Sinilevällä voidaan korvata fossiilisia raaka-aineita

Itämeren hyvinvointia voidaan edistää muun muassa keräämällä sieltä pois rehevöitymisestä johtuvaa biomassaa.
TEKSTI | VILMA TIMONEN KUVA | PATRIK PESONEN
Merien rehevöityminen on vakava ongelma, jota kiihdyttävät muun muassa ilmastonmuutos ja maataloudessa käytettävät lannoitteet. Erityisesti rehevöityminen uhkaa Itämerta, jossa veden vaihtuvuus on pientä ja suolapitoisuus matala.
– Itämeri on kuin pieni lampi. Kaikki, mitä siihen kaadetaan, jää siihen, sanoo ympäristöinsinööri, aktivisti Stefan Sjöholm Origin by Ocean Oy:stä.
Origin by Ocean tutkii ja kerää vesistöjen rehevöitymisestä johtuvaa sinilevää ja kehittää siitä biojalostamossaan vaihtoehtoisia raaka-aineita korvaamaan esimerkiksi kosmetiikka- ja puhdistusteollisuudessa käytettäviä fossiilisia ja eläinperäisiä raaka-aineita. Yritys myös viljelee ja istuttaa meriin ravinteita sitovaa rakkolevää raaka aineeksi.
– Hyödynnämme merellisiä biomassoja ja haluamme sulkea ravinnekierron. Meidän biojalostamomme konsepti on se, että emme käytä vain yhtä biomassalajia emmekä jalosta vain yhtä tuotetta vaan useita ainesosia, joilla voidaan korvata fossiilisia tai eläinperäisiä tuotteita, kuten kemiallisia aurinkosuoja-ainesosia ja liivatetta kosmetiikka- ja elintarviketuotteissa. Ylijäämämassa voidaan käyttää maanparannukseen tai eläinrehuna.
Sinilevämassan keräämiseen käytetään useita erilaisia menetelmiä ja kerääminen tehostuu jatkuvasti tutkimustulosten pohjalta.
Sinilevähavaintoja kaivataan
Sjöholm toteaa, että rehevöitymisen estämiseen ja sinilevän hyödyntämiseen teollisessa käytössä tarvitaan valtava määrä tietoa. Origin by Ocean on perustanut Levähavainto.fi-verkkosivuston, jolla kuka tahansa voi ilmoittaa sinilevähavainnostaan. Sivustolla on myös ohjeita sinilevän tunnistamiseen.
– Levähavainto.fi on tapamme aktivoida kansalaisia tarkkailemaan sinilevätilannetta, jotta saamme laajemmin tietoa kukinnoista ja valmiutta sinileväkeräilyyn tulevaisuudessa.
Tietoa sinilevästä löytyy myös Origin by Oceanin tileiltä Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä, yrityksen kotisivuilta sekä yhteistyökumppani Seapoint Oy:n satamista.
– Haluamme kertoa, mitä me teemme ja mihin pyrimme. Kerromme, miten levän hyödyntämisen pilotointi sujuu ja millaisia saavutuksia olemme saaneet tutkimustyössä. Pyrimme siihen, että ihmiset ymmärtävät, mitä kaikkea levästä voidaan saada.
Teollisuuden tuotteiden arvoketjun läpinäkyvyys on yhä tärkeämpää. Ihmiset haluavat tietoa siitä, mistä ainesosat ovat peräisin.
– Toivomme, että tuotteissa voisi tulevaisuudessa olla meidän logomme kertomassa, että siinä on biojalostamomme ainesosia ja että ostamalla voi vaikuttaa siihen, että merestä on poistettu haitallisia ravinteita.


ja lukea lisätietoa aiheesta.