Hyppää sisältöön

Seksuaaliterapia vie tutkimusmatkalle seksuaalisuuteen

Seksuaaliterapia vie tutkimusmatkalle seksuaalisuuteen

6.08.2021

Seksuaaliterapia tarjoaa turvallisen ympäristön tutkia omaa seksuaalisuutta.     

Ihmisen seksuaaliset halut ja tarpeet voivat muuttua elämän aikana moneen otteeseen.  

Teksti Mari Laaksonen  Kuva Sexpo

Ihmissuhteet ja seksuaalisuus ovat ihmisen hyvinvoinnin ytimessä. Ihmissuhteiden laatu ja kokemus omasta seksuaalisuudesta vaikuttavat merkittävästi siihen, miten mielekkäänä elämän koemme. Sexpon Ihmissuhdeterapiakeskuksen johtaja, kliininen seksologi Tiina Vilponen kannustaa pysähtymään oman seksuaalisuuden äärelle. Jos jokin pohdituttaa, vastauksia kannattaa hakea yhdessä asiantuntijan kanssa. Matalalla kynnyksellä.

– Seksuaaliterapiassa voidaan käsitellä hyvin monenlaisia asioita. Seksuaaliterapia ei ole ainoastaan ongelmien ratkaisua, vaan se voi olla myös omien halujen ja tarpeiden kartoittamista. Ikään kuin voimavaroja lisäävä tutkimusmatka omaan seksuaalisuuteen turvallisen ammattilaisen avustuksella. Kun tietää, mitä haluaa ja tarvitsee, elämästä, seksistä ja seksuaalisuudesta on mahdollista nauttia enemmän, Vilponen rohkaisee.

Tyypillisin syy seksuaaliterapiaan hakeutumiselle on huolet omista haluista tai haluttomuudesta.

– Ihmisillä on monenlaisia toiveita ja tarpeita, eivätkä ne aina kohtaa intiimeissä suhteissa. Näitä halujen kohtaamattomuutta on hyvä tarkastella ratkaisukeskeisesti ja myötätuntoisesti yhdessä ammattilaisen kanssa, ilman syyllistymistä tai syyttelyjä. Seksuaalisuuteen liittyviin haasteisiin on lupa hakea tukea – kaikesta ei tarvitse selvitä omin voimin. Apua on saatavilla ja ratkaisuja löytyvillä, Vilponen vakuuttaa.

Vilponen muistuttaa, että erilaiset elämänmuutokset usein heijastuvat myös seksuaaliseen hyvinvointiin.

– Esimerkiksi stressi tai sairaudet voivat nakertaa haluja, se on täysin tavallista. Tämä olisi tärkeää ymmärtää, sillä huoli haluttomuudesta usein lisää stressiä entisestään.

Haasteet ihmissuhteissa johtuvat tyypillisesti eri osapuolten ristiriitaisista odotuksista ja kommunikoinnin puutteesta. 

– On surullista, että moni jää mietteidensä kanssa yksin, kun seksuaalisuudesta ei ole totuttu puhumaan osana kasvatusta. Kynnys avata suu vaietuista asioista voi olla korkea. Ammattilainen on koulutettu madaltamaan tätä puhumisen kynnystä, kertoo Vilponen. 

Nautinto ei ole häpeä

Vilponen korostaa, että seksuaaliterapiasta voi olla hyötyä, vaikka ongelmia ei olisikaan. Tietoisuus omasta seksuaalisuudesta tuo elämään lisää iloa ja nautintoa.  

– Monelle läheisyys on tärkeää, se on universaali ja inhimillinen tarve. Seksuaalista nautintoa voi löytää monin tavoin ja eri aistein. Seksuaalinen nautinto lisää ihmisen hyvinvointia, eikä sitä tarvise peitellä tai häpeillä. Seksuaaliterapian avulla voi löytää itsestään ja suhteistaan uusia ulottuvuuksia hyvinvoinnin lisäämiseen.

Ihmissuhdeterapiakeskus

  • Tervetulleita ovat kaikki yksilöt, suhteet ja perhemuodot
  • Terapiakeskuksella on terapiapalveluiden lisäksi työnohjausta, kursseja ja mentorointia
  • Tavoitteena on edistää seksuaalioikeuksien toteutumista
  • Sexpon Ihmissuhdeterapiakeskus on Yhteiskunnallinen Yritys, joka edistää toiminnallaan ja tuotoillaan yhteistä hyvää

Haku