Satsaaminen saksan opiskeluun kannattaa

Saksa on EU:n puhutuin kieli, jota yhä harvempi suomalainen osaa. Sekä talouden että politiikan kannalta ratkaisevan kielen opiskelu avaa lukuisia ura- ja opiskelumahdollisuuksia sekä lisää Saksan kulttuurin ymmärrystä.
TEKSTI | SAANA LEHTINEN KUVA | ALEKSI LAUSTI
Suomalaiset opiskelevat entistä vähemmän kieliä. Pienissä kunnissa englanti on usein ainoa peruskoulujen ja lukioiden opintotarjontaan kuuluva vieras kieli, mutta englantia harvinaisempien kielien suosio laskee myös Suomen suurimmissa kaupungeissa.
Muutos näkyy vahvasti suomalaisten saksan kielen osaamisessa. Samaan aikaan Saksa on Euroopan suurin talousmaa ja Suomen tärkein kauppakumppani, jonka kieltä puhuu äidinkielenään yli 100 miljoonaa ihmistä. Suomalaisille Saksa on muun muassa suosittu opiskelijavaihtokohde: tuhannet suomalaiset korkeakouluopiskelijat aloittavat vuosittain vaihto-opinnot Saksassa. Suhde toimii myös toisin päin. Suomi on tärkeä kohdemaa saksalaisille vaihto-opiskelijoille, minkä lisäksi saksalaiset muodostavat Suomen toisiksi suurimman matkailijaryhmän.
– Suomella ja Saksalla on tiiviit suhteet niin politiikan, talouden kuin kulttuurin näkökulmasta. Jaamme samat intressit ja haasteet, minkä lisäksi Suomen liittyminen Natoon tulee lähentämään meitä entisestään, kertoo Saksan Suomen-suurlähettiläs Konrad Arz von Straussenburg.
Helsingin Kampissa sijaitsevan Goethe-Institut Finnlandin ansiosta saksan kielen opiskelun voi aloittaa minkä ikäisenä ja missä päin Suomea tahansa. Kielikursseja sekä virallisesti tunnustettuja kielitutkintoja A1-tasolta C2-tasolle tarjoavan instituutin kurssivalikoimasta merkittävä osa järjestetään lähiopetuksen lisäksi verkossa.
– Aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä, korostaa Goethe-Institut Finnlandin kieliosaston johtaja Ulrike Eichstädt.
Ura ei ole ainoa motivaattori saksan kielen opiskeluun
Saksa tunnetaan lukuisista liiketoiminta- ja opiskelumahdollisuuksistaan, ja saksan kielen opiskelu onkin tehokas tapa uusien uravaihtoehtojen avaamiseen. Uuden uran perässä ei tarvitse matkustaa aina ulkomaille asti, sillä saksan kieli on keskeinen kilpailuetu myös Suomessa toimivissa, saksalaislähtöisissä yrityksissä.
Suomalaisyritysten liikevaihto Saksassa oli viime vuonna 60,7 miljardia euroa. Tämä vastaa neljäsosaa Suomen BKT:sta. Kielitaito on edellytys, kun suomalaisen yrityksen tavoitteena on laajentaa liiketoimintaansa Saksaan.
– Saksassa voi tehdä ostoksia englanniksi, mutta myyminen tapahtuu aina saksaksi, Arz von Straussenburg summaa maan bisneskulttuurin yleisen lainalaisuuden.

Arz von Straussenburgin ja Eichstädtin mukaan uran ei kuitenkaan tarvitse – eikä kuulu – olla ainoa motivaattori saksan kielen opiskelulle.
– Kyse on pitkälti tunteista ja niistä yksilöllisistä seikoista, jotka sytyttävät kiinnostuksen uuden kielen oppimiseen. Tämä innostus voi alkaa esimerkiksi harrastuksesta tai ihmissuhteesta, Eichstädt sanoo.
Moni suomalainen saattaa jännittää uuden kielen opiskelun aloittamista. Saksa on kuitenkin suomalaisille turvallinen valinta, sillä lähes jokaisen suomalaisen osaamat englanti ja ruotsi antavat kielen oppimiselle vahvan pohjan.
Keskeinen saksan oppimista helpottava seikka on myös täydellisyyden tavoittelun unohtaminen.
– Oppimisen kannalta tärkeintä on aloittaa jostain – ja löytää rohkeus puhumiseen, Arz von Straussenburg ja Eichstädt kannustavat.
SAKSALAISIA INSTITUUTIOITA SUOMESSA
- Goethe-Institut Finnland jakaa tietoa Saksasta ja sen kulttuurista sekä tarjoaa saksan kielen opetusta.
- Kasarmitorilla sijaitseva Saksalainen kirjasto on perustettu vuonna 1881.
- Saksalais-Suomalainen Kauppakamari edistää Saksan ja Suomen välisiä taloussuhteita.
- Helsingin Saksalainen koulu tarjoaa saksankielistä opetusta ensimmäisestä luokasta lukioon saakka.
- Suomen saksalaisen evankelis-luterilaisen seurakunnan keskus on Saksalainen kirkko Helsingissä.
- FC Germania Helsinki -jalkapallojoukkue toivottaa jäsenikseen ja kannattajikseen kaikki kansalaisuuteen katsomatta.