovatkin jo nousseet yleiseen tietoisuuteen  uutisvirran vakioaiheina. 

Iso osa viestimissä liikkuvasta datasta voi olla kriittistä ja vain tietylle käyttäjäjoukolle tarkoitettua. Tämä kehitys vaatii älylaitteilta entistä vahvempaa suojausta. Korkea tietoturva korostuu etenkin monissa viranomaistyöhön, liike-elämään ja maanpuolustukseen liittyvissä tehtävissä. Kriittisen infrastruktuurin – muun muassa pelastustoimen, poliisin, energiantuotannon ja lukuisten organisaatioiden – toimivuus on turvattava kaikissa olosuhteissa. 

– Tärkeintä on, että työntekijät käyttävät työssään oikeita työkaluja ja pitävät huolta toimintojen päivityksistä, Berghäll muistuttaa.

Bittium tarjoaa luotettavat ja sertifioidut mobiililaite- ja kyberturvallisuusratkaisut aina Luottamuksellinen-tasolle asti.

Kriisi lähtee eskaloitumaan vaihe kerrallaan

Kun dataan kohdistetaan häiriötä, tilanne kärjistyy pikkuhiljaa, ennen kuin se äityy kriisiksi. Berghäll kuvaa prosessia teknologian eskaloitumiseksi. Vihreä lähtötilanne vaihtaa väriä keltaisesta oranssiin ja lopulta punaiseksi, jolloin ollaan jo keskellä kriisiä. Sitä ennen ehtii tapahtua paljon.

– Bittiumin yksi ydinvahvuuksista on se, että tiedämme, miten toimia saumattomasti erilaisten teknologioiden välillä. Kaikkien laitteiden on pysyttävä turvallisina
kriisitilanteen kaikissa vaiheissa, Berghäll painottaa. 

Laitteiden on oltava turvallisia kriisitilanteen joka vaiheessa.

Bittium Oyj:n myyntijohtaja Anders Berghäll

Vuonna 2019 Bittium toi markkinoille kriittiseen viestintään suunnitellun, tietoturvallisen ja helppokäyttöisen älypuhelimen, Tough Mobile 2:n, jolla on normaalia älypuhelinta merkittävästi pidempi käyttöikä. Sen voi myös jakaa työ- ja yksityiskäyttöön, joten laitteen käyttäjän ei tarvitse enää kantaa mukanaan kahta eri puhelinta.

– Puhelimen toimintoihin kuuluu muun muassa lukuisia salaukseen ja tunnistukseen liittyviä ominaisuuksia, kuten tietoturva-alusta, joka tunnistaa luvattoman laitteeseen kajoamisen ja hälyttää siitä välittömästi. 

Eri valtioilla on kansallisesti hyväksyttyjä tahoja, jotka vastaavat oman maansa tietoturvaohjelmistoista. Esimerkiksi Ruotsissa tietoturvaosaamisen asiantuntija Tutus rakentaa kansallisen tietoturvan Bittiumin Tough Mobile 2 -älypuhelinalustalle. Tutus on kehittänyt verkkosalausratkaisuja IT-sovelluksiin muun muassa puolustuksen, valtion ja yritysten käyttöön. 

– Koko valmistus- ja toimitusketju tapahtuu Suomessa valvotussa ympäristössä, ennen kuin älypuhelinalustat toimitetaan Tutukselle. Yrityksemme ovat maantieteellisesti lähellä toisiamme ja luotamme toisiimme, millä on iso merkitys, Berghäll korostaa. 

Ruotsin yhteiset talkoot

Datan suojaamisen tarve kasvaa Ruotsissa kovaa vauhtia. Tutuksen myynti- ja markkinointijohtaja Mikael Andersson kertoo, että koko maa tekee työtä yhdessä suojatakseen Ruotsia ulkopuoliselta informaatiohäirinnältä. Kyse on eräänlaisesta kokonaisvaltaisesta puolustuksesta. Myös Tutuksen tuotteilla on Ruotsissa tietoturvahyväksyntä.

– Ruotsin viranomaiset asettavat hyvin korkeat määräykset tietoturvalle. Etsimme erilaisia yhteistyökumppaneita ja päädyimme Bittiumiin juuri korkeiden vaatimusten vuoksi. Bittiumin tietoturvallinen älypuhelinalusta ja Tutuksen ohjelmisto ovat erinomainen yhdistelmä, Andersson summaa.

toughmobile2.bittium.com

Haku