Hyppää sisältöön

Saimaan Taideluola herää tänä kesänä uuteen eloon

Saimaan Taideluola herää tänä kesänä uuteen eloon

14.05.2021

Toiminnanjohtaja Jussi Silvennoinen ja hallituksen puheenjohtaja Sinikka Mäkelä näkevät luolaston tarjoavan huikeita mahdollisuuksia monen tyyppisille sisällöille myös jatkossa. 

Kalevala ja kansallismaisema tarjoavat runsaasti nähtävää ja kuultavaa niin maan alla kuin päälläkin innokkaille kulttuurin ystäville Punkaharjulla. 

Teksti Helen Partti Kuva Saara Lavi

Hyvää kannattaa odottaa, eikä koskaan ole liian myöhäistä tehdä paluuta. Näin voi kiteyttää Itä-Suomen kulttuuriväen ponnistelut, jotka tuovat uniikin matkailukohteen jälleen taiteen ja kulttuurin ystävien ulottuville. 

Saimaan Taideluola Retretti, suomalaisten monivuotinen kulttuurimatkailumagneetti, herää uuteen eloon tänä kesänä. Yli kuuden hehtaarin alueelle levittyvästä Kulttuuripuistosta löytyy maanpäällisten taidepolkujen lisäksi Kulttuurikahvila Mutteri näyttelytiloineen sekä Bunkkeri Gallerian näyttely. Maan alle kätkeytyy puolentoista kilometrin pituinen luolasto. Sen kuuluisassa Kalliosalissa on järjestetty konsertteja jo 1980-luvulla. 

Kesällä 2021 Retretti tarjoaa kulttuurinnälkäiselle syväsukelluksen Kalevalaan, monenlaista ympäristötaidetta, digitaalista taidetta sekä uudistetun luolaston, joka etsii maailmassa vertaistaan. Kulttuuripuiston Kalevalan kankahille – taiteen tyyssijoille -ympäristötaidenäyttely avaa ovensa toukokuun viimeisenä päivänä.

Sammon ryöstö, suomalaisten kollektiivisessa muistissa oleva ydintarina, käynnistyy Retretin luolastossa heinäkuun 7. päivänä. Immersiiviselle luolakierrokselle pääsee elokuun loppuun saakka. 

– Hyödynnämme luolastossa digitaalista teknologiaa. Samanlaista kokonaisuutta ei ole tarjolla missään muualla. Kierroksesta tulee uniikki ja elokuvallinen kokemus, kertoo toiminnanjohtaja Jussi Silvennoinen.

Samana päivänä Kulttuuripuiston lavalle nousee myös musiikkiyhtye Värttinä.

Alueelta avautuvat henkeäsalpaavat näkymät Puruveden ja Pihlajaveden kansallismaisemaan. Sen autenttisempaa esiintymispaikkaa saa hakea kansanmusiikista ammentavalle yhtyeelle. 

Sekä Sammon ryöstö että Värttinän konsertti käynnistävät kymmenen päivän pituisen Punkaharju Art Up -kulttuuritapahtuman. Tarjolla on kiinnostavia keskusteluja ja artisteja, suomalaista perinneruokaa ja monenlaisia työpajoja. 

Taide kuuluu kaikille

Retretin koko kesän ohjelma pureutuu Kalevalaan ja muinaisen Suomen maailmoihin. 

– Viime kesänä meillä oli esillä klassisia Kalevala-aiheisia teoksia ja huomasimme, että ihmiset innostuivat uudestaan suomalaisesta muinaistarustosta. Kalevalasta riittää ammennettavaa vaikka kuinka paljon, toteaa Tuunaansaaren Luola Oy:n hallituksen puheenjohtaja Sinikka Mäkelä.

Väinämöiseen, Louheen, Ilmariseen ja moniin muihin Kalevalan hahmoihin voi tutustua veistoksina Kulttuuripuiston taidepoluilla sekä Kulttuurikahvila Mutterin ja Bunkkeri Gallerian näyttelyissä. 

Tulevina vuosina Retretissä tulee olemaan paljon muutakin. 

– Haluamme tarjota korkeatasoista taidetta. Nykyajassa halutaan kuitenkin myös rikkoa rajoja sekä arvostaa yhteisöllisyyttä ja vuorovaikutusta. Taide kuuluu kaikille ja toivomme, että hekin, joilla ei ole tapana muutoin käydä näyttelyissä, innostuvat siitä. Retretin sijainti ja ympärivuotisuus tuottavat haasteita, ja siksi meillä on monipuolista sekä myös viihteellistä tarjontaa. Luolastolla on erityinen merkitys. Olemme nähneet, että ihmiset rakastuvat siihen.

Luonto ja kulttuuri yhdessä

Retretti sijaitsee keskellä Punkaharjun arvokasta harjumaisemaa. Perille pääsee helposti bussilla, autolla tai yhdellä junanvaihdolla Helsingistä kolmessa ja puolessa tunnissa. 

Koronavarotoimet on otettu Retretissä huomioon monin tavoin, jotta vierailu sujuu turvallisesti. Majoituspaikkoja löytyy kävelymatkan päästä, samoin tekemistä lapsille ja aikuisille. Aikaa kannattaa varata vaikkapa vesihuvipuisto Kesämaahan, Aseman Taidelaiturille, Hotelli Punkaharjuun tai luonnonsuojelualueen luontopoluille. Punkaharjulla luonto yhdistyy kulttuuriin ainutlaatuisella tavalla.

Haku