Sirkuskoulusta iloa lapselle ja aikuiselle

Sirkustaitojen ja -temppujen harjoittelu on hyvää liikuntaa ja sopii kaikenikäisille. Hauskan harrastuksen lisäksi sirkuskoulun opeista on jokapäiväistä hyötyä, sillä kehonhallinta ja lihaskunto kehittyvät nopeasti.
Teksti Liisa Joensuu Kuva Juha Helminen
Helsingin Suutarilassa toimivan sirkuskoulun salissa on nähty lukuisia riemastuttavia hetkiä. Sali on täynnä naurua ja hihkumista, kun kuperkeikat, voltit ja kärrynpyörät alkavat sujua tai kun käsilläseisonta ja jongleeraus vihdoin luonnistuvat. Taidot ja temput vaativat harjoittelijalta sinnikkyyttä, mutta uuden opetteleminen on hauskaa ja vaivannäkö palkitaan. Harrastajan lihakset kehittyvät, hänen ryhtinsä paranee ja kehittynyt motoriikka helpottaa arjessa toimimista.
– Sirkuskoulun ideana on tarjota monipuolista harjoittelua lapsille ja aikuisille. Oppilas voi edetä rauhassa omaan tahtiinsa tai määrätietoisesti täysin palkein. Harrastus auttaa ja tukee kehonhallinnassa sekä vahvistaa tuki- ja liikuntaelimiä tukevia lihaksia. Samalla ennaltaehkäistään ja helpotetaan erilaisia vaivoja. Esimerkiksi yksi miesoppilas kertoi käsilläseisonnan auttavan parhaiten hänen selkäkipuihinsa, kertoo Perhosvoltti Circus Arts -koulun perustaja ja pääopettaja Olia Vahtola.
Sirkuskoulun opetus on tarkoitettu kaikentasoisille ja kaikenikäisille. Taaperosirkus soveltuu pari vuotiaille lapsille. Vähän vanhemmat, 4–6-vuotiaat lapset, voivat harjoitella hyvin yhdessä vanhemman kanssa. Vahtolan mukaan kaikkein eniten oppilaissa on kuitenkin kouluikäisiä lapsia, mutta sirkustaidot kiinnostavat myös sekä teinejä että aikuisia. Siinä missä lapset pitävät hauskaa sirkuskoulussa esimerkiksi kuperkeikkoja opetellen, kiinnostuvat aikuiset enemmän akrobatiasta, ilma-akrobatiasta sekä vanteiden pyörittämisestä.
OPPILAS voi edetä rauhassa omaan tahtiinsa tai määrätietoisesti täysin palkein.
Nopeita tuloksia yksityistunnilla
Jos oppilas haluaa intensiivistä, yksilöllistä opetusta voi Vahtolalta varata yksityistunteja. Silloin tulokset ovat nopeita. Aina kyse ei ole voimasta vaan tekniikasta. Kun ihminen oppii oikean tavan tehdä, hän kehittyy vauhdikkaasti.
Edes kuperkeikka ei välttämättä ole ihan yksikertainen temppu niin kuin usein luullaan, ja Vahtola onkin nähnyt tuhansia väärin tehtyjä kuperkeikkoja. Hän toteaa pilke silmäkulmassaan, ettei kuperkeikka saa olla niin hidas, että sitä katsoessa ehtii nukahtaa. Sen ei tule myöskään hajota kesken kaiken.
Vahtola mainitsee myös urheiluseurojen olevan kiinnostuneita sirkustaidoista, sillä niistä on hyötyä useassa lajissa. Esimerkiksi jalkapalloseura tilasi akrobatiatunteja, jotta pelaajat saisivat lisää kehonhallintaa ja ketteryyttä. Vahtola vuokraa salia yksittäisille ryhmille ja seuroille, opetuksen kanssa tai ilman. Salia voivat vuokrata myös erilaisten juhlien järjestäjät.
Vahtola on pitkän linjan sirkusalan ammattilainen, joka on esiintynyt erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa jo vuodesta 1993. Hän valmistui Ranskan sirkuskoulusta vuonna 2003 ja Ruotsin Cirkus Cirköristä vuoden päästä tästä.