Hyppää sisältöön

Sähkölämmitysten uusi sukupolvi

Sähkölämmitysten uusi sukupolvi

11.10.2022

Analytiikka parantaa kunnossapitoa. Sen avulla suurenkin tehtaan lämmityspiireistä voidaan tunnistaa ennakkoon ne, jotka osoittavat merkkejä vikaantumisesta.

Teollisuuden oikeat lämmitysvalinnat säästävät sekä euroja, energiaa että ympäristöä. Karvalakkimalleista on tultu kauas – sähkösaatot edustavat nykyään huipputeknologiaa.

TEKSTI JA KUVA | PLANRAY 

Säästöt voivat olla niin valtavia, että niitä voi olla vaikea uskoa todeksi, kertoo teollisuuden sähkösaattojärjestelmiä kehittävän ja myyvän Planray Oy:n toimitusjohtaja Toni Piirainen.

Tehtaiden lämmitysmenetelmissä on suuria eroja: osa tehtaista saattaa vielä tänäkin päivänä lämmetä höyryllä tai varsin vanhakantaisilla sähkölämmityksillä.

– Alkeellisin sähköä hyödyntävä tapa lämmönsäätelyyn on mekaaninen eli kapillaaritermostaatti, Piirainen kertoo. 

Mekaaniset termostaatit toimivat piirikohtaisesti pitkälti oman onnensa nojassa eri puolilla tehdasta. Ne ovat usein epätarkkoja, eivätkä esimerkiksi näytä paikallisia lämpötilan mittaustuloksia. Lämmityksen tilasta ei näin voi saada varmuutta. 

Osassa tehtaita on käytössä myös digitaalisia termostaatteja, mutta silti niitä ei ole useinkaan kytketty järjestelmään, joka seuraisi niiden toimintaa. Tehdasta tai prosessin osia saatetaan tästä syystä esimerkiksi lämmittää turhaan, jolloin sekä rahaa että energiaa valuu hukkaan. 

Analytiikan avulla saadaan säästöjä

Kajaanissa sijaitseva Planray perustettiin vuonna 1992 ajatuksena kehittää keskitetty ja tehoa säätävä lämmitysjärjestelmä. 

Tätä nykyä yrityksen palveluihin kuuluvat sähkösaattokeskukset, yksittäiset sähkösaattosäätimet sekä valvontaohjelmisto, jota tehtaiden operaattorit käyttävät. Lisäksi tarjontaan kuuluu  sähkösaattojen analytiikkapalvelua.

Vihreät arvot ja ekologisuus ovat entistä enemmän pinnalla myös teollisuudessa.

Toimitusjohtaja Toni Piirainen

– Analytiikan avulla suurenkin tehtaan tuhansista lämmityspiireistä tunnistetaan juuri ne tietyt säästökohteet ja lämmityksiä säädetään sen mukaan. Tämä on huipputeknologiaa. Tehtaan koosta riippuen voidaan puhua jopa satojen tuhansien eurojen säästöstä vuosittain, Piirainen valaisee.

Oikeilla lämmitysratkaisuilla on mahdollista parantaa tulosta

Analytiikka parantaa myös laitteiden ennakoivaa kunnossapitoa. Kun lämmitysjärjestelmässä tapahtuvat viat havaitaan etukäteen, voidaan varaosat tilata ja vaihtaa hyvissä ajoin. Näin prosessia ei tarvitse yksittäisen osan vikaantumisen vuoksi pahimmillaan pysäyttää kokonaan.

Modernien sähkösaattojen kysyntä on viime vuosina ollut selvässä kasvussa. Suomessa on tehty uusia teollisia investointeja ja vanhoja tuotantolaitoksia on päivitetty. Moderni, ympäristöystävällinen high tech on uuden polven insinöörien ja päättäjien mieleen. 

– Vihreät arvot ja ekologisuus ovat entistä enemmän pinnalla myös teollisten yritysten keskuudessa, pohtii Piirainen.

Tilastokeskuksen huhtikuussa 2022 julkaiseman selvityksen mukaan teollisuus kuluttaa suurimman osan eli 43,5 prosenttia Suomessa tuotetusta energiasta. Ilmastovaikutusta ajatellen alalla tehtävät säästöt eivät ole suinkaan yhdentekeviä.

– Näin suuressa mittakaavassa kun vaikutetaan, se oikeasti tuntuu. 

Piirainen muistuttaa, että usein prosessin tai liiketoiminnan muuttaminen ekologiseksi aiheuttaa myös lisäkustannuksia.

– Oikeilla lämmitysratkaisuilla on kuitenkin mahdollista parantaa tulosta. En oikeastaan keksi parempaa tilannetta kuin se, että yrityksen liiketoiminnassa onnistutaan yhdistämään sekä vihreys että liikevoitto, Piirainen päättää. 

Haku