Hyppää sisältöön

Samalla matkalla rannikolta tuntureille

Samalla matkalla rannikolta tuntureille

21.05.2021

Samalla matkalla rannikolta tuntureille

Teksti Elisa Salama  Kuvat Salla Karhumaa + Visit Oulu + Mikko Kiuttu +Tuukka Luukkonen + Visit Taivalkoski

Kuusamon ja lähialueiden vaellusreittien jylhät maisemat ja useat kansallispuistot houkuttelevat retkeilijöitä. 

Patikkapoluilla tarponee tulevana kesänä enemmän ihmisiä kuin koskaan. Monipuolisia luontokohteita löytyy nykyisin vain parin tunnin ajomatkan päässä kaupungin sykkeestä. Retkeilijoitä houkutellaan maisemien monipuolisuudella ja huikeilla elämyksillä. 

On uskomatonta, miten monipuolisia luontokohteita löytyykään parin tunnin ajomatkan sisällä Oulusta. Tarjolla on tuntureita, rannikkoa ja kuohuvia koskia, kertoo yrittäjä Kirsi Eskola Go Arcticista. Ohjelmapalvelu- ja matkailuyritys tarjoaa tekemistä Oulussa, Limingassa ja Koitelissa. 

Myös luonto-ohjelmapalveluita Syötteellä ja Etelä-Lapissa tarjoava Janne Autere Taigavire Oy:stä korostaa maiseman monipuolisuutta. 

Laajat vanhat kuusimetsät, syvät kurut ja rotkolaaksot vuorottelevat kristallinkirkkaiden vesien ja hiekkarantaisten järvien ja tunturien välissä. Seudulta löytyy useita rauhallisia ja ruuhkattomia kohteita, joista poimia omansa. Katsottavaa riittää viikonlopuksi tai pidemmän irtioton ajaksi.

Moni ei tiedä, että 18 kilometrin päässä Kalajoen rannikolta sijaitsee Suomen vanhin itsehallintoalue. Maakalla on kari, jossa vuoden 1771 lain mukaan alueen asioista päättää karikokous. Tarkemmin puhutaan Kallankareista, joka käsittää Maakallan ja Ulkokallan, kalastajien tukikohdat satojen vuosien takaa.

Maakallaan pääsee vierailemaan purjelaiva Kaljaasi Ansion, SeaKalajoen DMS Matildan tai Kiira-laivan kyydillä. Karilla odottaa karu luonto, kymmeniä kalastajamökkejä, heinäkuussa avattava karimuseo sekä 1700-luvulla rakennettu kirkko. Kirkon seiniltä voi yhä erottaa ikivanhoja kalastajien jättämiä puumerkkejä. 

Kalajoella voi nauttia rauhasta ja palveluista meren äärellä.

Maailmankuulu lintutorni

Merellinen Liminganlahti on Suomen tunnetuin lintukosteikko. 

– Jopa ulkomaalaiset lintuharrastajat tietävät paikan. Esteetön lintutorni tarjoaa upeat näkymät kaikille. Meiltä voi myös vuokrata kaukoputkia lintujen tarkkailuun, kertoo Sipe Åqvist Go Arcticilta.

Eskola korostaa, että kohde sopii myös lapsiperheille. Paikan yhteydessä on Metsähallituksen Luontokeskus ja yrittäjien ylläpitämä kahvila-ravintola. 

Muuttolintujen määrä on valtava. Bongattavaa riittää sekä lintutornista että pyörän selästä. Liminganlahden kauneus yllätti seudulla pitkään toimineet yrittäjätkin. 

– Hengeltään Liminganlahti on rauhaisa ja tilava. Jo tänne tullessaan on keskellä luontoa. Elämyksen saa ilman ylimääräisiä kommervenkkejä, Åqvist kiteyttää. 

Kiertomatkan yhdeksi tukikohdaksi voi ottaa myös Oulun, josta on lyhyt ajomatka muihin vieressä oleviin kohteisiin. 

Åqvist nostaa esiin, että Ouluun pääsee kätevästi junalla pyörän kanssa tai perheen kesken autolla. 

– Loma on helppo rakentaa omannäköiseksi yhdistelemällä kaupunkimenoa ja luontokohteita. Oulusta löytyy ainekset monipuoliseen ja elämykselliseen lomaan. 

Eskola puolestaan suosittelee opastettua kävelykierrosta kaupungilla. Asiantuntevan oppaan vetämä kierros syventyy kaupungin tarinoihin. 

– Takaan, että kierrokselta saa uusia näkökulmia ja ajatuksen aihetta myös oululainen osallistuja.

Go Arctic järjestää Oulun keskustassa opastettuja kävelykierroksia eri teemojen mukaan. 

Vanhaa gneissikalliota

Rokua UNESCO Global Geopark -alue tarjoaa ihmeteltävää jokaisen makuun. Laajan matkailualueen ominaispiirteitä ovat muun muassa kirkasvetiset järvet, kumpuileva harjumaasto jäkäläkankaineen sekä miljardien vuosien ikäiset gneissikalliot.

Helppo omatoimikohde Rokua Geoparkin alueella on Muhoksella sijaitseva Liimanninkosken luontopolku Suokyläntien varressa. Vaihteleva maisema lampaiden laiduntamalta perinneniityltä kuusikoiden kautta kuohuvaan jokilaaksoon on huikea elämys retkeilijälle. Tuhansia vuosia maaperää uurtanut joki tarjoaa rehevän maaperän kasvillisuudelle ja sen myötä runsaan eläimistön.

