Hyppää sisältöön

Sanomalehdellä on retroarvoa

Sanomalehdellä on retroarvoa

20.05.2022

Näyttely haastaa pohtimaan omaa suhdetta sanomalehteen, niin paperiseen kuin digitaaliseenkin. 

Digimurros on tuonut muutoksia viestintätapoihin. Postimuseon näyttely valaisee muutosta ja tarinaa lehden takana.

TEKSTI I ELISA SALAMA KUVA I POSTIMUSEO

Suomalainen tapa jakaa päivän lehti yöllä suoraan tilaajan postiluukkuun on eurooppalaisittain lähes ainutlaatuinen. Keski-Euroopassa lehti ostetaan aamulla kioskista ja luetaan kenties työmatkalla tai kahvilassa. 

– Meillä aamun lehti on toiminut jo pitkään päivän käynnistäjänä, jota ilman päivä ei lähde kunnolla käyntiin, kertoo Postimuseon näyttelypäällikkö Suvi Jalli

Postimuseo keräsi tietoa paperisesta sanomalehdestä ja sai yli 500 vastausta. Muisteluista nousi esiin lehden rooli arjen rytmittäjänä. 

– Nuorten vastauksista taas kuulsi tapa seurata mieluummin jatkuvaa uutisvirtaa verkosta kuin odotella paperilehteä, Jalli sanoo.

Viestintätapojen muutos koskettaa monia. Postimuseo tuo Aamukahvi ja tuore lehti -näyttelyssä esille sanomalehden matkan aina painosta tilaajan keittiönpöydälle ja takaisin kiertoon. 

Kurkistus jakajan työhön

Museokeskus Vapriikissa Tampereella sijaitseva näyttely kertoo sanomalehden historiaa Suomessa, mutta tarjoaa myös paljon elämyksiä. Varhaisjakajan työhön voi eläytyä konkreettisesti ja samalla pääsee kurkistamaan kaupunkiin monelle vieraaseen kellonaikaan. 

– Jakajan sähköskootterille voi kirjaimellisesti istahtaa, asettua jakajan asemaan ja jakaa lehtiä yön tunteina, Jalli sanoo. 

Eri vuodenaikoina videoitu materiaali osoittaa, että työtä tehdään säässä kuin säässä.

– Avaamme myös jakelupäivystäjän työtä. Näyttelyssä voi vastata päivystäjän puhelimeen ja käydä sananvaihtoa lehteään odottavan
asiakkaan kanssa. Sanomalehti ei vain tule, vaan se tuodaan. Lehti kulkee monen käsiparin kautta.

Näyttelyssä voi myös istahtaa aamukahvipöytään eri vuosikymmenillä ja käydä keskustelua kyseisen ajan hahmon kanssa päivän polttavista asioista. 

Viestintä säilyy jatkossakin

Kirjepostin väheneminen ja paperisen sanomalehden muutos koskettaa myös Postimuseota. 

– Ihmisten tarve viestiä ei ole muuttunut mihinkään, mutta tavat ovat. Seuraavien vuosien aikana suuntaamme museossa koko viestintäkulttuurin laajalle kentälle.

Aiemmin Postimuseo on keskittynyt postin välityksellä tapahtuvaan viestintään. Jatkossa sisältöjä laajennetaan kohtaamaan digitalisaation vaikutus viestintään koko yhteiskunnassa. Tulevaisuudessa Postimuseosta tulee kaikenlaisen ihmisten välisen viestinnän ja digitaalisen elämän tallentaja. 

Entä onko paperilehdelle enää sijaa ihmisten arjessa jatkossa?

– Nuorille aikuisille sanomalehti on usein hetki omaa aikaa, jonka ääreen pysähdytään viikonloppuisin. Lehdellä on retroarvoa, joka symboloi rauhoittumista kahvihetken äärelle aamuisin.

Aamukahvi ja tuore lehti -näyttely on nähtävissä 28.8.2022 saakka Vapriikissa Tampereella. Aiheeseen liittyen Postimuseo tuottaa myös Viestin-podcastia.

Haku