Hyppää sisältöön

Selluloosasta versoo kestävämpi tulevaisuus

Selluloosasta versoo kestävämpi tulevaisuus

15.09.2022

Nordic Bioproducts Groupin sellututkijat hakevat fossiilisille raaka-aineille ja haitallisille kemikaaleille päästöttömämpiä ja ympäristön kannalta kestävämpiä vaihtoehtoja.

Sellusta on nousemassa todellinen monikärkiohjus ilmastonmuutoksen torjuntaan. Myös espoolainen kasvuyritys on löytänyt sille lupaavia sovelluskohteita.

TEKSTI | TIMO SORMUNEN   KUVA | JOONA RAEVUORI

Selluloosa miellettiin vielä muutama vuosi sitten lähinnä paperin ja kartongin raaka-aineeksi. Nyt tästä metsäteollisuuden perinteisestä bulkkituotteesta on tulossa hyvää vauhtia vihreä ja kestävä vaihtoehto monille fossiilisille raaka-aineille. 

Useilla teollisuuden aloilla, kuten tekstiiliteollisuudessa sellupohjaisilla kuiduilla voidaan korvata puuvillaa ja keinokuituja. Pakkausteollisuudessa se puolestaan tarjoaa vaihtoehdon muoville. Mittavia mahdollisuuksia löytyy myös rakennusalalta, jossa biopohjaista sellua voidaan hyödyntää muun muassa eristeissä ja maaleissa.

Myös sellun tuotekehitykseen erikoistuneessa ja hyvään kasvuvauhtiin päässeessä espoolaisessa Nordic Bioproducts Groupissa eli NBG:ssä on oivallettu sellun mahdollisuudet ja niitä tutkitaan kuumeisesti. Yhtiö kehittää, valmistaa ja kaupallistaa selluloosahybridejä, jotka on jalostettu kotimaisista metsäkuiduista sekä selluloosaa sisältävistä teollisuuden ja maatalouden sivu- ja jätevirroista.

Yrityksen tutkimus- ja tuotekehitystyön kirkkaimpana kruununa on tällä hetkellä Norratex-tekstiilikuitu, mutta tuotekehitysputkesta löytyy myös erilaisia komposiitteja sekä esimerkiksi lääkkeiden ja kosmetiikan raaka-aineita.

Ketterän kasvuyrityksen osaaminen kiinnostaa

Innovaatiojohtaja ja NBG:n toinen perustaja Olli Kähkönen toteaakin, että Aalto-yliopiston spin offina vuonna 2019 syntynyt yritys on nyt aidolla kasvupolulla.

– Parhaillaan rakennutamme Lappeenrantaan pilottilaitosta uusia sellupohjaisia tuotteita varten, ja tuotannon on määrä käynnistyä syksyllä 2023. Täällä Espoon Otaniemessä olemme puolestaan investoimassa omaan tutkimuskeskukseen, jonka myötä saamme paremmat tutkimus- ja tuotekehitystilat, Kähkönen kertoo.

Kuluvan vuoden aikana ketterän kasvuyrityksen teknologia ja tuotekehitysosaaminen ovat alkaneet kiinnostaa entistä laajemmin myös teollisia toimijoita sekä pääomasijoittajia.

Tammikuussa lanseeratun Norratex-kuidun lisäksi tärkeänä askeleena on ollut alkuvuodesta käynnistynyt yhteistyö CMPC Venturesin kanssa. Chileläinen CMPC on yksi maailman suurimmista selluntuottajista.

– Yksiselitteinen tavoitteemme on löytää fossiilisille raaka-aineille sekä haitallisille kemikaaleille päästöttömämpiä ja ympäristön kannalta kestävämpiä vaihtoehtoja. Samalla haemme korkeamman lisäarvon tuotteita perinteiselle selluntuotannolle, jonka haasteena on parhaillaan laskeva paperinkulutus ja sen myötä heikentyvä kysyntä, Kähkönen tiivistää.

NBG:n roolina on olla suurten teollisten toimijoiden tuotekehityskumppani. Kähkönen kuitenkin painottaa, että kyse on isossa kuvassa myös ilmastonmuutoksesta, sen torjumisesta ja koko maapallon tulevaisuudesta.

– Kyllä meidän on tehtävä töitä sen eteen, että turvaamme täällä elämisen edellytykset myös tuleville polville, hän toteaa.

Haku