Hyppää sisältöön

Salonkiyrittäjän selkänoja

Salonkiyrittäjän selkänoja

13.05.2022

Book Salonin toimitusjohtaja Harri Myllylä tietää, että salonkiyrittäjällä on jo tarpeeksi mietittävää. Sen vuoksi heitä halutaan myös auttaa.

Book Salon on tehnyt vuodessa kovaa kasvua ja nyt tähtäimenä on kansainvälistyminen. Markkinalla on huikeat mahdollisuudet, mutta myös haasteita.

TEKSTI | MOONA LAAKSO   KUVA | ANNI HARTIKAINEN

Ajatus lähti Uber-taksista. Kun Book Salon Oy:n perustaja Jonne Castrén astui ensimmäistä kertaa ulkomailla ulos Uber-taksista ja huomasi miten kaikki vaivalloiset yksityiskohdat taksilla ajamisesta oli poistettu, hän mietti, että samanlaista ajattelua tarvittaisiin monella muullakin alalla. Ajatus lähti jalostumaan.
Mikä olisi sellainen fragmentoitunut ala, mitä monet kuluttajista käyttävät ja missä on paljon pieniä palveluntarjoajia?

Castren oivalsi keskusteltuaan kymmenien yrittäjien kanssa, että kauneus- ja hyvinvointiala oli sellainen, sillä merkittävä osa salonkien työntekijöistä toimii omalla toiminimellään tai yrityksellään. Syntyi Book Salon, joka tarjoaa jo yli 1 500 suomalaiselle yrittäjälle ajanvaraus-, kassa- ja maksupalveluita.

– Suomessa ja maailmalla on paljonkin yrityksiä, jotka tarjoavat salongeille ajanvarausta ja muita digitaalisia palveluja, ja niiden lisäksi on maksupalveluvälittäjiä. Me olemme yhdistäneet nämä palvelut niin että ne toimivat saumattomasti yhteen, kertoo Book Salon Oy:n toimitusjohtaja Harri Myllylä.

Yrityksen visiona on auttaa salonkiyrittäjiä keskittymään asioihin, jotka tuottavat iloa ja lisäarvoa heidän asiakkaidensa palvelemiseen.

– Ja toisaalta siihen, että heillä on aikaa työn ulkopuolella. Usein yrittäjät tekevät raportteja ja täsmäytyksiä myöhään illalla tai sunnuntaisin, ja me ajattelemme, että se aika pitäisi pystyä käyttämään perheen tai harrastusten parissa.

Yritys kasvaa hurjaa vauhtia

Book Salon on kasvanut kovaa vauhtia. Yritys aloitti toimintansa virallisesti syksyllä 2020 ja vuoden 2021 aikana yrityksen kasvu oli 1000 prosenttia. Keväällä 2022 Book Salon nosti 3 miljoonan euron rahoituksen jatkuvaa kasvua varten.

– Vuodenvaihteessa julkistimme, että meidän sopimuksellinen, kuukausittain toistuva liikevaihto oli 60 000 euron luokkaa, ja huhtikuun lopussa olimme jo 82 000 euron vauhdissa. Myös sillä mittarilla olemme kasvaneet huomattavasti.

Nyt yritys on valmistautumassa kansainväliseen kasvuun. Ensimmäinen kauppa Suomen ulkopuolelle on jo tehty.

– Tavoitteenamme on olla merkittävä toimija usealla eurooppalaisella markkinalla seuraavan parin vuoden aikana.

Ihmiset käyttävät yhä enemmän aikaa ja rahaa omaan hyvinvointiin ja itsestään huolehtimiseen. Book Salonin arvion mukaan Euroopan markkinalla on noin 2 miljoonaa potentiaalista asiakasta kauneus- ja hyvinvointialalla – ja markkina kasvaa koko ajan. Esimerkiksi Espanjassa arvioidaan olevan Suomeen verrattuna kymmenkertainen määrä pelkästään partureita tai kampaamoita.

– Arvion mukaan tällä hetkellä yli puolet potentiaalisesta asiakaskunnasta Euroopassa käyttää kynää ja paperia ajanvarauksiin, mutta pysyäkseen kilpailukykyisenä digitalisoituvassa maailmassa heidän tulee uudistaa työkalujaan. Tämä avaa valtavat kasvun mahdollisuudet.

Ei kasvua ilman haasteita

Kilpailuakin on, mutta Myllylä näkee sen hyvänä asiana. Kun on kilpailua, on myös markkinaa.

– Yhtenä haasteena on pystyä palvelemaan asiakkaita paikallisella kielellä sekä myynnin että asiakaspalvelun osalta. Sen lisäksi järjestelmän täytyy olla lokalisoitu.

Kasvava markkina ja mahdollisuudet tekevät Book Salonista kiinnostavan yrityksen sijoittajille. Kasvu merkitsee myös tarvetta palkata uusia työntekijöitä, erityisesti asiakaspalveluun ja myyntiin.

– Olemme halunneet kehittää etämallia työntekijälähtöiseksi niin, ettemme ole yhteen paikkaan sidottuja vaan työntekijämme voivat tehdä töitä vaikka mökiltään, Lapin keväisiltä hangilta tai aurinkorannalta. Meillä on konttorit Helsingissä ja Jyväskylässä, mutta suurin osa työntekijöistämme tekee pääosin töitä sieltä mistä he haluavat.

Yrittäjän arki helpommaksi

  • Book Salon on suomalainen yritys, jonka visiona on tehdä salonkiyrittäjien arjesta helpompaa.
  • Yrittäjälle tarjotaan käyttöön olennaiset työkalut ajanvarausjärjestelmää ja maksupäätettä myöten – kaikki yhden katon alta.
  • Rajatummalla ilmaisversiolla palvelua voi käyttää myös maksutta.
  • Jo yli 1000 suomalaista salonkia on ottanut palvelut käyttöönsä.

Haku