Hyppää sisältöön

Sopivin työntekijä voi löytyä yllättävästäkin paikasta

Sopivin työntekijä voi löytyä yllättävästäkin paikasta

23.08.2021

Toimitusjohtaja Auli Miettinen lupaa takuun: jos rekrytoidun henkilön työsuhde päättyy alkuun, uusi työntekijä etsitään ilman eri korvausta. 

JOBO Rekrytointi rakentaa pitkäjänteistä yhteistyötä asiantuntemuksen, inhimillisyyden ja suorahaun varaan, jotta sen asiakkaat löytäisivät parhaita osaajia.

Teksti Marja Puustinen  Kuva Patrik Pesonen

Työntekijän valinta ei mennyt nappiin. Työnhakuilmoitus ei tuottanut yhtään hakijaa. Hakijoita oli kymmeniä, mutta heissä ei ollut yhtään sopivaa. Nämä kokemukset saavat yhä useamman organisaation kääntymään rekrytoinnin ammattilaisten puoleen. 

– Se sopivin työntekijä saattaa löytyä yllättävästä paikasta. Siksi käytämme suorahakua eli headhuntingia kaikissa toimeksiannoissamme, myös perinteisen ilmoitushaun rinnalla. Joskus teemme niin, että asiakkaamme hoitaa itse ilmoittelun ja me täydennämme sitä suorahaulla, kertoo JOBO Rekrytointi Oy:n toimitusjohtaja Auli Miettinen.

Suorahaulla tavoitetaan nekin työpaikan vaihtoa miettivät, jotka eivät vastaa hakuilmoituksiin.

– Löydämme nimiä omista verkostoistamme, joita rakennamme jatkuvasti. Kanavia on monenlaisia, ja joskus olemme löytäneet huipputyöntekijän jopa korkeakoulun lopputyörekisteristä.

Pitkä kumppanuus kannattaa

Työnhaku on muuttunut viime vuosina entistä työläämmäksi sekä työntekijöitä etsiville organisaatioille että työnhakijoille, mutta digitalisaatio on helpottanut monia hakuprosessin vaiheita. 

Rekrytoinnin ammattilaiset myös erikoistuvat. JOBO Rekrytointi tuntee parhaiten taloushallinnon, hallinnon, myynnin ja it-alan osaajat. 

– Toki hoidamme muidenkin alojen haut aina tarvittaessa. Rekrytointi onkin yhä enemmän kumppanuuksien rakentamista ja palvelujen räätälöintiä asiakaskohtaisesti. Tutustumme aina organisaation arvoihin ja kulttuuriin, jotta löydämme sinne sopivat henkilöt pitkällä aikavälillä. Kumppanuuteen perustuvan rekrytoinnin tulokset ovat usein parempia kuin yksittäisten hakujen, Miettinen toteaa. 

Rekrytointiyritys on aina mukana myös työnantajamielikuvan muokkaamisessa.

– Pieni osa työnantajista ymmärtää, että hyvä työkulttuuri tai edut voivat ratkaista sen, paljonko hakijoita työnhaku tuottaa. Myönteisistä asioista kannattaa viestiä. 

Liian moni etsii ihmeihmisiä

Miettisen oma pitkä kokemus rekrytoinnista on avannut silmiä myös alan epäkohdille. JOBO Rekrytointi syntyikin viime keväänä tuomaan alalle uusia tuulia.

– Rekrytoinnin maailmassa tarvitaan välittävää, inhimillistä ja asiakaskeskeistä toimintatapaa. Ei ole oikein, että hakijat eivät kuule hakemuksensa lähettämisen jälkeen mitään. Jokaista tulee kohdella hyvin. Oikeiden henkilöiden löytäminen yritykseen mahdollistaa liiketoiminnan kasvun ja hyvän työelämän.

Vaikka työvoimapula koettelee monia aloja, liian moni yritys etsii edelleen ihmeihmisiä, jotka osaavat kaiken, ovat kokeneet kaiken ja poistavat työyhteisöstä ongelmat.

– Onnistuneet rekrytoinnit voisivat lisääntyä, jos kriteereitä hieman löysättäisiin. Esimerkiksi täydellinen suomen kielen osaaminen ei tulevaisuudessa voi enää olla joka alalla ehdoton vaatimus.

Haku