Hyppää sisältöön

Sähköfillarilla työmatka sujuu kevyesti – ja verovapaasti

Sähköfillarilla työmatka sujuu kevyesti – ja verovapaasti

16.02.2021

Sähköavusteisilla pyörillä pyöräillään noin puolet pidempiä työmatkoja, kuin perinteisillä polkupyörillä. Työsuhdepyörän on voinut vuodenvaihteesta lähtien hankkia verovapaasti. 

Sähköavusteisella fillarilla työmatkat taittuvat näppärästi. Samalla kohoaa kunto ja ilmastopäästöt vähenevät. Työsuhdepyörän verovapaus on lisännyt sähköpyörien houkuttelevuutta entisestään.

Teksti Tuomas I. Lehtonen  Kuva Electrobike

Työsuhdepyöräilystä tuli vuodenvaihteessa taloudellisesti aiempaa fiksumpi vaihtoehto, sillä pyöräetu tuli ansiotuloverosta vapaaksi 1200 euroon asti. Jos pyörän kustannukset on jaettu neljälle vuodelle, voi työntekijä hankkia tuloverovapaasti maksimissaan 4800 euron hintaisen fillarin. 

– Työsuhdepyöräksi hyväksytään perinteinen lihasvoimalla kulkeva polkupyörä tai sähköpyörä, jonka moottori avustaa kulkua vain poljettaessa. Sähköpyörän moottoriteho saa olla enintään 250 wattia ja moottorin tulee lopettaa pyöräilyn avustaminen 25km/h nopeudessa, Suomen vanhimman sähköpyöriin erikoistuneen yrityksen, Electrobiken Jani Jokinen kertoo.

Työsuhdepyörän hankintamalli on samanlainen kuin työsuhdeautoissakin. Työnantaja hankkii työntekijän työ- ja vapaa-ajan ajoja varten perinteisen tai sähköavusteisen polkupyörän. Tyypillisesti pyörä hankitaan 2–4 vuoden rahoitus- tai leasing-sopimuksella tai suoraostona. Sopimuksen päättyessä työntekijä voi lunastaa pyörän itselleen. Electrobikella lunastushinta on noin prosentti hankintahinnasta.

Vaivatonta matkantekoa

Jokinen näkee työsuhdepyöräilyn tuovan merkittäviä etuja sekä työntekijälle että työnantajalle. Työmatkapyöräilyn on tutkimuksissa todettu parantavan kuntoa, toiminta- ja työkykyä sekä stressinhallintakykyä. Lisäksi se vähentää sairauspoissaoloja keskimäärin 4–6 päivää vuodessa. Kun työmatka taitetaan auton sijaan pyörällä, vähenevät luonnollisesti myös ilmastopäästöt. 

Kaupunkiolosuhteissa pyörä on myös joustava, nopea ja näppärä kulkuväline. Parkkipaikkojen metsästys ja ruuhkissa seisominen jää pyöräillessä historiaan. Ja kertoohan pyöräily myös paljon yksilön ja yrityksen arvoista.

– Sähköavusteinen kaupunkimaastopyörä ja retkipyörä ovat hyviä valintoja työajoon. Kunto nousee kuten tavallisessakin pyöräilyssä, ja avustus auttaa tarvittaessa matkantekoa. Näin ei tarvitse uuvuttaa ja hiestyttää itseään ennen työvuoroa. Tutkimusten mukaan sähköpyörillä myös pyöräillään noin 50 prosenttia pidempiä työmatkoja kuin tavallisilla pyörillä. Akun koosta riippuen yhdellä latauksella voi ajaa 60–120 kilometriä.

TÖIHIN PYÖRÄILY parantaa kuntoa laskien samalla työmatkailun ilmastopäästöjä.

Avaimet käteen -periaate

Vuonna 2009 perustettu Electrobike on Suomen vanhin sähköpyöriin erikoistunut yritys. Se on myös aloittanut ensimmäisenä toimijana sähköpyöräleasingin. Yrityksellä on asiakkainaan muun muassa lukuisia yrityksiä sekä Tampereen kaupunki. 

– Räätälöimme asiakkaalle sopivan leasing-paketin, johon voidaan sisällyttää pyörän ohella huollot ja tarvittavat varaosat. Hintamme ovat kilpailijoihin verrattuna edulliset, sillä suurena toimijana olemme onnistuneet neuvottelemaan rahoituksen koron ja ehdot kohdilleen. Epämääräisiä toimistomaksuja tai muita lisäkuluja ei leasing-hintaan lisätä. Me maahantuomme pyörät itse, antaen joustoa hinnoitteluun.

Electrobike myy vain laadukkaita ja kestäviä sähköpyöriä. Valikoimaan kuuluvat oman, Suomessa kehityn Boostbike-merkin lisäksi muun muassa Husqvarnan ja R Raymon & Ruff Cyclesin fillarit. Pyörien hintahaitari on noin 2400–4700 euroa. Saatavana on myös laaja valikoima pyörien lisävarusteita, pyöräilytarvikkeita sekä varaosia.

– Pyörää kannattaa aina ennen ostoa koeajaa liikkeessämme Tampereen Lielahdessa tai Vantaan Tammistossa. Sopivin malli löytyy testaamalla. Meillä on runsaasti pyörämalleja ja eri runkokokoja koeajettavana. Asiantuntevat myyjämme auttavat asiakkaan käyttötarpeeseen ja mittoihin sopivan pyörän valinnassa. Säädämme pyörän asiakkaalle sopivaksi ja tarvittaessa ajoasento viimeistellään satulaa, satulatolppaa tai ohjainkannatinta vaihtamalla. Teemme pyörille aina luovutushuollot ja annamme asiakkaalle perehdytyksen pyörän käyttöön, Jokinen summaa.

Kun sopiva pyörä on löytynyt, sille voi tilata kuljetuksen kotiovelle verkkokaupasta tai myymälästä. Jatkossa työsuhdepyörän huollattaminen onnistuu kätevästi, sillä Electrobike avaa tänä vuonna valtakunnallisen huoltopisteverkoston, joka kattaa kaikki Suomen maakuntakeskukset.

Haku