Helppokulkuinen luontopolku tarjoaa hyvän levähdyspaikan matkan keskellä kosken partaalla laavun muodossa. Retkinuotiolla nautittu pannukahvi tai muu eväshetki maistuu aivan erityiseltä kosken kuohuessa taustalla. 

KUUSIMETSÄT, kurut ja laaksot vuorottelevat kirkkaiden vesien sekä tunturien välissä.

Oulun luonto tarjoaa huikeat puitteet myös telttailuun.  

Rokua UNESCO Global Geopark tarjoaa nähtävää ja ihmeteltävää Rokualla, Oulujärvellä ja Oulujokilaaksossa.  

Luontokuvaajan unelma

Syötteen alue Pudasjärvellä tarjoaa mieleenpainuvat puitteet etenkin luontokuvaajan linssin läpi. 

– Järjestämme Koillismaan ja Etelä-Lapin alueen hienoimmissa luontokohteissa valokuvausretkiä. Retkillä sommitellaan näyttävät valokuvat, tutustutaan kameran ominaisuuksiin ja etsitään kiinnostavia aiheita, kertoo Autere. 

Erityisesti eläimistä kiinnostuneet kuvaajat saavat Taigavireen avulla kokemusta kojusta kuvaamiseen ja lintujen ikuistamiseen. Retkiä ohjaa asiantunteva opas, jolla on vuosien kokemus ja opit taskussa luontokuvauksen saloista. 

– Päivätuvalla tarjotaan retkeilijöille lettukahvit ja kuullaan tarinoita seudun luonnosta.

Autere kannustaa tutustumaan aluen luontoon valokuvauksen lisäksi myös muilla tavoin, kuten fat biken tai kajakin päällä. 

– Retkien ytimessä on ajatus meditatiivisesta rauhoittumisesta keskellä upeinta luontoa.

Suomen ensimmäinen retkeilyalue Taivalkoskella sai alkunsa vuonna 1979, tai oikeastaan jo satoja vuosia sitten. Saamelaiset ja rannikon eränkävijät hyödynsivät Kylmäluoman 90 kirkasvetisen järven antimia ennen alueelle muodostunutta pysyvää asutusta.

Yhä tänä päivänäkin Kylmäluoma on kalastajien, metsästäjien ja retkeilijöiden suosiossa. Valtion metsästysmaat ja järvet tuovat saalista pöytään. Retkeilyreitit ovat rengasreittejä, joille on helppo askeltaa suoraan retkeilykeskuksesta. 

Kylmäluomassa luontoon pääsee tutustumaan paitsi jalan myös esimerkiksi vuokrattavalla kanootilla, sup-laudalla tai maastopyörällä. Pidempi piipahdus alueella on mahdollista majoittumalla alueella oleviin hirsimökkeihin tai leirintäalueelle.

Luontoa ripauksella luksusta löytyy Isokenkäisten Klubilta Kuusamosta. Aikoinaan silmäätekevien kestittäjänä toiminut paikka tarjoaa monipuolisia majoitusmahdollisuuksia alueella niin klubilla, erämaahotellissa kuin vuokramökeissäkin. 

Nautintoa sekä rentoutumista luonnossa liikkumiseen lisää alueella oleva seitsemän tähden savusauna, jonka löylyille viisi tähteä on aivan liian vaatimaton arvosana. Pohjoinen vieraanvaraisuus Kuusamossa sisältää monipuolista ohjelmaa aina illallisista kotakokkaukseen saakka.

Luonnollista luksusta kaipaava voi suunnata Heikinjärvellä kelluvaan AuroraHutiin. Upeat auringonlaskut voi kokea suoraan mukavasti sängyssä loikoillen ja lasiseinistä voi ihailla avautuvaa järvinäkymää. Omalta laiturilta voi pulahtaa aamuvarhaisella uimaan ja yöllä voi ihastella tähtitaivasta sängystä käsin. 

Tunturin huipulle saakka

Lyhyt mutta vaativa Taivaan Tavoittelijan Taival houkuttelee kiipeämään Sallatunturin huipulle. Pohjoisrinteen juurelta lähtevä, vajaan 2 kilometrin pituinen reitti yllättää tunnelmallaan retkeilijän. Alussa reitti kulkee pitkospuita ja kivisiä polkuja pitkin, kunnes aivan huipulle tullessa kiivetään portaita pitkin. Reitti tuntuu jaloissa vaelluksen ja kipuamisen jälkeenkin.

Taipaleen päätös kuitenkin palkitsee huipulle kiipeävän huikealla näköalalla. Sallatunturin päältä avautuva maisema pitää sisällään niin laajoja metsäalueita kuin näkymät Venäjän puolen tuntureiden suuntaankin. Näkötornissa vietetty hetki ja kivikkoisella huipulla eväiden nauttiminen kirkastavat retkeilyn parhaimman ytimen.

Paluumatka on jo huomattavasti kevyempi. Tulevan Sallan kansallispuiston alueella sijaitseva reitti kannustaa voittamaan itsensä.

Taivalkosken luontopolkuja voi huristella vaikka fat bikella.  

Haku