Hyppää sisältöön

Saimaalla vaalitaan alueen uniikkia kulttuurimaisemaa

Saimaalla vaalitaan alueen uniikkia kulttuurimaisemaa

3.06.2022

Saimaa UNESCO Global Geoparkissa toteutuu matka maapallon ja ihmisen historiaan.

Saimaa syntyi viimeisimmän jääkauden vaiheessa, ja jään virtaus sekä sulamisvesien vaikutukset ovat tuoneet alueelle ikuiset, arvokkaat jäljet. 

TEKSTI JA KUVA | SAIMAA GEOPARK

Saimaan laguunimainen, saarien rikkoma kokonaisuus, jossa maisema vaihtuu karuista erämaisemista hiekkarantoihin ja ihmisen rakennuttamiin kohteisiin, nostaa esille alueen arvokkaan geologian. Alueen 1,9 miljardia vuotta vanha kallioperä on ikänsä puolesta todellinen nestori, joka peittoaa vanhuudellaan esimerkiksi Keski-Euroopan Alpit mennen tullen, sillä Alpit ovat syntyneet vain muutamia kymmeniä miljoonia vuosia sitten. 

Saimaa UNESCO Global Geoparkin tehtävänä on vaalia alueen ainutlaatuista geologiaa sekä luonto- ja kulttuuriperintöä. 

– Kansainväliset Unesco Global Geoparkit ovat verrattavissa kansallispuistoihin ja Unescon maailmanperintö- ja biosfäärikohteisiin. Saimaa Geoparkin UNESCO Global Geopark -status vahvistettiin huhtikuussa 2021. Näin alue on kolmas statuksellinen geoparkki Suomessa Rokuan ja Lauhavuori-Hämeenkankaan rinnalla, kertoo Saimaa Geoparkin toiminnanjohtaja Heli Rautanen. 

Kulttuuria ja kansallismaisemaa

Alueen geologia herää henkiin Saimaa UNESCO Global Geoparkin 65 geokohteessa, jotka ovat suurelta osin tuttuja virkistys- ja matkailukohteita, kuten Imatrankoski, Lappeenrannan linnoitus ja Astuvansalmen kalliomaalaukset. Joukkoon mahtuu myös erikoisuuksia, kuten Ruokolahden kansainvälisestikin tunnettu siirtolohkare Kummakivi.

Geologia ja kulttuuriperintö sekä maisemalliset arvot yhdistyvät esimerkiksi Ruokolahden kirkonmäellä. 

1,9 miljardia vuotta vanha kallioperä on alppejakin vanhempi.

Saimaa Geoparkin toiminnanjohtaja Heli Rautanen

– Kirkonmäki on tärkeä myös kulttuurihistoriallisesti. Suomen kultakauden taiteilija Albert Edelfeltin (1854–1905) Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä -maalaus on luonnosteltu paikan päällä, Ruokolahden kirkon kupeessa, Rautanen tietää.

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön ja Saimaan virkistysalueyhdistyksen retkisaarikohteet ovat veneilijöiden suosimia keitaita labyrinttisen veneilyreitistön sisällä. Laguunisaari Satamo, Ruuhonsaaren ja Rokansaaren harjusaaret ovat ihastuttavia retkikohteita vaikka päivän mittaiselle piipahdukselle, mutta myös yöpymiselle. 

Kestävyys on valtti 

Saimaa Geopark liittää eteläsavolaiset ja eteläkarjalaiset yhteen. Jo nyt on yhteisvoimin kehitetty alueen matkailuvaltteja. Elinvoiman vahvistajana Saimaa UNESCO Global Geoparkilla on 98 yrityskumppania, Saimaa Geopark Partneria. 

Yritysyhteistyön kautta Saimaa Geopark on Unescon vastuullisuuden sanansaattaja ja kannustaa yrityksiä toimimaan kestävän kehityksen sekä kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. Alueen rikas kulttuurihistoria, luonto, ruokaperinne ja lähiruoka ovat geologian ohella ehtymätön aarreaitta palvelumuotoilun käyttöön. 

– Saimaa Geopark Partnerit tuovat tarjontansa esille Outdoor Active -luontomatkailualustalle. Matkailija löytää alueen retkeilyreitit, majoitus- ja ravintolapalvelut ja aktiviteetit sivuston avulla, ja samalla voi näppärästi varata ja ostaa tuotteita sekä palveluita.

Haku