Hyppää sisältöön

Skandinaavisten makujen äärelle kauppahallissa

Skandinaavisten makujen äärelle kauppahallissa

15.07.2021

Scandinavia Cafen perustaja Mikko Holopaista voimaannuttaa se, että asiakkaat ovat hyväntuulisia. Hän toivoisi myös nuorten löytävän kauppahallin, terassin ja herkut.

Helsingin Vanhassa kauppahallissa sijaitsee perinteikäs kahvila, jolla on kiehtova tarina ja merellinen terassi. 

Teksti Liisa Joensuu  Kuva Joona Raevuori

Tunnelmallinen Vanha kauppahalli Etelärannassa kätkee sisäänsä monta tarinaa, mutta tuskin mikään niistä vetää vertoja Scandinavia Cafen perustajan Mikko Holopaisen vaiheikkaalle elämälle, joka on vienyt Lapista maailmalle. Kun New Yorkit, Milanot ja risteilyalukset oli nähty, Holopainen päätyi paikoista parhaimpaan, tunnelmalliseen kauppahalliin keskelle Helsinkiä.

Scandinavia Cafe kauppahallin eteläsiivessä on saanut mainetta Pohjolan maukkaista mauista. Lohikeitto sekä kala- ja katkarapuleivät maistuvat niin nälkäisille kaupunkilaisille, nimekkäille taiteilijoille kuin elämyksiä hakeville turisteille. 

– Lohikeiton reseptiä hiottiin vuosi ennen kuin olin tyytyväinen. Se onkin ollut vuosien varrella mielettömän suosittu. Katkarapuleivän eli toast skagenin salaisuuden takana ovat käsin kuoritut katkaravut. Niin makeat kuin suolaiset syötävät, esimerkiksi korvapuustit, viinerit ja munkkipossut sekä lihapiirakat tulevat kulman takaa Eromangan
kotileipomosta. 

Kyseessä on sama perinteikäs lihapiirakka, joita kahvila-alan grand old lady Anja Snellman myi vuosikymmenien ajan legendaarisessa teltassaan Kauppatorilla. Holopainen on saanut kahvilaoppinsa Snellmanilta, jonka palkkalistoilla hän työskenteli useita vuosia. 

Scandinavia Cafe on hallissa sijainnut Snellmanin entinen kahvila. Hyvin hoidettu aarre kasvoi tänä kesänä myös hallin ulkopuolelle.

– Upea 60-paikkainen terassi on ollut pitkäaikainen haaveeni. Asiakas voi nauttia suolaista tai makeaa merellisessä maisemassa. Meillä on myös A-oikeudet, joten kahvin kanssa voi nauttia vaikka konjakin tai kuohuviinin. Myös pienpanimoiden oluet ovat kysyttyjä.

Laivoilla ja limusiinikuskina

Yrittäjäperheen vesa oppi nuoresta pitäen tekemään lujasti töitä ja lähti jo 16-vuotiaana Ouluun ravintolakouluun. Sieltä tie vei Kotkaan merikoulun ravintolapuolelle ja vuosikymmeneksi laivoille. Nuori mies ehti nähdä paljon vuosien aikana. Välillä sattuma puuttui peliin ja vei kuljettajaksi yhteen maailman suurimmista metropoleista.

– Satuin näkemään lehti-ilmoituksen, jossa haettiin limusiinikuskia New Yorkiin. Nykissä liikenne sujuu kuin vetoketju ja toimii hyvin. Ehdin työskennellä myös Milanossa ennen kuin tulin kauppahalliin. 

Perinteitä ja uusia tuulia yhdistävä Scandinavia Cafe syntyi vuonna 2014. Alusta asti Holopainen on korostanut korkealaatuisia raaka-aineita ja lämminhenkistä palvelua.

– Tulevaisuuden haaveenani on kansainvälisen tunnelman lasitettu terassi lämmittimineen. Se toisi vetovoimaa koko halliin ja Etelärantaan, Holopainen uskoo.

Haku