Hyppää sisältöön

Saimaan maut kumpuavat kulttuurista ja luonnosta 

Saimaan maut kumpuavat kulttuurista ja luonnosta 

1.06.2023

Juhlavuoden 2024 kunniaksi Saimaalla luodaan tapahtumia, jotka yhdistävät kulttuurin, taiteen ja ruuan ennennäkemättömällä tavalla. 

Saimaalla ruokamatkailu nojaa vahvasti suomalaisen luonnon läsnäoloon sekä erilaisiin ruoka-alan innovaatioihin. 

TEKSTI taste saimaa | kuva harri säynevirta

Suomen suurinta järveä rakastavat monet: seudulla vierailee vuosittain useita miljoonia matkailijoita. Saimaan vesistö ja sillat yhdistävät kyliä, kaupunkeja, maakuntia ja ihmisiä. Alueella asuvat ihmiset ovat tunnettuja vieraanvaraisuudestaan. Pöydässä on aina tilaa vieraille ja hyvä ruoka on kunnia-asia alueella. 

Idän ja lännen rajaseudulla on aina osattu tarjoilla hyviä makuelämyksiä. Vuosituhansien aikana historialliset vaikutteet ovat muovanneet itäsuomalaisen ruokakulttuurin paikallisia raaka-aineita kunnioittavaan muotoon. Pitopöytiin makunsa ovat jättäneet niin varakkaat kartanot, karut sota-ajat kuin joka tuvan leivinuunit. Kolin ja Punkaharjun jylhät kansallismaisemat, Imatrankosken kuohut, Olavinlinna, Astuvansalmen kalliomaalaukset, jääkauden uurtamat maisemat ja puhtaat järvet resonoivat alueen elämää ja ruokapöytää. 

Tunnustuksena itäisen Suomen ainutlaatuisesta ruokakulttuurista Saimaan alueelle on myönnetty vuodelle 2024 kansainvälinen European Region of Gastronomy -status. Statuksen keskiössä on ruokamatkailu, paikallisuuden voima, alueiden elinvoimaisuus ja kansainvälinen viestintä. 

Status on myönnetty vuodesta 2016 lähtien vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle ja verkostossa on tällä hetkellä yhteensä 20 aluetta 15 maasta. Alueet muodostavat aktiivisessa vuorovaikutuksessa toimivan European Region of Gastronomy -verkoston, joka kehittää uusia toimintamalleja ja lisää alueiden näkyvyyttä sekä paikallisesti että kansainvälisesti. Vuonna 2024 Saimaa toimii myös verkoston kansainvälisenä tapahtumapaikkana. 

Statuksen tavoitteena on juhlavuonna myös nostaa Saimaan alue kansainvälisesti kiinnostavaksi matkailukohteeksi, erityisesti ruoan ja kulttuurin saralla. 

Elämyksiä kaikille aisteille ja ruokafanaatikoille 

Juhlavuoden 2024 myötä Saimaa houkuttelee erityisesti ruuasta kiinnostuneita matkailijoita erilaisilla teemareiteillä sekä ruuan ja taiteen yhdistävillä tapahtumilla ja palveluilla. Kansainväliset ja kotimaiset vierailijat saavat kokea itäisen Järvi-Suomen puhtauden, ainutlaatuisuuden ja vieraanvaraisuuden kaikilla aisteillaan. Saimaan maut ja elämykset kumpuavat vieraanvaraisesta kulttuurista, luonnosta ja maailman puhtaimmasta ruuasta. 

Tastesaimaa.fi -sivusto esittelee kolmen maakunnan yhteistyötä, verkostoja ja suunnitelmia. Sivustolla pääsee tutustumaan matkailutarjontaan ja makujen äärelle. Itäinen Suomi kutsuu elämykselliselle makumatkalle nauttimaan puhtaiden vesien, metsien ja peltojen antimista jo tänä kesänä. 

Haku