Hyppää sisältöön

Savolaisen lupsakkaa lomailua

Savolaisen lupsakkaa lomailua

19.11.2021

Pohjois-Savo tarjoaa luonnossa viihtyvälle upeita hiihtoreittejä talvisessa miljöössä. Mukaan lumikenkäilyretkelle voi pakata kupin kuumaa ja kameran hetken ikuistamiseen.

Pohjois-Savon kiinnostava matkailutarjonta koostuu sekä kaupunki- ja kulttuurikohteista että monipuolisesta luontomatkailusta. Matkailijan ongelmaksi jää valinnanvaikeus.

Teksti Jarmo Seppälä  Kuva Savogrow Oy

Joululomalla Pohjois-Savoon? Hyvä ajatus, sillä niin Kuopio, Tahko kuin maakunnan maaseutumatkailukohteet tarjoavat monipuolisia majoitusvaihtoehtoja. Joulun lahjaostokset ehtii tehdä mainiosti isoissa ostoskeskuksissa, putiikeissa sekä Kuopion kauppahallissa ja torilla.

Talvimatkailukausi on avattu Pohjois-Savossa jo hyvissä ajoin kuluneen syksyn aikana. Pohjois-Savon Lakeland 2 -hankkeen matkailuasiantuntija Teija Neuvonen tietää alueen parhaat vinkit. 

– Kulttuurin ystäville on tarjolla kaupunginorkesterin konsertit, kaupunginteatterin esitykset sekä museoelämykset Kuopion museossa, taidemuseossa ja korttelimuseossa. Kannattaa myös muistaa RIISAn eli yhden Euroopan huomattavimman ortodoksisen kirkkomuseon kiinnostava tarjonta, Neuvonen listaa matkailijan mahdollisuuksia.

Lähiruokaa monipuolisesti

Kulttuurinälkää hoidettaessa voi iskeä toisenlainenkin nälkä. Ei syytä huoleen, sillä runsas ja monipuolinen ravintolatarjonta on matkailijan käden ulottuvilla. Kuopion alue ja Pohjois-Savon maakunta on nimittäin ensimmäisenä alueena Suomessa saanut arvostetun European Region of Gastronomy -tunnustuksen, jota on juhlittu vuosina 2020–2021.

Tarjolla on herkullista lähiruokaa ja toki myös kansainvälistä tarjontaa. Saisiko siis olla paikallista kalakukkoa vai sushia?

– Myös Puijon torniravintola tarjoaa asiakkailleen mainiota lähiruokaa, eli melkeinpä kaikki tuotteet ovat peräisin alueelta, joka tornin näköalaravintolan ikkunoista näkyy, Neuvonen kertoo.

Bellanrannan alueella, Kuopion keskustan tuntumassa matkailukeskus Saanan tarjontaan kuuluvat ravintola sekä sauna- ja spa-palvelut kokoustiloineen. Alueella on myös monia erilaisia sisäliikuntamahdollisuuksia. Saanan naapurissa toimivat panimot Iso-Kalla ja RPS Brewing tuotemyymälöineen.

– Lisäksi sauna- ja hyvinvointikohteena toimii myös Rauhalahti kylpyläpalveluineen sekä savusaunoineen. Rauhalahden Jätkänkämpällä pääsee kokemaan autenttisen 1950-luvun illan joka tiistai ympäri vuoden, Neuvonen hehkuttaa.

Kivenheiton päässä Saanasta on perinteikkään juomavalmistajan Lignell & Piispasen vierailukeskus, jossa järjestetään sekä tehdaskierroksia että tastingeja. Tiloissa on myös tehtaanmyymälä ja ravintola.

Tarjonta Tahkon tapaan

Pohjois-Savon talvimatkailun veturina toimii Tahkon matkailukeskus, jossa on monipuolista tekemistä vuoden ympäri ja jossa voi lomailla
savolaisen lupsakkaasti.

Tahkon ensilumen latu avautui 12.11.2021 ja tavoitteena on, että laskettelurinteiden talvikausi avataan itsenäisyyspäivän viikonloppuna. Viikolla 11 kisaillaan perinteinen Business Slalom. Alueeseen voi tutustua myös kahdeksassa AR-tietoiskussa, joissa virtuaalioppaana on nilsiäläinen kirjailija Antti Heikkinen.

– Tahkon talviliikuntatarjontaan kuuluvat 24 rinnettä hiihtokouluineen, hyvät hiihto- ja talvipyöräilyreitit sekä lumikenkä- ja moottorikelkkaretket, avaa myynti- ja markkinointikoordinaattori Sanna-Mari Niiranen Tahko.comista.

Alueella on myös Tahko Spa Kylpylä, monitoimihalli, keilahalli, ratsastustalli sekä luistelukenttä. Majoitusvaihtoehtoja on jokaiseen makuun: mökkejä, huviloita, huoneistoja ja hotellimajoitusta. Alueella on useita ravintoloita, mutta jos haluaa vaihtelua, myös catering-palvelu loma-asuntoihin onnistuu.

Maakunnassa tapahtuu

Pohjois-Savossa on paljon näkemistä ja kokemista myös muissa kunnissa. 50 vuotta sitten perustettu Halosten museosäätiö vaalii taiteilijasuvun perintöä ja ylläpitää Taidemuseo Eemiliä Lapinlahdella. Kuvanveistäjä Eemil Halosen töiden lisäksi museossa on vaihtuvia, korkeatasoisia näyttelyitä.

Leppävirran Muumi-jääluola aukeaa tapaninpäivänä ja on auki aina heinäkuun loppuun saakka. Jääluola on Sport & Spa Vesileppiksen alla jopa 30 metrin syvyydessä. Luolassa on pakkasta neljä astetta. Jääveistosten lisäksi tarjolla on Liukumäkilinna, liukureita, potkukelkkoja sekä napakelkka.

Bysanttilaiseen tyyliin sisustetussa Hotel Golden Domessa Iisalmessa korostuvat tyylikkyys, yksilöllisyys ja lähiajattelu. Olvin panimon vieressä Iisalmessa toimii myös Panimomuseo.

Metsäkartanon nuoriso- ja luontomatkailukeskuksessa Tiilikkajärven kansallispuiston äärellä Rautavaaralla on tarjolla talvista luonnonrauhaa erityisesti maastossa viihtyville omatoimimatkaajille.

Haku