Hyppää sisältöön

Siirrettävä tulisija tuo elämyksiä arkeen

Siirrettävä tulisija tuo elämyksiä arkeen

20.04.2023

Espegardin myyntijohtaja Frank Brækken ja Key Account Manager Katri Peräinen-Honkanen näkevät tulisijojen etuna niiden käytännöllisyyden. 

Liikuteltavat tulisijat luovat nuotiotunnelmaa ja tarjoavat mahdollisuuksia ruoan valmistukseen ulkona.

TEKSTI liisa joensuu | kuva joona raevuori

Norjalaiset sen keksivät, taivasalle tarkoitetun, turvallisen tulisijan, joka on nopea kasata ja kevyt siirtää, mutta kuitenkin tukeva ja kaikkiin vuodenaikoihin sopiva. Ulkoilmaelämän ystävät vuonojen maassa ovat nauttineet perinteikkään tulisijayrityksen, Espegardin, kolmijalkaisista tulipadoista ja -pannuista jo useamman vuosikymmenen. 

Suomeen Espegardin tulisijat saapuivat noin 10 vuotta sitten. Ne ovat löytäneet tiensä talojen pihoille ja mökeille. Tulisijat kulkevat helposti myös autoissa yhtä hyvin laavuille, telttaretkille kuin kalastusreissuille ympäri Suomen. 

– Suurena etuna on se, ettei aterian valmistamista tai avotulen ympärillä tunnelmoimista tarvitse aloittaa nuotiopaikan rakentamisella. Ympärille ei tarvita kiveyksiä. Kaikki mallimme ovat nopeasti käyttövalmiita ja hyvin käytännöllisiä. Tulen saa syttymään vaikka keskellä talvea ja ruoka sekä kuumat juomat valmistuvat nopeasti, kertoo Espegardin Key Account Manager Katri Peräinen-Honkanen

Valikoimassa on parikymmentä lisätarviketta, jotka tekevät tulisijan entistä turvallisemmaksi ja monipuolistavat ruokavaihtoehtoja. Kysytyimpiä tarvikkeita ovat alustat, kipinäsuojat, ruostumattomasta teräksestä valmistettu kahvipannu sekä esimerkiksi parila. 

– Itse suosin parilaa. Siinä voi paistaa yhtä hyvin kasviksia, kanaa kuin lettujakin. Lasten suosikki on verkkomainen popcorn-pata, sillä maissin poksahtelua on hauska katsella. Mieheni puolestaan ottaa tulipadan mukaansa pilkkireissuille. Sen korkeat jalat saa nippuun ahkioon. Halot palavat padan sisällä ja pata roikkuu ketjujen varassa, joten alla oleva jää ei juuri lämpene. 

Useita versioita ja kokoja

Tulisijoja on saatavana muutamana perusmallina, joiden pohjalta yritys on kehittänyt eri versioita ja kokoja. 

Korkein vaihtoehto, Espegard Tulipata, seisoo kolmen teräsputken varassa ja muistuttaa tiipiitä. Kuumia juomia ja aterioita valmistettaessa lämpötilaa on mahdollista säädellä nostamalla tai laskemalla pataa kannattelevia ketjuja. Espegard Tulipannu on matalampi vaihtoehto, jolla on kolme kiinteää jalkaa. Molemmat ovat emaloitua terästä, joten ne kestävät kuumuutta hyvin. 

Uusia tulokkaita ovat kaksi pilarimaista tulisijaa, Pilar ja Pilar Premium, joista jälkimmäisessä on myös säilytystila haloille.Espegard-tulisijoja on saatavilla original-versioina sekä uusina, puhtaammin palavina clear-versioina.

– Idea on kennomaisessa rakenteessa. Happi kulkee kaksoisseinämän kautta, jolloin syntyy enemmän lämpöä ja vähemmän savua. Puhtaasti palava versio on ekologinen, ja ruoka valmistuu nopeammin. Ilahduttavaa on myös se, ettei vaatteisiin kerry juuri savun hajua. 

Peräinen-Honkanen suosittelee kaikkiin tulisijoihin kuivaa koivuklapia. Tulisijoissa on myös tuhkankerääjä, kuppi tai laatikko, jotta ympäristö pysyy puhtaana.

Kalusteet kestävät säätä

Espegard tunnetaan Norjassa myös ulkokalusteista, halonhalkaisijoista ja potkukelkoista. Canadian Outdoor -kalusteet valmistetaan nimensä mukaisesti Kanadassa. Materiaalina käytetään paikallista mäntyä ja seetripuuta. Tukeva, valurautainen halonhalkaisija on alun perin keksitty Uudessa Seelannissa ja sitä valmistetaan kahta eri kokoa Australiassa. Kaikki tulisijansa Espegaard teettää Puolassa.

– Espegard on Norjassa käsite. Yrityksen nimi kytkeytyy vahvasti mukavaan ulkoilmaelämään. Pääkonttori sijaitsee keskellä Etelä-
Norjaa Hallingdalissa.

Suomessa jälleenmyyjinä toimivat yksittäisten yritysten lisäksi K-Rauta, Hankkija, Rautanet ja Agco Suomi. Tuotteita voi tilata myös Espegardin verkkokaupasta.

Haku