Hyppää sisältöön

Sähköalalle lisää naisia

Sähköalalle lisää naisia

29.12.2021

Sähköasentaja Hennimari Siivonen haluaa esimerkillään osoittaa, että alan ammattilaisuus on mahdollista kaikille tekniikasta kiinnostuneille. 

Sähköala kehittyy koko ajan, ja se tarjoaa poikkeuksellisen laajan valikoiman työskentelymahdollisuuksia niin toisen palkkalistoilla kuin yrittäjänäkin. Ammattien kirjo on laaja sisältäen sekä toimisto- että asennustöitä. 

TEKSTI | VILMA TIMONEN  KUVA | PATRIK PESONEN

Tulevaisuudessa sähkön merkitys kasvaa edelleen, ja sen käyttö lisääntyy – alalla on valoisa tulevaisuus. Innovaatiot ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisen teknologian käyttöönotto kasvattavat työvoiman tarvetta niin suunnittelu- ja muotoilupuolella kuin urakointi- ja asennustehtävissäkin. 

– Sähkö on koko ajan läsnä. Sähkötekniikan kehittämisellä voidaan vaikuttaa tulevaisuuteen ja siihen, miten tulevaisuus kehittyy, toteaa Sähköinsinööritoimisto SHS Oy:n toimitusjohtaja Helena Orasvuo. Orasvuolla on yli 30 vuoden kokemus alalta, ja hänen yrityksen sä palkittiin hiljattain Vuoden sähkösuunnittelija 2020 -palkinnolla. 

Vaikuttamismahdollisuuksista puhuu myös Aalto-yliopistossa sähkövoimatekniikan diplomi-insinööriksi opiskeleva Kiia Einola

– Sähköalan ihmiset tekevät tärkeitä päätöksiä. Itse sain kipinän sähköalalle, kun mietin, että haluaisin tehdä työtä teknologian parissa ja vaikuttaa sitä kautta ilmastonmuutokseen, Einola sanoo. 

Kasvavalla alalla riittää töitä uusille osaajille. Sekä Orasvuo että Einola korostavat, että on tärkeää saada alalle lisää naisia. 

– Jos alalla olisi monipuolisempaa näkemystä, olisivat myös uudet asunnot useammasta näkökulmasta suunniteltuja, Einola toteaa. 

Ennakkoluulot romukoppaan 

Amplit Oy:ssä sähköasentajana työskentelevä Hennimari Siivonen valmistui sähköasentajaksi viime keväänä. Hän pitää työn käytännönläheisyydestä ja vaihtelevuudesta. 

– On mukavaa ja kiehtovaa, että koko ajan oppii uutta ja mieli pysyy virkeänä, hän sanoo virkeänä, hän sanoo. 

Siivonen viihtyy miesvaltaisella alalla ja kertoo ilmapiirin niin opinnoissa kuin työelämässäkin olleen kannustava. Samaa sanoo Einola. 

– Ammatinvalinnassa sukupuolella ei ole merkitystä. Enemmän olen työni suhteen kohdannut ihailua kuin syrjintää, Einola naurahtaa. 

Siivonen kertoo, että alan tietämykseen liittyvät erot ja valmiudet näkyivät hänen kohdallaan lähinnä opintojen alkuvaiheessa. 

– Työkalujen tuntemus ja muut perusasiat antavat tietysti hyvän startin, mutta ne eivät ole edellytys opinnoille. Sain opetella paljon, mutta asenne ratkaisi. Opiskelukaverit tsemppasivat, ja sitkeästi tekemällä opin, Siivonen sanoo. 

Orasvuo, Einola ja Siivonen ovat yhtä mieltä siitä, että naisia tulisi rohkaista miesvaltaisille aloille jo peruskoulussa. Oppilaanohjaukselta tarvitaan tasa-arvoista, ennakkoluulotonta ja kannustavaa otetta ja ammateista riittävästi tietoa. Työelämän esimerkeillä on suuri vaikutus, ja naisia kaivataan lisää myös sähköalan opetus- ja koulutustehtäviin. 

– Mitä enemmän alalle saadaan naisia, sitä enemmän heitä hakeutuu alalle jatkossakin, Einola toteaa. 

Sähköä on kaikkialla 

Ilmastonmuutoksen hallinnassa sähköalalla on keskeinen rooli. Uusiutuvien energianlähteiden hyödyntämisen osaaminen kasvaa, ja vanhaa teknologiaa korvataan vähäpäästöisillä ratkaisuilla. Sähkön älykäs käyttö lisääntyy, ja erilaiset ohjelmoidut ja kaukosäädettävät järjestelmät yleistyvät. Innovaatioiden kysyntä kiihtyy, mikä lisää sähköalan työvoiman tarvetta entisestään. 

Sähköalaa opiskellut voi löytää töitä erikoisemmaltakin alalta. Einola mainitsee esimerkin. 

– Avaruusala tulee olemaan tulevaisuudessa kova juttu, hän arvioi. Sähköala tarjoaa mahdollisuuden myös kansainväliseen uraan. Sähkö on samaa kaikkialla, ja kun perusasiat ovat hallussa, on kansallisten standardien eroavaisuudet helppo omaksua. Lisäksi suomalaisella sähköalan koulutuksella ja ammattitaidolla pärjää maailmalla hyvin. 

Lisätietoa sähköalan opiskelusta WWW.SAHKOALA.FI/OPISKELU

Haku