Hyppää sisältöön

Seuraavan sadan vuoden kiinteistö

Seuraavan sadan vuoden kiinteistö

9.02.2021

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistaman Ylvan ehdotus, kaupunkikuvaan uutta ja innovatiivista tuottava ylihuomisen kiinteistökokonaisuus Lyyra, voitti kaupungin tontinluovutuskilvan. Toisen ja Kolmannen linjan väliin nouseva tieteen ja talouden hybridikortteli rakennetaan noudattaen kestävän rakennuksen periaatteita.

Kallion kaupunginosan sydämeen, Toisen ja Kolmannen linjan väliin, nousee ylihuomisen kiinteistö Lyyra. Sen kolmen rakennuksen kattojen alle tulee muun muassa hotelli, asuntoja, toimistotiloja, kauppoja ja muita palveluita.

Teksti Jukka Nortio  Kuva Ylva

Aiemmin paikalla sijainneet talot kestivät käyttöä ainoastaan kolmisen vuosikymmentä. Meidän tarkoituksenamme on rakentaa kiinteistö  vähintään sadaksi vuodeksi, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan varainhoidosta vastaavan Ylvan kiinteistöjohtaja Ville Vaarala korostaa.

Hanke käynnistyi, kun Helsingin kaupunki järjesti näkyvällä paikalla olevasta tontista tontinluovutuskilpailun. Käyttöikänsä päähän tulleiden toimistorakennusten tilalle etsittiin innovatiivista ja kaupunkikuvaan uutta tuovaa kiinteistöä. Ylvan ehdotus Lyyra voitti kilpailun. Vuoden 2020 alussa alkoi purkutyöt ja parhaillaan tehdään uusien rakennusten maanrakennustöitä.

Toisen linjan varrelle valmistuu vuonna 2022 ensimmäinen rakennus, johon tulee toimistoja ja kivijalkaan palveluja. Vuonna 2023 valmistuu kaksi rakennusta Kolmannen linjan ja Siltasaarenkadun väliin. Niihin on tulossa muun muassa hotelli, asuntoja ja kivijalkoihin monipuolisia liiketiloja. 

Kestävää rakentamista

– Tavoitteemme on kestävyys kaikessa mahdollisessa, ja rima on meillä hyvin korkealla. Samalla kehitämme kaupunkia niin, että tuomme uusia palveluita kaupunkilaisille, Vaarala sanoo.

Kestävyys toteutuu rakennusvaiheessa, kun kaikilta urakoitsijoilta edellytetään erillinen selvitys kestävyydestä ja koko toimitusketjulta.

– Työmaavaiheessa kiinnitetään huomiota työmaan työntekijöiden olosuhteisiin niin, että kaikilla on asiaankuuluvat työskentelyolosuhteet, he kokevat työnsä merkitykselliseksi ja puhaltavat yhteen hiileen, Vaarala huomauttaa.

Rakennusvaiheeseen kestävyys liittyy myös olennaisesti rakennusmateriaalivalintoihin, joilla hiilijalanjälki saadaan jäämään mahdollisimman pieneksi.

Rakennukselle haetaan ympäristökestävyyden todentava Green Building Councilin myöntämä Leed Platinum -sertifikaatti. Toimistojen  Well-sertifioinnilla todennetaan se, että toimistotilojen suunnittelussa ja toteutuksessa on huomioitu perusteellisesti myös työntekijöiden kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Lyyran katolla on aurinkopaneelit, joiden lisäksi hankitaan vihreää energiaa. Kiinteistön talotekniikka rakennetaan niin, että energiahukkaa syntyy mahdollisimman vähän ja vähäkin hukkalämpö otetaan tarkasti talteen muuta käyttöä varten.

LYYRA on tieteen ja talouden uusi hybridikortteli, joka tarjoaa tiloja vuokrattavaksi.

Aitoja kivijalkakauppoja

Vaikka Lyyrassa on kauppoja ja palveluita, se ei ole kauppakeskus.

– Lyyran kaupat ja palvelut ovat nimenomaan sen kivijalassa. Lyyraan tulee toimijoita ja ilmiöitä, joita ei löydy kauppakeskuksista. Lähialueelta siirtyy toimijoita Lyyraan ja sinne syntyy aivan uudenlaista toimintaa, Ylvan vuokrauspäällikkö Maija Ryynänen sanoo.

Valmistuessaan Lyyrassa on hieman alle 20 000 neliötä vuokrattavaa tilaa, josta noin kolmanneksen vie Kolmannen linjan ja Siltasaarenkadun väliin jäävä hotelli. Sen operaattoriksi tulee norjalainen Citybox. Toimistoja tulee noin 7 000:n neliömetrin verran. 57 asuntoa on varattu yliopiston tutkijoille ja kansainvälisille vieraille.

– Lyyra on aito tieteen ja talouden hybridikortteli, jonne sopii korkean jalostusasteen tietotyöyritykset sekä luovat alat, jotka voivat olla hyvin lähellä yliopistomaailmaa. Ensiarvoista meillä on kuitenkin luoda ensiluokkaista tilaa käyttöön parhaiden kulkuyhteyksien varrelle, Vaarala tähdentää.

Kaikki tiet vievät Lyyraan

Kulkuyhteydet ovat poikkeuksellisen mainiot, sillä rakennukset sijaitsevat metroaseman päällä, sen liki kulkee tunnissa noin 500 julkisen liikenteen vuoroa ja suunnitelmissa olevan Pisararadan asema on kaavailtu kiinteistön alle.

Uudisrakennuksessa olevien tilojen kanssa ei tarvitse tehdä lainkaan kompromisseja. Näkymät ovat huikeat, ikkunat ovat isot ja laajoissa, avoimissa tiloissa voidaan järjestää tilat kunkin vuokralaisen omien  toiveiden mukaisesti.

Vaikka korona-aika on hiljentänyt toimistotilojen markkinoita merkittävästi, on Lyyran tiloille riittänyt rutkasti kysyntää.

– Edustavalle, helposti saavutettavalle sekä tiloiltaan joustavalle kohtaamispaikalle on jatkossakin paljon tarvetta. Tämän olemme huomanneet, kun olemme allekirjoittaneet asiakkaidemme kanssa ensimmäisiä vuokrasopimuksia, Vaarala kiteyttää.

Haku