Hyppää sisältöön

Sinappi humahtaa ruokaan ja nostaa upeat maut esille

Sinappi humahtaa ruokaan ja nostaa upeat maut esille

26.11.2021

Pekari’s Burgerin vastaava työntekijä Heidi Törmälehto ojentamassa burgeria Joonas Pekarille. Kioskille etsitään parhaillaan sisätiloja.

Pekarin sinapissa maistuu suvussa perintönä kulkeva rakkaus ruoanlaittoon.

Teksti Ritva-Liisa Sannemann  Kuva Joona Raevuori

Pekarin sinappi on hartaan kehitystyön tuote, jolla ruoanlaiton ja makuelämykset voi nostaa uudelle tasolle. Moni on tottunut laittamaan sinappia vain lisukkeeksi makkaran ja kinkun kylkeen, mutta todellisuudessa sinappi sopii monipuolisesti ruokaan kuin ruokaan, vaikkapa joululaatikoihin.

– En keksi sellaista ruokaa, jossa meidän sinappi ei toimisi makujen nostattajana. Sen käytettävyys on uskomattoman monipuolinen, sanoo Pekari Foods Oy:n hallituksen jäsen Joonas Pekari.

Hän on kokeillut harrastuspohjalta yhtiön sinapin käyttöä ruuissa ja marinadeissa ja todennut, että sinapilla saa makua niin kasvis-, kala- kuin liharuokiinkin. Koekeitosten tuloksena on syntynyt kymmeniä reseptejä, joista osa löytyy yhtiön verkkosivuilta. Kasassa on myös tuotteita, jotka yhtiö toivoo saavansa vähitellen myyntiin.

– Meillä on jopa sinappijäätelöä, Pekari kertoo ja leikkaa maistiaisiksi lusikallisen vaaleaa herkkua.

Sen pikantti aromi jää hivelemään makuaistia. Sinappijäätelön on määrä tulla myyntiin ensi kesänä. Pakasteesta löytyy myös mutakakun, juustokakun ja porkkanakakun tuoteversiot, eikä sinappisuklaakaan ole poissuljettu.

Kaiken takana on nainen

Pekarin reseptien tarina alkaa kaukaa. Reseptiikan takana on suku ja erityisesti sen voimanainen, Joonaksen isotäti Ida Pekari, joka kirjoitti ja suomensi keittokirjoja, toimi Oma koti ja Kotiliesi-lehtien päätoimittajana sekä perusti Hopeapeili-lehden. 

Pekarin suku tunnetaan Lemillä jo pitkään toimineesta elintarvikekaupasta. Kaupan kuva vuodelta 1938 valittiin viisi vuotta sitten Pekari Foodsin tuotemerkkien tunnuskuvaksi. 

Se komeilee tällä hetkellä K-kaupoissa myynnissä olevien sinappipurkkien lisäksi siemennäkkärien pusseissa ja tuotantotilojen myymälässä, Asemankatu 20:ssa, kaupattavissa risottopakkauksissa.

Omaa sinappia käytetään myös tuotantotilojen edustalla toimivan kioskin tuotteissa. Lisäksi grillin ohessa myydään viikonloppuisin BBQ-Pastramia ja Briskettiä.

Suussasulavan maun salaisuus valmistuksessa

Sinapin raaka-aineet näkyvät listana purkkien kyljessä, mutta valmistustapa on salainen. Pekari tähdentää, että prosessin pitää toimia täsmälleen oikein, sillä yksikin pieni virhe vaikuttaa makuun. Lisäaineita ei Pekarin sinapissa käytetä lainkaan. 

Pekari Foods työllistää nyt muutamia koko- ja osa-aikaisia työntekijöitä. Yhtiö toimittaa viikoittain kauppoihin noin 1 700 purkkia Perusmietoa ja Isovahvaa sinappia viidessä koossa, mutta toivoo toiminnan laajenevan sekä K-ketjun sisällä että S-ketjuun ja vähitellen kansainvälisille markkinoille.

Entinen Formula 1 -kuljettaja Mika Salo on tullut tänä vuonna mukaan Pekari Foodsin omistajakaartiin. Taustatuki kannustaa viemään brändiä tosissaan eteenpäin.  

Haku