Sähköpyöräily on yksi liikkumisen uusista megatrendeistä

Sähköpyörän hankkiminen on hyvä lisä arjen hyötyliikuntaan: se madaltaa usein kynnystä lähteä liikkeelle ja pidentää helposti matkojen pituutta.
Teksti Vilma Timonen Kuva Sähköpyöräkeskus
Sähköpyörä on erinomainen kulkuväline arjen hyötyliikuntaan. Sähköpyörällä kulkemisen voi ottaa joko liikunnan tai siirtymisen kannalta, sanoo sähköpyöriä myyvän ja maahantuovan Sähköpyöräkeskuksen toimitusjohtaja Juho Kahra. Sähköpyöräkeskus edustaa kotimaisia Terässiipi- ja saksalaisia Prophete-merkkisiä sähköpyöriä, joita on saatavilla perustason pyöristä lähtien aina premium-malleihin.
Työikäisillä sähköpyörän ostajilla on Kahran mukaan lähes poikkeuksetta ajatuksena siirtyä taittamaan työmatkat jatkossa sähköpyörällä.
– Liikkuminen tulee helpommin mukaan arkeen, kun se tapahtuu jo työmatkoilla eikä siihen tarvitse erikseen varata aikaa. Pääkaupunkiseudun alueella työmatkoista aiheutuu helposti myös kustannuksia. Sähköpyörässä on alkukustannus, mutta sitten ei tarvitse maksaa matkalipusta, ei polttoaineesta eikä parkkeeraamisesta.
Sähköpyöräily säästää parhaimmillaan myös aikaa, mikäli liikkuminen tapahtuu ruuhka-aikaan tai kaupunki-alueella. Jos koti ei sijaitse julkisen liikenteen pysäkin välittömässä läheisyydessä tai käytössä ei ole omaa autoa, on sähköpyörä todennäköisesti nopein vaihtoehto siirtyä kodin ja työpaikan välillä.
Terveyshyödyt kaupan päälle
Kahra kertoo, että sähköpyörällä tehdään usein yli kaksi kertaa pidempiä matkoja ja ajetaan puolitoista kertaa useammin kuin tavallisella polkupyörällä. Sähköpyörällä ajettaessa sydämen syke on noin 10 lyöntiä pienempi kuin tavallisella pyörällä ajettaessa. Syke pysyy paremmin rasvanpoltto- ja kestävyysalueella, joka on terveyden, hyvinvoinnin ja kunnon kehittymisen kannalta useimmille hyödyllisin harjoitusalue.
Sähköpyörä on hyvä vaihtoehto myös tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsiville, joiden liikkumiseen erityisesti pitkät ja jyrkät ylämäet tuovat haasteita.
– Sähköavustuksen avulla pystyy ohittamaan ne kohdat, joissa tuki- ja liikuntaelimistöön kohdistuu merkittävää rasitusta ja sitä kautta kipua, Kahra toteaa.
Sähköpyöräilyssä pääsee alkuun halvimmillaan noin puolentoista tuhannen euron investoinnilla. Tällä hinnalla saa jo hyvän ja luotettavan peruspyörän, johon voi jatkossa ostaa lisää varaosia.
– Kun pyörään lisätään ominaisuuksia, kuten ajomukavuutta lisäävä keskimoottori tai enemmän varauskapasiteettia akkuun, se lisää luonnollisesti myös pyörän hintaa. Sähköpyörän hintaan vaikuttavat myös siinä käytetyt komponentit eli jarrut, vaihteisto, jousitus ja muut osat.
Sähköpyörän hankkimista suunnittelevaa Kahra kehottaa kiinnittämään huomiota akun kokoon ja moottorin tehokkuuteen. Omalla ajotekniikalla on merkitystä pyörän käyttöiän ja korjaustarpeiden kannalta, samaten pyörän oikealla huoltamisella.
– Kannattaa pyrkiä käyttämään vaihteita tasaisesti, ja poljintiheys kannattaa pitää yli 80 kierroksessa minuuttia kohden. Se säästää voimansiirtoa, eli ketjua ja rattaita. Ylimääräinen rapa kannattaa puhdistaa pyörästä pois, ja ketjut öljytä säännöllisin väliajoin. Samoin akku tulee säilyttää käyttöohjeiden mukaan, pyörän sähköosia ei saa pestä painepesurilla ja autolla kuljetettaessa pyörän sähköosat tulee suojata vielä erikseen sateelta, Kahra kertoo.