Hyppää sisältöön

Sannäsin hurmaava kartanohotelli avaa ovensa tänä kesänä

Sannäsin hurmaava kartanohotelli avaa ovensa tänä kesänä

17.06.2021

Upea Sannäsin Kartano sopii lomanviettopaikaksi niin pariskunnille, työporukoille kuin lapsiperheillekin. Jokainen voi olla juuri niin rauhassa tai niin aktiivinen kuin haluaa.

Kokoushotellina tunnettu Sannäsin Kartano avaa ovensa myös matkailijoille ja ruokavieraille. Historiallinen kohde rikastuttaa Porvoon matkailutarjontaa entisestään. 

Teksti Mika Niiniranta  Kuva Anna Brandt

Harva paikkakunta pystyy tarjoamaan yhtä herkullista kattausta nähtävää ja koettavaa kuin Porvoo ympäristöineen. Uutuutena päästään nyt nautiskelemaan viehättävästä kartanotunnelmasta Sannäsin kartanon vieraina. Sannäsillä on pitkät perinteet kokousten ja juhlien järjestäjänä, mutta tavallisille matkailijoille ovet avataan ensimmäistä kertaa tänä kesänä. 

– Meillä oli sellainen slogankin, kuin ”piilotettu helmi”, mutta sitten ymmärsimme, ettei näin hienoa paikkaa kannata pitää piilossa, kartanon markkinointipäällikkö Lena Holmlund sanoo hymyillen.

– Lähdemme liikkeelle Sannäs Weekendillä, joka järjestetään näin aluksi kerran kuussa. Ensimmäinen viikonloppu on heinä-elokuun vaihteessa, Holmlund tarkentaa.

Historiaa ja lähiruokaherkkuja

Kartanon ympärillä levittäytyy vehreänä vuosisatainen kulttuurimaisema puistoineen ja peltoineen. Carl Ludvig Engelin käsialan tunnistaa helposti päärakennuksen uusklassisesta tyylistä. Pihapiirin vanhin rakennus on Väentupa 1700-luvulta. Hotellihuoneet, kuntosali ja uima-allas sijaitsevat erillisessä, uudemmassa rakennuksessa. 

Vaiherikkaaseen historiaan kuuluvat niin kartanossa järjestetyt salaiset neuvottelut Suomen itsenäisyyden toteutumiseksi kuin komeat juhlat ja huoleton kesänvietto. Vuosisadan alun vakiovierasiin kuului paljon taiteilijoita, muun muassa Akseli Gallen-Kallela ja Aino Ackté. Myös hyvän ruoan ystävänä tunnettu marsalkka Mannerheim vieraili Sannäsissä useaan otteeseen.

Kartanoravintola tekee kunniaa perinteilleen. Sen linja rakentuu pohjoismaisille mauille ranskalaisin vivahtein, ja Sannäs on mukana myös 23.8.-4.9. järjestettävässä Smaku-ruokatapahtumassa. 

– Kaikki tehdään mahdollisimman pitkälle omassa keittiössä. Haluamme tarjota yksinkertaisia makuja lähellä tuotetuista raaka-aineista. Leivomme kaiken itse, ja omaa puutarhaa hyödynnetään tulevaisuudessa. Lisäksi pyrimme valitsemaan lähituottajien tuotteita aina, kun se on mahdollista.

Lomanviettoa laidasta laitaan

– Parasta täällä on kiireetön tunnelma, voi vain olla ja nauttia rauhasta. Se on kokemus, jonka haluamme jakaa vieraidemme kanssa. Meiltä saa lainaan vaikkapa eväskorin ja puistopelejä, jos haluaa viettää aikaa kartanomiljöössä vanhan maailman tyyliin. 

Sannäs sopiikin monenlaiseen lomanviettoon. Lähellä on useita golfkenttiä, kuten Sea Golf Rönnäs Loviisassa. Myös Porvoon muut ravintolat ja nähtävyydet ovat lyhyen auto- tai pyörämatkan päässä. 

– Historiallisen Kuninkaantien suosittu pyöräilyreitti kulkee aivan kartanon sivuitse. Tänne on helppo poiketa syömään tai yöpymään myös pyörän selästä.

Pyöräily on toki yksi keino ekologiseen lähimatkailuun. Jalkaisin taas pääsee kartanon pihapiiriä kiertävälle kolmen kilometrin mittaiselle luontopolulle. 

Sannäsin Kartano on sitoutunut rakentaa kestävämpää matkailua ja kartanolle on myönnetty Green Key -sertifikaatti osoituksena vastuullisesta ja ympäristöystävällisestä liiketoiminnasta.

– Haluamme johdonmukaisesti kehittää toimintaa ympäristöystävällisempään suuntaan, Holmlund painottaa.

Haku