Sote-palveluiden turvaaminen on kaikkien etu

Neljällä tulevalla hyvinvointialueella toteutettava SOPIEN 2.0 -hanke pyrkii varmistamaan, että myös pienet toimijat pysyvät sote-alan toimintaympäristöä mullistavan uudistuksen tahdissa.
TEKSTI | SAANA LEHTINEN JA ANNE MATILAINEN KUVA | IITA SILLANPÄÄ
Sosiaali- ja terveysalan toimiala kokee vuodenvaihteessa mittavan mullistuksen, kun pitkään valmisteltu sote-uudistus astuu voimaan. Uudistus haastaa sosiaali- ja terveysalan palveluntarjoajat ottamaan käyttöönsä lukuisia uusia järjestelmiä ja toimintamalleja. Sote-palvelut kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueiden vastuulle siirtävä uudistus koskettaa kuntien lisäksi tuhansia sote-alan mikro- ja pk-yrityksiä sekä järjestötoimijoita.
– Muutokseen liittyy reilut sata lakimuutosta, joita koskevan tiedon etsiminen on merkittävä haaste esimerkiksi mikro- ja pienyrittäjille, SOPIEN 2.0 – Liiketoimintaa ja digitalisaatiota kehittämällä digisyrjäytymistä vastaan -hankkeen projektijohtaja Anne Matilainen taustoittaa.
Pohjois- ja Etelä-Savon, Keski-Suomen ja Pohjois-Karjalan maakuntien alueella toimivan, Navitas Kehitys Oy:n hallinnoiman SOPIEN 2.0 -hankkeen tavoitteena on antaa sote-alan pk- ja mikroyrityksille, järjestöille ja yhdistyksille sekä tukipalveluiden tuottajille kattavat valmiudet tarjota palveluitaan myös uudistuneessa toimintaympäristössä.
– Koulutuksemme on rakennettu osallistujien toiveita kuuntelemalla. Hyvinvointialueiden valmistelijoilta on saatu ajankohtaista tietoa valmistelun etenemisestä. Pelkästään koulutuksiin on ilmoittautunut jo yli 3300 henkilöä. Kaikille avoimet webinaarit, podcastit sekä kerran kuussa ilmestyvä uutiskirje on tavoittanut jo tuhansia henkilöitä.
Tukea muutosten kohtaamiseen
SOPIEN 2.0 -hankkeen koulutuksien keskiössä on digitalisaatio ja sen mahdollistama tiedon jakaminen.
– Osallistujille on tarjottu koulutuksia muun muassa digitaalisesta markkinoinnista sekä erilaisten digitaalisten alustojen ja järjestelmien hyödyntämisestä.
Yhteiseen Kanta-järjestelmään siirtyminen edellyttää monelta toimijalta hyppyä entuudestaan tuntemattomalle alueelle. Siksi erityisen suuren suosion ovat saavuttaneet asiakastietojen kirjaamista käsittelevät Kanta-koulutukset.
– Tietoturvavaatimukset ovat valtava viidakko, johon liittyvistä ajankohtaisista aiheista SOPIEN 2.0 on pitänyt meidät ajan tasalla. Olemme saaneet tietoa esimerkiksi Kanta-ohjelman käytöstä, sote-alan tietosuojasta ja -turvasta sekä verkkohyökkäyksiltä suojautumisesta, Varkauden seudun työpajayhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Hanna Ruohoaho ja vastaava ohjaaja Tuomas Issakainen kiittelevät.
Hankkeen tarjoamaa, ajankohtaista tietoa on hyödynnetty laajasti myös Varkauden seudulla toimivassa Kotipalvelu Verenpisara Oy:ssä. Erilaisia hoiva- ja huolenpitopalveluita yli 24 vuoden kokemuksella tarjoavan yrityksen perustaja Kirsi Kumlin-Salmi kertoo koulutuksien antaneen tärkeitä työkaluja tulevaa muutosta varten.
– Työntekijämme ovat saaneet valmiuksia muutosten kohtaamiseen. Myös työnkuvauksia ja toimintaohjeita on päivitetty koko työporukalla ketterien kokeilujen kautta. Lisäksi olemme kiinnittäneet erityistä huomiota asiakkaiden kohtaamiseen palvelumuotoilun keinoin, Kumlin-Salmi listaa.
Matilainen iloitsee vuodenvaihteessa päättyvän hankkeen tuloksista.
– Kuntien elinvoimaisuuden säilyttäminen ja helposti saatavilla olevat palvelut ovat kaikkien etu.

