Hyppää sisältöön

Saunakulttuurille riittää tilausta

Saunakulttuurille riittää tilausta

15.06.2023

Jokipiin Pellavan Jussi Laurila ja Kiramin Konsta Katajisto vievät kotimaista saunakulttuuria maailmalle.

Suomalaisyritysten yhteistyö luo kansainvälisillä markkinoilla uusia liiketoimintamahdollisuuksia poikivia synergiaetuja, joista hyötyy koko Suomi-brändi.

TEKSTI mari korhonen | kuva anni tapio

Sauna- ja kylpemiskulttuuri ovat kansainvälisillä markkinoilla kovassa nosteessa, mutta autenttinen suomalainen saunaelämys on maailmalla vielä melko tuntematon käsite. Tarvitaan tietoisuuden lisäämistä suomalaisista saunaperinteistä ja kotimaisten toimijoiden laadukkaasta osaamisesta, jotta yritykset saavat oman siivunsa kasvavien saunamarkkinoiden kakusta. Business Finland auttaa kotimaisia saunapalveluita ja -tuotteita valmistavia yrityksiä yhdistämään voimansa vientimarkkinoiden valloittamiseen.

– Suomalainen saunaosaaminen on omaa luokkaansa, ja sille olisi kysyntää maailman mittakaavassa huomattavasti nykyistä enemmän. Vahvistamalla suomalaista saunabrändiä kotimaisilla yrityksillä on mahdollisuus saada jalansijaa suuriinkin kansainvälisiin projekteihin, Business Finlandin Tokion toimistolla työskentelevä Senior Advisor Laura Kopilow rohkaisee.

Parhaillaan Business Finland edistää suomalaisyritysten liiketoimintamahdollisuuksia Japanin markkinoilla, jossa kulttuuriperinteitä pidetään arvossaan ja uusia kylpylöitä, saunoja ja hotelleja rakennetaan tiuhaan tahtiin. 

Japanissa on potentiaalia

Kaksivuotisen projektin aikana suomalaisia sauna- ja kylpemistuotteita valmistavia yrityksiä tehdään tutuksi muun muassa japanilaisille arkkitehdeille ja rakennuttajille. Projektissa mukana olevat suomalaisyhtiöt Jokipiin Pellava ja Kirami näkevät Japanin markkinat houkuttelevina ja yhteistyön potentiaalin hedelmällisenä.

– Japanissa luotetaan asiantuntijuuteen, jota saunakulttuurin pitkät perinteet ovat suomalaiselle tekemiselle kartuttaneet. Maassa, jossa kulttuurielämykset kiehtovat ja laatu määrittää ostopäätöksiä, ollaan erityisen avoimia tutustumaan suomalaiseen osaamiseen. Japanissa arvostetaan, että jokaisella yksityiskohdalla on loppuun asti mietitty tarkoitus ja pieteetillä hiottu toteutus, kertoo saunatekstiilejä valmistavan Jokipiin Pellavan kehityspäällikkö Jussi Laurila.

Vuoden alussa alkanut projekti on jo poikinut suomalaisyrityksille uutta liiketoimintaa.

– Osaamista on tehty ja tehdään näkyväksi japanilaisyrityksille maiden välisten vierailujen ja webinaarien muodossa. Tietoisuus suomalaisesta saunarakentamisesta ja kylpemiskokemuksen elävöittämisestä on lisännyt kysyntää, sanoo Konsta Katajisto kylpytynnyreistään ja ulkosaunoistaan tunnetulta Kiramilta

Vientimarkkinoilla itsenäisesti jo vuosia toimineet suomalaisyhtiöt näkevät suomalaisen saunomisen mentaliteetille tilausta erityisesti hyvinvointimarkkinoilla.

– Suomalainen saunaperinne erottuu kilpailijoista rentoudellaan, vapaudellaan, monipuolisuudellaan ja mielenrauhaa lisäävillä ominaisuuksillaan. Emme suorita saunomista hampaita kiristellen ja aikaa kellottaen, vaan kukin kylpee tyylillään itseään kuunnellen. Laadukkaat tuotteet ja kulttuuriperinne antavat vapauden omanlaiseen nautintoon. Tälle on tilausta, ja yhteistyössä saamme sanomamme näyttävämmin ja kustannustehokkaammin perille, Katajisto avaa.

– Yhden menestys ei ole toiselta pois, päinvastoin. Suomalaisyritysten menestys ja saunakulttuurin tunnettuus maailmalla avaavat uusia mahdollisuuksia meille jokaiselle. Alan toimijoiden yhteistyö luo vientimarkkinoilla arvokasta synergiaetua, Laurila päättää.

Haku